Kanser hastalıklarında görülen kemoterapi ve radyoterapiler nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamakta ve buna bağlı gelişen terminal dönem enfeksiyonları ateş ve titreme olarak kendini sıkça göstermektedir. Enfeksiyon kansertedavilerinin aşamalarında istenmeyen bir tablodur.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Terminal dönem, hastanın yaşamdaki son evresine verilen isimdir. Terminal dönem, ölümle sonuçlanan hastalıklara yakalanmış kişilerde hayatlarının son kısmıdır. Terminal dönemdeki hastanın vücudunda çeşitli negatif değişimler meydana gelir. Bu süre ortalama 72 saat olmakla birlikte, 6 aya kadar uzayabilmektedir.
Kanser hastalarında oldukça sık görülen element bozukluğu kanda kalsiyumun fazla olması durumudur. Kan kalsiyumunun yüksekliği bilinç bulanıklığı ve hatta komaya kadar gidebilen klinik bulgulara yol açabilir.
İlgili 15 soru bulundu
1. İnkar: Bu dönem tüm insanlar için benzer olarak karar vermekten ya da bu yönde girişim yapmaktan çekinildiği bir dönemdir. Hastanın terminal dönemde olduğunu öğrendiği zaman verdiği tipik tepkidir.
Hastaların %45'inde kemoterapiden bir hafta sonrasına kadar, %33'ünde ise iki hafta sonrasına kadar yorgunluk sürmektedir. Kemoterapi ve radyoterapinin yorgunluk yapıcı etkisi başlıca oluşan anemi veya hücre yıkım ürünlerine bağlıdır. Radyoterapi de yorgunluk insidansında belirgin bir artışa neden olmaktadır.
Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelmektedir. Terminal hastalık ise büyük bir olasılıkla kısa sürede ölümü beklenen tedavi edilemeyen ya da geriye dönüşsüz bir durumu anlatmaktadır.
Önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı “Eskiden 4'üncü evre kanserlerde 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, Sıcak Kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam yüzde 40'a kadar çıktı” dedi.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Gastrointestinal (mide-bağırsak), pankreas, akciğer ve kolorektal kanserlerin yüzde 50 -85'inde tedaviye başlanmadan önce kilo kayıpları görülmektedir.
Her tür kanser terminal kanser haline gelebilir. Terminal kanser, ileri evre - ki çoğu zaman 4. evre olarak biliriz - kanserden biraz farklıdır. Terminal kanser gibi, ileri evre kanser de tedavi edilemez. Ancak tedaviye yanıt verir ve bu da ilerlemesini yavaşlatabilir.
Kübler-Ross'a göre kayıp/ölümün evreleri; şok/inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve uyum/kabullenmedir.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Kanser tedavisi gören kişilerde genellikle iştah azalması çok sık görülür. Kişi yemek yeme isteği olduğunda yeterli protein içeren yüksek kalorili gıdalar tercih etmeleri gerekir. Bunlar vücuttaki dokuların bozulmasını önlemede ve hastalık nedeniyle zarar gören dokuların onarılmasına yardımcı olur.
Ancak bu hastalar için genel anlamda ortalama bir yaşam süresi belirtilmesi gerekir ise metastatik karaciğer kanseri hastalarının ortalama 40 ay ile 48 ay arası bir süre, yani 3 buçuk 4 yıl kadar hayatta kalabildikleri söylenebilir.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Terminal dönemde (son 6 ay) hastanın semptomları daha agresif palyasyon gerektirir. Son 48 saat ise palyatif bakımın tüm süreçlerinden ayrıcalık gösteren bir dönemdir. Primer hastalık daha önemsiz hale gelir, semptomların kontrolü ve ailenin desteklenmesi daha önceliklidir.
Bilindiği gibi kişilerin büyük yaşamsal fonksiyonlarının koordinasyonunun bozulması ile ölümü arasındaki sürede organizmanın verdiği yaşam savaşı agoni olarak tanımlanmaktadır. Her ölümde bu devre farklı uzunluktadır. Uzun süren agoni dönemi hukuki yönden bazı sorunları da gündeme getirmektedir.
Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hastalığın erken dönemlerinde bu bakımı alan kanser hastaları, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalardan 3 ay daha fazla yaşayabilmektedir. Ancak bunun için kesin bir zaman aralığı vermek mümkün değildir.
Yaşam sonu bakımı, insanların ölene kadar mümkün olduğunca iyi yaşamalarına yardımcı olmayı, yaşamlarının son ayları hakkında karar vermelerine destek olmayı ve onurlu bir şekilde ölmelerini sağlamayı içerir. Aynı zamanda aileleri ve/veya bakıcıları için desteği de içerir.
Kanser tanısı almanın neden olduğu stres, uyku sorunlarını beraberinde getirebilir. Bazı ilaçlar veya tedaviler uykuyu etkileyebilir. Tümörler uyku sorununa sebebiyet verebilir. Kanserle ilgili olmayan diğer sağlık sorunları uyku bozukluğuna neden olabilir.
Yani çoğu kanserli bireyde halsizlik tanı sonrası başlar. Halsizlik ve yorgunluğun ilk belirti olarak görüldüğü kanser türleri; lösemi (kan kanseri) ve lenfomadır (lenf kanseri).
Halsizlik:Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur. Ağrı:Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri