Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
Özellikle sigara ve alkol tüketimiyle sağlıksız beslenmenin kanser hastalığı açısından başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Akdur, "Kanser hastalığıyla mücadelede; sigara ve alkolden tümüyle uzak durmak, sağlıklı beslenme, güneşin zararlı ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı ve erken teşhis çok önemli bir ...
1 – SOĞAN VE SARIMSAK
Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan, kanser düşmanı besinlerin başında geliyor. Bu sebzelere kokusunu veren içerdikleri biyoaktif sülfür bileşikleri kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanserlere karşı koruyucu olduğu biliniyor.
İlgili 36 soru bulundu
Örneğin kanser hücreleri oksijeni sevmez. Yani şöyle bol oksijenli yürüyüş yaparsanız doğada, temiz havada, içinize oksijeni çeke çeke dolaşırsanız kanser hücreleri bunu sevmez.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
"Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.
Türkiye'de yılda 30 bin kişi, hekimlerin kanser türleri arasında "en sinsi" olarak niteledikleri mide kanserine yakalanıyor.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Çok tahıllı, çavdar, yulaf, zenginleştirilmiş ekmekler gibi lif oranı yüksek gıdaları tercih edin. Doymuş yağı azaltılmış etleri tercih edin. Az yağlı süt ürünlerini tercih edin. Kızartılmış gıdalar yerine ızgara, fırınlama veya haşlama yöntemlerini tercih edin.
En etkili kuruyemişler
Doza bağlı olarak bu etkileri araştırıldığı zaman ceviz ve pekan cevizi en yüksek çoğalmayı durdurucu etkiyi gösteriyor. Üçüncü sırada ise yer fıstığı bulunuyor. Antioksidan etkisi o kadar güçlü ki, 25 adet cevizde 100 portakal 'da bulunduğu kadar C vitamini var.
Uyku eksikliği, kanser riskini artırdığına inanılan kalıcı inflamasyon gibi bağışıklık sistemi sorunlarıyla ilişkilidir. Araştırmacılar ayrıca, genellikle gecede dokuz saatten fazla uyumak olarak tanımlanan uzun uyku süresine de baktılar ve kanser riskiyle potansiyel bağlantılar buldular.
Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz. Kahve sadece kalın bağırsak kanserinin seyrini yavaşlatmıyor. Mide ve pankreas kanserinin seyrini yüzde 13, karaciğer kanserinin ise yüzde 52 yavaşlatıyor. Kahveyi aynı zamanda karaciğer dostu olarak görüyoruz.
Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve Alzheimer, kalp hastalıkları ile kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir (Winson, 2012).
Az yağlı pirinç lapası veya makarna, normal veya probiyotik yoğurt, yayla çorba, ayran gibi besinler tüketebilirsiniz. Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz. Muz, şeftali, kabuksuz elma ve haşlanmış patates tercih edebilirsiniz.
Hastaların üçte ikisini erkekler oluşturuyor
Son kanser istatistiklerine göre, Türkiye'de bir yıl içinde yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Gültekin, yeni tanı konulan vakaların üçte ikisinin erkeklerde, üçte birinin kadınlarda görüldüğünü bildirdi.
Kanser ağrısı hastalığa bağlı olabildiği gibi çeşitli tedavi yaklaşımlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Sinirlerin ve omuriliğin istilasına bağlı ağrılar: Sinir dokularının kanserli hücreler tarafından istilası sonucu ortaya çıkan bu tip ağrıların tedavisi oldukça güçtür. Ağrı sürekli yanıcı veya aralıklı bıçak saplanması şeklindedir. İlgili bölgede uyuşma, karıncalanma, kas gücü kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Prof.Dr.Canan Karatay katıldığı bir söyleşide, ekmeği zehir olarak niteleyip, kanser yaptığını belirterek; “Unlarda yüzde 10 katkı maddesi var. Bunların içinde bromür var. Bromür ağır metaldir ve kanser yapar.
Bu açıklama, yumurta tüketimiyle ilgili yeni tartışmaları beraberinde getirdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu ise, "Yumurtanın kanser yaptığına ait bir bilgi yok." diye konuştu. Yumurta, ülkemizde en sık tükettiğimiz besinlerin başında geliyor.
Nitekim yapılan çeşitli çalışmalarda, suda fazla miktarda bulunan arsenik (Akciğer, karaciğer, mesane ve böbrek kanserini tetikler), nitrat (Mide ve karaciğer kanserini tetikler) veya asbest (Kalın barsak kanserini tetikler) gibi toksik maddelerin çeşitli kanser türlerinin gelişimine neden olabileceği belirlenmiştir.
Kanserle mücadele için tahin -pekmez
İçerdiği birçok vitaminler ve mineraller göz önünde bulundurulduğunda tahin ve pekmezin birlikte tüketilmesi doku ve organların daha iyi çalışmasına ve kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Prof. Dr. Türedi, deli balın ölçüsüz kullanımının insanların ölümüne yol açabilecek zehirlenmelere yol açabildiğine dikkat çekti: "Bu çiçeklerden elde edilen ballar, grayanotoksin içerdikleri için bunlar deli bal olarak adlandırılıyor.
Lösemi, lenfoma, gastrointestinal sistemi kanserleri, prostat kanseri, meme kanseri, over kanseri, baş-boyun kanseri, akciğer kanseri, melanom, nörolojik kanserleri önleyici özelliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri