Kanser hastaları için tatlı tüketimi yasak değildir. Ancak sıklığına ve porsiyonuna dikkat edilmelidir. Özellikle iştahı azalmış; vücut ağırlığı kaybı devam eden bir hasta için sütlü tatlılar enerji açığını kapatmaya yardımcı ve hastalarda besin alımının artışı için teşvik edici olabilmektedir.
Hasta dışarıda olacağı zamanlarda yanına kuru üzüm, kraker ve bisküvi gibi yiyecekler taşımaya özen göstermelidir. Beslenmede kalori bakımından zengin besleyici proteinler olan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, et, yumurta, peynir, yoğurt ve esmer ekmeğe mutlaka yer verilmeli.
Kanserli hücreler hızlı büyüyüp çoğaldıkları için normal hücrelerden daha fazla glukoz kullanırlar. Bu da şekerin veya glukozun kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırabileceği düşüncesiyle bazı kişilerin karbonhidrat içeren tüm gıdalardan gereksiz yere kaçınmasına neden olabilir.
YANLIŞ. Vücudumuzdaki tüm hücreler, kanser hücreleri dahil, enerji için şeker kullanır. Kanser hücreleri normal hücrelere göre daha fazla şeker tüketse de, hiçbir çalışma şeker yemenin kanseri daha kötü yaptığını veya şeker yememenin kanseri küçülttüğü veya yok ettiğini göstermemiştir.
Hasta günlük ihtiyacı olan kaloriyi almak için iştahsız olduğu dönemlerde porsiyonu küçük ancak kalorisi yüksek yiyecekler tercih etmelidir. Bunlar sütlü ve meyveli tatlılar, pekmez, bal, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları, pilav veya makarna olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir.
tüketimi kanser hastaları için önerilmez. Komposto rahatlıkla tüketilebilir. Sebzelerin ise iyi pişmesi önemlidir. Pastörize edilmiş süt ve ürünleri tüketilmeli; bakteriyel bulaşmaya açık pastörize olmayan süt ve ürünleri (sokak sütleri), ev yapımı yoğurtlar, açıkta satılan dondurmalar tercih edilmemelidir.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Bunun dışında turşu ve salamura edilmiş gıdalar ve konserveler, hazır çorbalar ve sakatatlar, aşırı baharatlı ve acılı yiyecekler, tütsülenmiş gıdalar ve ızgaralar, alkol ve tütün ürünleri de kemoterapi alan hastaların tüketmemesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır."
Tüm kan dolaşımını hızlandıran acı biber, kan basıncını da dengeler. Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi kanser hücrelerini öldürücü etkisiyle bilinir. Acı biber bu nedenle kan kanseri ve akciğer kanseri hastalarına önerilmektedir.
Et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinleri çok iyi pişiriniz. Az pişmiş veya çiğ et ürünlerini tercih etmeyiniz. Dondurulmuş besinleri buzdolabında veya mikrodalga fırında çözdürünüz.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Antioksidanlar kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engellemek için vücudumuzun yararına çalışıyor. Günlük beslenme planınızda bir avuç içi kadar sert kabuklu kuru yemiş bulundurmanız önemli. Tuz ve tuzlanmış besinler sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini artırdığından tuzsuz kuru yemişleri tercih edin.
Lif içeriği düşük olan beyaz ekmek, yağsız haşlanmış pirinç veya makarna, muz, kabuksuz elma, kabuksuz şeftali yoğurt, yumurta beyazı, patates, derisi çıkarılmış yağsız haşlanmış tavuk, hindi veya yağsız kırmızı et gibi düşük lifli gıdaları tercih ediniz.
Kuru kayısı, üzüm ve incirden uzak durun
Çünkü içeriğindeki maddeler, karaciğer enzimleri ile etkinleşerek kemoterapinin etkisini azaltabilir. Yoğurt ve reçel de tüketilmesi önerilen yiyecekler arasındadır. Açık havada kurutulduğu için mikroba açık olan kuru kayısı, üzüm ve incirden ise uzak durulmalı.
Siyah ya da beyaz dut, dut kurusu, dut suyu ya da dut kurusu çayı gibi çeşitli dut formları özellikle kronik hastalıklar olarak bilinen şeker hastalığı, kanser, yüksek kolesterol gibi pek çok hastalıkta faydalı takviye olarak kullanılabilir.
Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir. Öğün saatiniz olmasa bile eğer açlık hissediyorsanız hemen bir şeyler tüketin. Yanınızda tuzlu bisküvi, kraker, kek, kuru meyveler, leblebi gibi besinler bulundurun.
Mangal kömürüne yakın olarak pişirilen besinlerde sağlık açısından zararlı maddeler oluşmakta ve kanser riskini arttırmaktadır. Yine aynı şekilde kızartma, kavurma, közleme, tütsüleme gibi hatalı pişirme yöntemlerinin yerine haşlama, fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.
Havuza değil, denize girin: Kemoterapi sırasında temiz denize girmekte sakınca yoktur.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrıları, bağırsak kanseri, meme kanseri ve mesane kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirler. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri