Kansızlık İçin Ne İyi Gelir? Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir.
C vitamini kaynakları arasında yerini alan limon, kansızlığa çözüm bulan besinlerden biridir. Kansızlığa iyi gelen içecekler ile beslenmek istiyorsanız; ev yapımı limon suyunu tüketebilirsiniz. Limon, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek demir emilimine yardım edecektir.
Pek çok faydası ile bilinen ısırgan otu çayı kansızlığa iyi gelen bitki çayları arasında yer alır. Hazırlamak için; 4 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağını 250 ml. suyun içine atın ve 1 dakikaya yakın kaynamaya bırakın. Demlenen çayı süzün ve günde 2 defa içmeye özen gösterin.
İlgili 37 soru bulundu
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
Karadut, böğürtlen, çilek, portakal, yaban mersini, muz ve frenk üzümü. Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır. İçeriğinde bol miktarda demir barındıran pancar, kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelir.
Peki, kansızlığa iyi gelen besinler hangileridir? Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık; B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur. Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Kanda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında ortaya çıkan kansızlık, vücuttaki dokulara yeterince oksijen gitmemesi nedeniyle kendini yorgunluk ve halsizlikle belli etmektedir. Kansızlık zamanında müdahale edilmediği takdirde birçok sağlık sorununun başlamasına neden olmaktadır.
kansızlık tedavisinde demir kaynaklı besinlerle doğru şekilde beslenmenin önemi büyüktür. Tedavide tüketilmesi gereken bazı besinleri sıralayacak olursak; kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, balık, üzüm, pekmez, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, susam ve kuru duttur.
Demir eksikliği anemisi tespit edilen okul çağı çocuklarının beslenmelerine kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra birer yemek kaşığı pekmezi eklediklerinde, anemi hastalıklarının düzeldiği gözlenmiştir. Çünkü pekmezin hem biyoyararlılığı yüksek, hem de oldukça fazla miktarda demir minerali içeriyor.
Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Aneminin en sık görülen belirtileri arasında nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, çarpıntı, solgunluk, zayıflık bulunmaktadır.
Genellikle vejetaryenlerde görülmese de kansızlık sıkıntısı olan bireylerde sıklıkla kilo sıkıntısı da görülmektedir. Anemi olan kişilerde havadan alınan oksijen verimli kullanılmadığı için diyet yapılsa bile yağ yakımında zorluklar meydana gelmektedir.
Halsizlik, yorgunluk, hafif bir eforla bile ortaya çıkan nefes darlığı ya da kalp çarpıntıları en sık görülen işaretler. Unutkanlık, uyku sorunları, saç dökülmeleri, tırnaklarda çatlamalar veya çukurlaşmalar, ağız köşelerinde yaralar, dilde aşırı kırmızılaşma ve düzleşme de önemli belirtiler.
Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer, "Demir eksikliği olanların yüzde 4-5'indeki neden, mide bağırsak sisteminde kanser varlığıdır. Onun için tedavi öncesi bunun değerlendirilmesi gerekir." dedi.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Yapılan araş- tırmalar yeterince et, balık ve C vitamini tüketen sağlıklı kişilerde içilen çay ve kahvenin risk oluşturacak düzeyde demir eksikliğine yol açmayacağını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri