Kemik kanseri ağrısı genellikle sürekli ve yoğun bir şekilde hissedilir. Ağrı, kemiklerin etrafındaki dokularda baskıya neden olan kanser hücreleri tarafından tetiklenir. Ayrıca kemiklerdeki tümöre bağlı olarak da ağrı meydana gelebilir.
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Kanser hücreleri kemiklere yayıldığında (kemik metastazları), ağrı, kemiklerde kırılma gibi birçok soruna neden olabilirler. Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kan ve idrar testleri, kemik filmlerinin çekilmesi ve kemik iliğinin incelenmesi ile miyelom teşhisine kolaylıkla ulaşılır.
Kemik iliği biyopsisi kan kanserinin tanısını teyit etmede yardımcı olabilir. Kan protein testi.
Kansere bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Bunların başında gelen kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde de olabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kemik ağrısı, paget hastalığı, kemik kanseri, kemik iltihabı ve osteoporoz gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır.
İleri evre kanser hastalarında kemikler akciğer ve karaciğerden sonra üçüncü en sık metastaz görülen bölgedir. Kemik metastazlarına bağlı ağrı, tümöral dokunun lokal bası etkisine bağlı olabileceği gibi kemiklerde neden olduğu patolojik kırıklara bağlı olarak da ağrı görülebilmektedir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Kanser Ağrılarının Lokalizasyonları
Kemiklerde Tutulum: Kemik ağrısı kanser kemiklere metastaz yaptıysa oluşabilir. Akciğer kanserlerinin % 20-30'unda, meme ve prostat kanserlerinin ise % 50-70'inde kemik ağrısı şikayetleri vardır.
Kemik taraması önemli tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir. Kemik kanserinin tespitinde sıklıkla kullanılan bu yöntem aynı zamanda kemiğe sıçramış kanser dokularını da tespit edebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
“GEÇMEYEN AĞRI KANSER BELİRTİSİ OLABİLİR”
Kemik kanserleri, kemik ve eklem ağrılarıyla, pankreas kanseri ise kuşak tarzındaki ağrısıyla, karin içerisindeki organ kanserleri ise karın ağrısı ile rektum (son bağırsak) kanseri ise makatta özel bir ağrıya yol açarak ağrı ile belirti veren kanserlerdendir.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Üç tür kanser ağrısı bulunuyor. Bunlar doku hasarına, iç organ ve sinir tutulumuna bağlı ağrılar olarak özetleniyor. Kanserin kemiklere yayılımı ile ve kansere bağlı ameliyat sonrası oluşan ağrılardan doku hasarı sorumlu oluyor.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Kemiklerde görülen kanserin yayılması metastaz olarak adlandırılır ve kemik metastazı daha zayıf, kırılgan hale getirir. Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri