Kantaron yağı doğru koşullarda muhafaza edildiği sürece 2-3 sene bozulmadan kalabilir. Ancak yüksek sıcaklık ve ışığa maruz kalması durumunda oksidasyona uğrayabilir ve bu da özelliklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu sebeple kantaron yağını serin ve karanlık bir yerde saklamanız önerilir.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Datçam Doğal Kantaron yağımız şişeye aktarılıp, serin ve gün ışığı almayan yerde muhafaza edilir. Zeytinyağı +5 C'nin altında donabilir. Tekrar çözülmesi kalitesini etkilemez.
Kantaron Yağı Nasıl Saklanmalı? Kantaron yağı cam kaplarda saklanmalı ve kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Olabildiğince serin ve kuru bir yerde ağzı kapalı şekilde saklanan kantaron yağı uzun müddet tüketilebilmektedir.
Sarı kantaron yağı, kilo vermek için yardımcı ve idrar söktürücü özelliklerinden yararlanmak için kullanılabilir. Her gün belirli miktarda kullanılması gerekmektedir. Ancak uzun süreli kullanımının uygun olmadığı belirlenmiştir. Bağırsak sorunlarına iyi gelen sarı kantaron yağı kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
İlgili 44 soru bulundu
Kantaron Yağı Tarifi Nasıl Yapılır? 1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Evet, kantaron yağı tabii ki cilt bakımında kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon, akne, egzama ve sedef tedavisinde kullanılabilir. Yara iyileşmesine yardımcı olur.
Üretim ve son kullanma tarihi teslim edilen Kantaron Yağı ürünü ambalajı üzerindedir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız!
Nasıl muhafaza edilmelidir? Ozonun çözünmesini ve etkisini kaybetmesini önlemek için her daim buzdolabında muhafaza edilmelidir. Haricen kullanım içindir. Buzdolabında saklanıp açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Sarı kantaron İbrahim Saraçoğlu tarafından adet sancıları için önerilir. Ayrıca sarı kantaron adet söktürücü özelliği ile de önerilmektedir. Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir.
Sarı kantaron yağı yüze sürülebiliyor.
Ayrıca yüze sarı kantaron yağı uyguladıktan sonra cildi güneşe maruz bırakmamak ve güneş kremi uygulamak çok büyük önem taşıyor. Cilt için sarı kantaron yağının kullanımı ise masaj yaparak uygulanabilir.
Taze sarı kantaron su içerir ve bu suyun buharlaşması gerekir. Yoksa yağ küflenir ve emeğiniz boşa gider. Arada sırada da mutlaka çalkalayın kavanozu. Eğer güneşte bekletirseniz 6 hafta sadece cilt için kullanabileceğiniz bir yağ elde edersiniz.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Bu karışım 4-6 hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır. Sarı kantaron çiçeklerinin zeytinyağı ile özdeşleşmesi beklenir. 4-6 haftalık süre sonunda karışım tülbentten geçirilir. Süzülen karışım kahverengi renkli bir şişeye konur ve bu şekilde saklanır.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
İyileştirmeyi hızlandırır. Sarı kantaron yağı, hücre onarıcı ve yenileyici etkisi bulunduğu için topikal olarak düzenli bir şekilde kullanıldığında yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin yanı sıra diğer lezyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Kantaron yağı yara, yanık ve sıyrıkların üzerine az miktarda dökülerek masaj şeklinde uygulanabilir. Saç ve cilt üzerine de direkt uygulanabilir.
Son kullanım tarihi geçmiş yağların sağlığa direct bir etkisi yoktur.
✔️yağı içerek kullanacaksanız gölgede. ✔️deriye sürecekseniz güneşte bekletin.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin. Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın.
Kantaron bitkisinden elde edilen yağların en önemli özellikleri hücre yenilenmesini desteklemesi ve süreci hızlandırmasıdır. Bu etki sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir. Kırışıklıkları önler, var olan kırışıklıkların görünümünün azalmasına yardımcı olur.
Yaraların, enfeksiyonların ve sıkıntılı bölgelerin üzerinde gece yatmadan önce bir defa sürülerek kullanılması gerekir.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri