Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanoma için işaret olabilir. Eğer bir kişide 35 yaşından sonra yeni ben oluştuysa ve eski bir bende değişiklik olduysa mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir. benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Ben olarak bilinen iyi huylu nevusler deride melanin pigmenti üreten hücreler olan melanositlerin vücutta belli noktalarda aşırı çoğalması ile oluşur. Bazı benler zamanla güneş ışınlarının ve sürekli travmaya maruz kalmanın etkisiyle 'kötü huylu'ya yani deri kanserlerine dönüşebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Boyutları giderek büyüyen benlerde melanomdan şüphelenebilir. Bendeki renk değişimi de iyi gözlemlenmeli. Eğer vücutta bu özelliklerde bir ben görülürse hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalı. Tedavi edilmeyen deri kanserleri hızlıca akciğerlere, karaciğere ya da beyne yayılabilir.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Ayrıca travmaya çok maruz kalan yerlerde olan benler (örneğin ayak tabanı, el ayası, erkeklerde sakal traşı olunan bölge) risk oluşturur. Baştan beri rengi mavi-siyah olan benlerde özellikle dikkatli olunmalıdır. Bunların dışında ailesinde cilt kanseri (melanom) öyküsü olan kişilerde dikkatlice izlenmelidir.
Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur.
UV ışınlarının etkilediği baş, boyun, el ve yüz gibi bölgelerde daha çok görülen cilt kanseri, genital bölge gibi vücudun hiç güneş almayan yerlerinde de ortaya çıkabilir. Tüm kanser türleri arasında en yaygın görülen kanser türü olan cilt kanseri; yara, şişlik, kızarıklık, leke gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Melanin maddesi cilde rengini veren melenosit hücreleri tarafından üretilerek sağlanır. Dengeli bir şekilde dağılması, eşit şekilde olması, renk değişimi olan benlere neden olur. Bazı durumlarda melenosit hücrelerinin belli yerlerde toplanması ile koyu ve büyük benler oluşabilir.
Hangileri daha riskli? Vücutta var olan bir bende asimetrik bir yapı mevcutsa ve ani gelişen büyüklük, renk ve şekil değişimleri gerçekleşirse dikkatli olmak gerekir. Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir.
Vücudumuzda çok sayıda ben olsa da bunların büyük bir kısmı zararsızdır ancak bazı durumlarda özellikle de güneşten gelen ultraviyole ışınları nedeniyle benlerde şekil boyut ve renk değişiklikleri oluşabilir, bu da benin kansere dönüşme riskini artırır. Benlerden kaynaklanan kansere “melanom” ismi verilir.
Benler genellikle estetik kaygıları ortadan kaldırmak amacıyla tedavi edilir. Eğer bir ben renk, şekil, boyut olarak hızlı bir değişime uğruyorsa, kaşınma, kanama veya ağrı varsa melanom olma olasılığı yüksektir ve bu durumda benin alınması gerekebilir. Öte yandan ben alınması kesinlikle kanser oluşumunu tetiklemez.
Uygulanacak işlem için lokal anestezi uygulanır. Böylelikle hasta işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmez. Hızlı bir şekilde yapılan tedavide hasta tek seferde 10-20 adet beni aldırabilir. Tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde işlem yapılan bölge iyileşir ve yalnızca hafif bir kızarıklık gözlemlenir.
Alınan benler, cerrahi yöntem ile kesiklerek tamamen çıkartılır bu nedenlede aynı ben lekesinin yeniden belirmesi olanaksızdır. Fakat benleri oluşturan bazı sebepler ile başka bölgelerde ya da operasyon yapılan alana yakın yerde yeni benler görülebilir.
Ben sildirme veya ben aldırma olarak bilinen bu tedavi yöntemi için cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Dış görünüş olarak rahatsız etmesi veya sağlık durumunu tehdit edecek bir biçime sahip olması durumunda cilt hastalıkları doktorları tarafından lazerle ben aldırma işlemi yapılabilir.
Vücudunuzdaki masum gibi görünen benler bazı tehlikelerin habercisi olabiliyor. Aniden asimetrik yönde şekil ve renk değiştiren ya da 30'lu yaşlardan sonra birden bire oluşan benlerin kanserleşme riski daha yüksek olabiliyor.
Benler; yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde görülen, cilt renginden daha koyulu ve bazen renkleri değişebilen iyi huylu tümör yapılarıdır. Sağlığa olumsuz zararı olmadıkları için tedavi edilmelerine gerek yoktur; ama bazen bulundukları yerden alınmaları gerekebilir.
Derideki benlerin alınması kesinlikle kansere sebep olmaz. Cerrahi olarak çıkarılan ben, uygun görülürse patoloji inceleme yapmak üzere laboratuvara gönderilir. Patoloji incelemesinde kanser gelirse, deri kanseri gelirse buna yönelik cerrahi tedavi yapılır.
İyi huylu tümörler büyüme ya da yayılım göstermeyen ve alındıktan sonra da tekrar bir oluşum göstermeyen tümörlerdir. Aynı zamanda iyi tümörlerin büyük bir kısmı da insan sağlığı açısından herhangi olumsuz bir etki oluşturmaz.
Çoğu ben iyi huyludur ve tedavi gerekmez. Bazı iyi huylu benler ise cilt kanserine (melanom) dönüşebilir.
Benleriniz kaşınıyor, ağrıyor, kızarıyorsa, Benlerinizin yakınındaki lenf bezlerinde şişmeler görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri