Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.
Kanser, bir doku ya da organdaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz olarak bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü huylu kitle olarak tanımlanır. Kanserin erken teşhis edilmesi, tümörün vücutta diğer organlara sıçramadan (metastaz yapmadan) önce tedavi edilmesi şansını önemli ölçüde artırır.
İlk cinsel ilişkiden itibaren 29 yaşına kadar 3 yılda bir, veya 21-29 yaş arası üç yılda bir kadın doğum muayenesi ve pap-smear testi yaptırılmalıdır. 30 yaş ve üzeri kadınlar ise 5 yılda bir kadın doğum muayenesi, pap-smear testi ve HPV testi yaptırmalıdır.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Erken evrede, yani henüz başka organlara yayılmadan teşhis edilmiş bazı kanserlerde beş yıllık sağkalım oranı yüksektir; % 85-100 arasındadır.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kanserde tarama tetkikleri ile erken tanı koyulması mümkündür. Bu sebeple kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesi, tümörün vücutta yayılmadan önce hastalığın önüne geçilmesi ve tedavinin başarıya ulaşmasında kilit rol alır.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Erken dönemde teşhis edilen hastalığın iyileşme oranı %80 – 90 arasında iken, ilerlemiş olan kanser hastalığının iyileşme oranı yüzde 40 – 50 civarındadır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebepleri sıralamasında ikinci sırada olan kanser hastalığının tedavisi için en önemli etken erken teşhistir.
Tanının gecikmesi hastalığın agırlaşmasına ve hatta tedavi olanağının ortadan kalkmasına neden olabilir. Kronik hastalıklara erken dönemde tanı konulursa hem tedavileri kolaylaşır hem de tedavi süreleri ve harcarnalan azahr. Bütün bunlardan önemlisi hastanın iyileşme şansı artar.
Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır . Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere , 20 li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
Örneğin bu test devlet hastanelerinde 24 ila 48 saat aralığında çıkabilirken, özel hastanelerde maksimum 24 saat sonrasında çıkabilir. Aynı şekilde kurumsal kimlikli özel doktor klinik merkezinden de CEA kan testi en fazla 24 saat içerisinde çıkarılır.
Eğer 35-50 arasında bir rakam varsa bu hastanın kontrol altında olması gerekir. 50 düzeyi üzerindeki değerlerde yumurtalık kanserinden şüphelenilir. Ancak her yumurtalık kanserinde de CA 125 yüksek çıkmayabilir.
Yumurtalık kanseri dışında CA-125 seviyesinin yükselmesine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır: Divertikülit, endometriozis, miyomlar, enflamatuar barsak hastalığı, karaciğer hastalığı, adet, pelvik inflamatuar hastalık, peritonit, gebelik, yakın zamanda ameliyat, rüptüre yumurtalık kisti.
Erkeklerde 50-69 yaş aralığını bakıldığında en sık rastlanan kanser türlerinin sıralaması çok değişmese de kanser türlerinin oranlarında değişiklikler gözlemlenmektedir. 25-49 yaş aralığında akciğer kanserinin görülmesi %20,6 iken 50'li ve 60'lı yaşlara gelindiğinde bu oranın % 30,3'e çıktığını görüyoruz.
Bugün kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında meme kanseri gelir. Bunu akciğer ve bağırsak kanseri izler. Erkeklerde ise görülme sıklığına göre; prostat, akciğer, kolon kanseri ilk üç sırada yer almaktadır.
Vücutta görülen ve nedeni açıklanamayan bazı semptomlar, kanserde erken teşhis sağlanmasını olanaklı kılabilir. Sadece kansere özgü olmasa da kanser hastası kişilerde görülebilen bazı belirtiler şunlar olabilir: Cilt altında ele gelen yumru veya kitle. İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
İyi huylu tümör türleri
Meningiomlar ve schwannomlar gibi beyin tümörleri. Hipofiz adenomları gibi bez tümörleri. Anjiyomlar gibi lenfatik tümörler. Lipomlar gibi iyi huylu yumuşak doku tümörleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri