Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Kanser hücreleri kan damarları ya da lenf yolu ile vücudun farklı noktalarına yayılabilmektedir. Çevresindeki lenf damarlarına invaze olan kanser hücreleri yakın lenf nodlarına göç ederek orada çoğalıp tümör meydana getirirler ve sonrasında da lenf yolu ile diğer organlara yayılabilirler.
Genellikle ilk olarak, göğüs ve karnı ayıran ince bir kas olan diyaframın üstündeki bir lenf nodunda bulunur. Ancak Hodgkin lenfoma bir lenf nodu grubunda da bulunabilir. Bazen lenfatik sistemin diğer kısımlarında başlar. Hodgkin lenfoma, bir lenfosit (genellikle bir B hücresi) anormal hale geldiğinde başlar.
Bazı kişilerde metastatik kanser belirtisi yoktur veya çok azdır. Kanser semptomları varsa, bunlar metastazın konumuna bağlıdır. Bir tümör beyne metastaz yapmışsa, semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi , görme sorunları, konuşma sorunları, mide bulantısı, yürüme güçlüğü veya kafa karışıklığını içerebilir.
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hastalık lenf bezleri, dalak gibi lenfoid dokularda görülebildiği gibi mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan da kaynaklanabilir. Bu bölgelerden kötü huylu lenfositler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir.
Bu evrede kanserin diğer organlara da yayıldığı görülmektedir. Ancak buna rağmen hastalığın iyileşme şansı bulunmaktadır.
Metastaz Yapmış Kanser Kaçıncı Evre? Kanserin aşamaları, 1'den 4'e kadar evrelerle ifade edilebilir; 1. evre tümörün en küçük boyutlarda olduğu evre iken, 4. evreye gelindiğinde kanser artık metastaz yapmış durumda demektir.
Bazı durumlarda, birincil kanser tedavi edildikten sonra da kanser hücreleri yayılabilir. Metastatik tümörler, ilk kanser tedavisinden aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
Metastaz olması halinde ise o bölgede ağrının yoğun bir şekilde hissedilmesi görülen ilk belirtilerdendir. Omurga bölgesinde görülen kanser metastazı geceleri yatarken ağrının çoğalması ve uzun kemiklerde hareket esnasında sıklıkla ağrı hissedilmesi söz konusudur.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
4.evre: Kanser, lenfatik sistemin dışında veya karaciğer veya akciğerler gibi iki veya daha fazla uzak organda bulunur. Lenf kanseri 4. evre belirtileri genişlemiş lenf bezleri, kaşıntı, titreme, nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı, iştah kaybı, kalıcı ya da inatçı öksürük şeklindedir.
Kanser nasıl lenf düğümlerine yayılır? Kanser başladığı yerden (primer alan) vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Kanser hücreleri tümörden ayrıldıklarında kan dolaşımı veya lenfatik dolaşım yolu ile vücudun diğer bölgelerine ulaşabilirler. Lenf yolu ile giderlerse, lenf düğümlerine ulaşırlar.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Sürekli yorgunluk, Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı, Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı, Kaşıntı
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Metastaz sonucu kişide belirgin bir klinik belirti oluşmayabilir ve kişi kanser teşhisi metastaz aşamasında alabilir.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Metastaz yapmamışsa cerrahi ile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Radyoterapi ile de prostat kanseri ortadan kaldırılabilmektedir. Bazı meme kanserleri yavaş gidişlidir. Metastaz yapmamışsa cerrahi, gereken durumlarda kemoterapi, radyoterapi ve hormonal tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir.
Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda ise kök hücre nakli ile yüksek başarı oranları sağlanabilir.
Yağlı yemeklerden ve baharatlardan ve fazla şeker tüketiminden kaçının. Süt yerine yoğurt ve ayran tüketiniz. Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbaları tercih ediniz. Mercimek, ezogelin vb. kurubaklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçının.
Lenf sistemi üzerine binen yük enfeksiyonla artıyor, sistem artıkların uzaklaştırılmasında yetersiz kalıyor, enfeksiyon ödem için tetikleyici oluyor, tedavi edilip kontrol altına alınmazsa tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon hastanın ölümüne kadar neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri