İlköğretimden sonra dört yıl süreli eğitim veren, yatılı ve gündüzlü olarak karma eğitim ile kız imam hatip bölümlerinin bulunduğu kuruluşlardır.
Madde 5 — Anadolu İmam-Hatip Liseleri, ilköğretim üzerine hazırlık sınıfı bulunan ve en az üç yıl öğrenim veren karma okullardır.
İmam hatipler ilk kez kız-erkek diye ayrıldı. Milli Eğitim Bakanlığı talimatıyla bazı okulların adı, “Kız İmam Hatip Lisesi” olarak değiştirildi. MİLLİ Eğitim Bakanlığı imam hatip liselerini ilk kez cinsiyete göre ayırdı.
@HonestTaurus yahu bu soruya verilebilecek en güzel cevap buydu. Yani imam hatipler de tabiki kız erkek ayrı sınıflarda olacak.
İmam hatip lisesinde okutulan meslek dersleri şunlardır: Kuran-ı Kerim, Arapça, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, Akaid, Kelam, Temel Dini Bilgiler, Hitabet, Mesleki Arapça, Hadis, Siyer.
İlgili 32 soru bulundu
(20) “Arapça” ve “İngilizce” dışında dillerde hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler; (a) “İkinci Yabancı Dil” dersi kapsamında 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda İngilizce dersini “2” saat zorunlu/seçmeli olarak alır.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
-İmam hatip ortaokulundan normal ortaokula, normal ortaokuldan imamhatip ortokuluna geçiş mevcuttur. İmam hatip ortaokulunda sınıflar nasıl? -Sınıflar karma değildir. Kız ve erkekler ayrı sınıflarda eğitim görmektedir.
İmam hatip liseleri başlangıçta, erkek öğrenciler için açıldı. 1960'larda kız öğrenciler de alındı, ama sonradan aksadı. Çünkü o yıllar çok ciddi başörtüsü yasağı vardı. Son yıllarda imam hatiplerde kız öğrencilerin artmasında, bence başörtüsüne müsamahakar davranılmasının önemli etkisi var.
CEVAP: 1924 yılında Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan İmam Hatip Okullarından itibaren -Osmanlı son dönemindeki medreselerin aksine- din derslerinin yanı sıra öğrencilere Fransızca, Tarih, Coğrafya, Fen Bilgisi, Matematik, Felsefe, Fizyoloji, Musiki, Hüsnü Hat gibi dersler eklenmiştir.
Ortaokul mezunu, lise ara sınıf terk, örgün lise eğitiminde okumakta olanlar, düz lise veya diğer liselerden mezun olanlar Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırabilirler.
İmam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu ders saati, her sınıf için toplam 36 saat olacak. Diğer ortaokullarda ise zorunlu ders saati 5-6. sınıflar için 28'şer saat, 7-8. sınıflar için ise 29 saat olarak belirlenmişti.
İmam hatiplerde de başörtüsü serbest bırakıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliği değişti. Yeni yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul ve sınıflarda tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İmam Hatip'te karma eğitim kaldırıldı
Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İmam hatip okullarının kurucusu ve ilk müdürü Mahmut Celalettin Ökten Hoca Ankara Müftülüğü tarafından düzenlenen bir panelle anıldı. TDV Genel Merkezi konferans salonunda yapılan panele öğretmenler, imam hatip lisesinden öğrenciler, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlar katıldı.
Türkiye kamuoyunda İmam-Hatip Okulları'nın okul ve öğrenci sayısıyla alakalı tartışmalar sıkça yapılmaktadır. 2021-2022 istatistiklerine göre bugün Türkiye'de devlet okulu olarak ortaokul ve lise sayısı toplamı 31.740'tır. Bu okulların 4.313 tanesi İmam-Hatip Okuludur.
AÖİHL kaç yıl:
Açık Öğretim İmam Hatip lisesi 3 ve ya 4 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır.
10 liseliden 1'i imam hatipte
Bu rakamın genele oranı ise yüzde 13,49'a tekabül ediyor. Türkiye genelindeki liselerin öğrenci sayısı 4 milyon 977 bin 344. İmam hatip liselerinin öğrenci sayısı ise 514 bin 630.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden, her sınıfta geçişin önü açıldı. Ayrıca diğer okul türlerinde de birbirleri arasında nakil ve geçiş yapılabilecek.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Normal şartlarda sabahçı öğrenciler 07:30 -08:00 arasında ders başı yaparken öğlenci öğrenciler ise 12:30-13:30 arası ders başı yapıyor.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri