Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve iş yaparken nefes darlığı en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Kansızlığın hızlı geliştiği durumlarda örneğin kazalara bağlı ciddi yaralanmalarda ya da ani gelişen mide kanamasında yukarıda belirtilen bulgular dışında bayılma, şok, hatta koma dahi gelişebiliyor.
Demir eksikliği olan kişiler sürekli olarak üşürler. Vücut ısıları her zaman düşüktür. Demir eksikliğinin bir diğer belirtisi ise baş dönmesidir. Baş dönmesiyle birlikte gözler kararabilir, bayılacak gibi hissedilir ya da sık sık bayılmalar görülebilir.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Kansızlık (Anemi) Belirtileri Nelerdir? Halsiz ve bitkin hissetme, baş ağrısı, nefes darlığı, kalp atışının hızlanması, ciltte solgunluk gözlenmesi ve el-ayaklarda soğukluk yaygın kansızlık belirtileridir.
İlgili 38 soru bulundu
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Vücuttaki kırmızı kan hücreleri azaldıkça oksijen yeterli miktarda taşınamaz ve bu da anemiye sebep olur. En yaygın belirtileri arasında soğuk olmak, halsiz ve yorgun hissetmek sayılabilir. Aneminin tek bir türü olmasa da en çok görüleni demir eksikliği anemisidir.
Özellikle ileri yaşlardaki anemi, sindirim sistemi gibi hastalıklara işaret etse de anemi diğer hastalıklardan ölme riskini artırmaktadır. Kronik böbrek hastalığında anemi çok büyük bir risk faktörüdür. Anemiyi iyileştirince hastanın yaşam süresini uzatmış oluyorsunuz.
Genetik bir hastalık olan orak hücreli anemi, kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) anormal bir şekilde hilal (orak ) şeklini alarak küçük kan damarlarını tıkanması sonucu seri komplikasyonların geliştiği bir hastalıktır.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Kansızlık tıbbi diliyle anemi kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) azlığından dolayı oluşan bir durumdur. Kansızlık belirtileri kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazladır. Kansızlık her yaşta görülebilir ve çok sık görülen bir hastalıktır.
Cilt yerine alt gözkapağının içine bakmanız daha sağlıklı olabilir. Pembeliğin beyazlaşmaya başlaması kansızlık belirtisidir. Veya avuç içinizdeki çizgiler kırmızılığını kaybetmeye başlamışsa ciddi kansızlık belirtisidir.
Hemoglobin testi nedir? Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
Bunlar arasında epilepsi, beyin kanaması, inme, hipoglisemi, kalp hastalıkları ve panik atak gibi durumlar yer alabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkileri de nörolojik bayılmaya yol açabilir. Eğer sık sık bayılıyorsanız veya bu durumla ilgili endişeleriniz varsa bir doktora başvurmanız önerilir.
Akciğer hastalıkları, Nörolojik, psikiyatrik bozukluklar, Kan şekeri düşüklüğü gibi metabolik sorunlar, Bazı ilaçların kullanımı bayılmaya neden olabilir.
Hematoloji, kan hastalıklarının yanı sıra dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı organların hastalıkları ile de ilgilenen bilim dalıdır. Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, temel olarak hastalıkları iyi huylu (kanser olmayan) ve kötü huylu olmak üzere iki grupta inceler.
Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Aneminin tedavi edilmemesi vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Anemi, aynı zamanda hipoksi denilen, dokulara yeterli oksijenin iletilemediği durumlara sebep olabilir.
Kronik hastalık anemisi: Kanser, HIV / AIDS, romatoid artrit, böbrek hastalığı, crohn hastalığı gibi bazı iltihabi hastalıklar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir. Aplastik anemi: Aplastik anemi nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir kansızlık türüdür.
Anemi kimlerde gelişir? Herkeste görülebilir ancak şu guruplarda daha yaygındır: Kadınlar: Adet dönemlerinde ve doğumda kan kaybı nedeniyle anemi olabilirler. Özellikle adet kanaması fazla olan veya rahimde tümör gibi bir durumu olan kadınlarda görülür.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
Demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Altta Yatan Nedenin Tedavisi: Kansızlığın altında yatan başka bir sağlık sorunu varsa, bu sorunun tedavisi de kansızlık tedavisini içerir.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Özellikle ciltte yaygın ve şiddetli kaşıntının asla ihmal edilmemesi gerekiyor, çünkü bu tablo demir eksikliği kansızlığı, kronik böbrek yetmezliği, bazı kan hastalıkları, siroz, enfeksiyonlara bağlı karaciğer iltihaplanması, pankreas tümörü ve kistleri gibi önemli sistemik hastalıkların habercisi olabiliyor.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri