Genellikle yaşla ilişkili işitme kaybı ya da dolaşım sistemi problemleri gibi sorunlara bağlı oluşan tinnitus, birçok kişide uygun tanı ve tedavinin ardından iyileşme gösterir.
Şiddetli kulak çınlaması olan hastaların %48 – %78'inde depresyon, kaygı ya da başka bir davranış bozukluğu görülmektedir. Tinnitus kendiliğinden geçer mi? Kulak çınlaması, nadiren de olsa ciddi bir sorun olabilir ancak kısa bir süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan bir diğer tedavi yöntemi ise, düşük güçlü lazer tedavisidir. Tinnitusa sebep olan sorunun iç kulaktan kaynaklandığı durumlarda uygulanan bu tedavi, %60 oranında kısmi veya tamamen iyileştirme oranına sahiptir.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
İlgili 45 soru bulundu
Kulak çınlamasının sebebi kulakla ilgili bir durum olabileceği gibi, vücuttaki bir rahatsızlık da olabilir. Bilhassa erişkinlerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kulak çınlamaları yaygındır. Bu sorun her 10 yılda bir şiddetlenerek sürer.
Uykularınızı bölen ve neredeyse hayatınızı zehir eden kulak çınlamasından kurtulmak artık mümkün. Halk arasında kulak çınlaması sorunu olarak bilinen “tinnitus” rahatsızlığı, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "tinnitus tedavi sistemi”yle 2 ayda tedavi edilebiliyor.
Normal kulak çınlaması bir haftadan ve beş dakikadan az sürer. Bu oldukça yaygın ve herkesin dönem dönem yaşadığı bir durumdur. Fakat patolojik çınlama, belirtilen süreden daha uzun sürer. Sürekli kulak çınlaması gibi durumlara ise genellikle işitme kaybı da eşlik eder.
Tinnitus (kulak çınlaması) başlı başına bir hastalık değildir. Altta yatan diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir semptomdur. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca kişi kulak çınlaması sorunu yaşamaktadır. Bazı kişilerde kulak çınlamasının önlenmesi için ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale gerekebilir.
Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza neden olmaz.
Tinnitus çoğu kişi için kanser belirtisi olmasa da bu durumdan muzdarip kişilerin bir odyologtan yardım almaları, bu durumun etkileriyle daha iyi baş edebilmeleri açısından büyük fark yaratabilir. Bu etkiler arasında uyku eksikliği ve devam eden dikkat eksikliği olabilir.
Kadınlarda menopoz döneminde de sıkça görülen çınlama problemi için en iyi fizik tedavi yöntemi sakız çiğnemektir. Günde 1 saat sakız çiğneyerek buradaki kasların çalışmasını sağlamak mümkündür. Kulak çınlamasını azaltmak için alınacak basit tedbirler de rahatlamaya yardımcı olacaktır.
Tinnitus (kulak çınlaması), birçok fizyolojik ve psikolojik sorunun belirtisi olarak görülür. Yaklaşık olarak her 10 insandan ikisinin sahip olduğu düşünülen kulak çınlaması, belirtinin altında yatan sebebin tedavisi sonucunda iyileştirilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Kulak Çınlaması (Tinnitus) - KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Bazen kulak ve kulak yolu kirleri ve iltihabı kulak uğultusuna sebep olabilir. Diğer taraftan kulakta oluşan tıkanıklıklar da bu durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bazı durumlarda ise özellikle çok ciddi hastalıklar sebebi ile kulak uğuldaması yaşanabilir. Kulak uğultusu, çınlama şeklinde de olabilir.
Halbuki yeni tinnitus tıbbi tedavi yöntemleri ile bu oranlar % 75 lere kadar başarı sunabilmektedir. Bu yeni tıbbi yelpaze içinde uygulamalarımızla bizim tedavi oranımız % 70 lere varmaktadır. Bu oranlar tinnitus tedavisinde zorlukların olduğu göz önüne alındığında tedavi için devrim niteliği sayılmaktadır.
Kulağına kulaklık takıldıktan sonra sırayla 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz frekanslarındaki saf ton sesler dinletilir. Test cihazı net bir şekilde duyulabilen bir seviyede saf bir ses sunar. Hasta saf ton sinyaline tepki gösterdikten sonra test cihazı yoğunluğu 10 dB azaltıp tekrar ton verir.
Tuzlu besinlerden kaçınmalısınız. Tuz tansiyonu yükseltir ve peşinden kulak çınlamasını getirir.
İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir bu da beraberinde tinnitusu getirir. Günümüz dünyasında yüksek ses tinnitusun muhtemelen en sık rastlanan nedenidir ve işitme kaybına da yol açar.
Kulak çınlaması zaman zaman ya da sürekli olabilmektedir. Sesin tınısı kalın veya çok ince olabilir, tek kulağı ya da her ikisini birden etkileyebilir. Çınlama sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkileyecek boyuta kadar çıkabilir.
Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi Nedir? Çınlama vakalarının çoğunda özel bir tedavi yoktur. Eğer doktorunuz gerçek nedeni bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik kulak çınlama tedavisi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkar. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Terapisi
Detaylı muayene ve testlerden sonra çınlama terapisi sürecinde kişiye özel geniş bir analiz yapılır. Daha sonra işitme cihazları vasıtasıyla arka planda rahatsız edici olmayan bir ses verilerek çınlama sesinin geri plana atılması sağlanır.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri