Mısır rengi veya Mısır sarı tonu olan bir renktir. Aynı adı taşıyan tahıl mısırına Amerika'da 'corn' denir. Kamu kullanımında, mısır, açık sarıdan turuncu ile sınırlanmış koyu tonlara kadar çeşitli tonlarda olabilir, çünkü mısır rengi değişebilir.
Cin mısır tanelerinde diğer mısır alt türlerine göre daha fazla renk değişimi olmakta ve renkleri beyaz, sarı, kırmızı, mor, siyah ve bunların ara formlarında değişiklik gösterebilmektedir.
Renkli cam mısırların tadına gelindiğindeyse ; tanıdığımız bildiğimiz tatlı sarı süt mısırın aksine koçandan direkt yenilebilir bir mısır değil. Bu mısırın tanelerinin dış yüzeyi oldukça sert. Diğer mısırlar gibi cam mısırları da patlatabilirsiniz ama ortaya renkli mısırlar değil klasik patlamış mısırlar çıkacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne her renkten 2'şer adet olmak üzere 10 renk mısırı numune olarak gönderdim. Numunelerin analizi sonucunda mısırın tamamen doğal olduğu, GDO'lu olmadığı ve insan sağlığına zararının bulunmadığına ilişkin belge aldım.
Süper tatlı mısırın danelerindeki şeker oranı ise en yükseğidir. Yemlik mısırı süt kıvamında veya sertleştiğinde kaynattığında sarımtırak veya kırmızımtırak ortaya bir su çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Mısır danesinin sömeğe birleştiği yerde siyah nokta oluşması, mısırın fizyolojik olumunu tamamladığını ve suyu kesme zamanının geldiğini işaret eder! Siyah nokta oluşumu görüldüğünde dane rutubeti atarak hasat süresi beklemeye başlanır.
Patlamış mısırın renginin beyaz olmasının sebebi de içerisindeki nişastadan dolayıdır. Mısırın patlaması işte bu kalın kabuk sayesindedir. Bu kabuk yanmadan ısıtıldığında ısıyı nişastalı iç kısma doğru iletir.
Siyah Mısır Nerede Yetişir? Konya/Akşehir' de üretimi yapılıyor. Mayıs ayında ekilip Ekim ayında hasata başlanıyor. Hiçbir ziraî mücadele görmüyor.
Kan rengi kırmızı taneleri nedeni ile kanlı kasap anlamına gelen bloody butcher adını almıştır. Bitki boyu 3-3.5 metreye ulaşır, her bir kök 2 ila 6 arasında mısır koçanı verir. 30-40 cm. ye ulaşan Mısır koçanı üzeri, kan kırmızı ve koyu kırmızı taneler ile bezelidir.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Mısır dane özelliklerine göre at dişi mısır, sert mısır, cin mısır, şeker mısır, unlu mısır, mumlu mısır ve kavuzlu mısır olarak yedi farklı şekildedir. Bu mısırlar içerisinde ülkemizde en çok at dişi mısır üretimi yapılmaktadır.
Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne her renkten 2'şer adet olmak üzere 10 renk mısırı numune olarak gönderdim. Numunelerin analizi sonucunda mısırın tamamen doğal olduğu, GDO'lu olmadığı ve insan sağlığına zararının bulunmadığına ilişkin belge aldım.
Mısır geçirgen, organik maddece zengin, gübreli toprakta verimli büyür. Toprak sıcaklığı artığında 21°C/24°C hava sıcaklığında ekim yapın. Tohumun üstünü yaklaşık 2.5 cm gübreli toprakla örtüp sulayın. Mısır tohumları büyüyecekleri yere ekilirler.
Mısır bitkisindeki zarar yaprakların sararması ile ortaya çıkar. Alt yaprakların alt yüzünde bulunan kırmızı örümcekler yapraklarda koloniler oluşturarak bitki özsuyunu emmek suretiyle klorofil oluşumunu engeller. Bitki beslenme ve gelişmesi yavaşlar. Bunun sonucu yapraklarda sararma ve kuruma olur.
Uygun ve yapışmayan bir tencereye yağ, şeker, mısır çekirdekleri ve toz gıda boyası eklenir. Karıştırdıktan sonra üstünü kapatıp, orta derecede tencereyi sallayarak mısır çekirdeklerini patlatıyoruz. Ocakta çok bekletirsek yana bilirler.
Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır.
Mor mısır Zea mays L., şimdi Peru olan Andes bölgesine aittir. Güney Amerika'nın And Dağ bölgesi boyunca geniş çapta yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Mor rengindeki zenginliği nedeniyle mor mısır pigmentleri gıdalar ve içecekleri renklendirmek için uzun zamandan beri kullanılmaktadır.
Artvin in hemen hemen her yerde bulabileceğiniz mısır unu ; Yumuşak, ince, bej rengi, pudra görünümündedir. Kokusuzdur ve yumuşak bir tadı vardır. Mısır unu opak olmasına ve suda çözündüğünde beyaz kalmasına rağmen, ısı bu çözeltiyi saydam hale çevirir.
Kırmızı cin mısır sıcaklığı sever, onun için ülkemizde sıcak bölgelerinde yetiştirilmektedir. Verimli olanlarda doğal olanlarda 2-6 mısır koçanı olabilir, bol bol mısır püskülü bulunur. Tropikal ve akdeniz iklimi gibi sıcak iklimlerde daha en iyisi yetişir.
√ Mısır, seyahat açısından tehlike sınıflandırmasında Türkiye ile aynı kategoride yer alıyor. Yani Türkiye'de yaşayıp Mısır'ı tehlikeli bulmak çok da doğru bir yaklaşım sayılmaz.
Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir. A.B. D' nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5000 yıllık oldukları tespit edilmiştir.
Yurdumuzun özellikle iç ve doğu bölgelerinde gece sıcaklıklarının hala düşük seyretmesi mısırda morarma sorununu gündeme getiriyor. Geceleri serin geçen bir bölgede yetiştiricilik yapıyorsanız, mısırdaki morarmanın nedeni sıcaklığın düşük olmasına bağlı fosfor alımının güçleşmesi olabilir.
Çünkü çiğ olduğu için mısır açıkta kalırsa daha kolay bayatlar. Sadece bayatlamakla kalmaz renk değiştirerek küflenmeye de başlar.
Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri