Seansın sonunda yada 3. Seansta diş dolgusu yapılır. Seanslar arasında konulacak geçici dolguların düşmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü konulan ilaçların ağız içerisindeki tükürük ve çeşitli gıda maddelerine teması, etkilerini azaltabilmektedir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Tek seansta halledilebilen kanal tedavisi, bazen 2 seansa uzayabilir. Hatta enfeksiyon çok fazla yayıldıysa; Tedavi 3 seansa kadar uzayabilmektedir. Seans aralıkları diş doktorunuz tarafından belirlenir.
İlgili 23 soru bulundu
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Kanal tedavisi 2 aşama olarak yapılır. Birinci aşaması tanı ve planlama ikinci aşama ise uygulama evresidir. Öncelikle tanı ile birlikte hasarlı olan dişin incelemesi yapılır. Bazı durumlarda dişin direkt çekilip implant uygulanması gerekebilir.
Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir. Diğer vakalarda diş temizlendiği gün mühürlenebilir.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Bu süreç 2-3 hafta sürebilir. Eğer ağrı kesici ile geçmeyen bir ağrınız varsa, hekiminizle iletişime geçiniz.
Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır. Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir.
Kanal tedavisi sırasında hastaların yemek yerken zorlanmamaları amacıyla yapılan dolgu yapıldıktan kısa süre sonra donar ve katılaşır. Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
"Dolgu yapılan diş hala daha canlılığını korumaktadır".
Daha sağlam bir diştir. Kanal tedavisi yapılmış dişlerde sinir dokusu alındığı için, daha kırılgan bir hale dönüşebilmektedir. Önceliğimiz dolgu tedavisi yaparak dişin canlılığını devam ettirmektir.
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
Dişlerin uzun süre çürük kalmasına bağlı olarak bazen iltihaplanmaya sebep olabilir. İltihap çok ileri boyutta değilse kanal tedavisi uygulayıp iltihaplı alanlar temizlenip dişin çevresindeki dokular iyileştikten sonra kanal dolgusu tamamlanabilir. Ancak bu tedavi iltihap çok ileri seviyede ise başarılı olmayabilir.
Çünkü apse yapma riski vardır ve apse yaptığı takdirde, tüm süreç tekrardan başlayacak demektir. Kanal tedavisi uygulaması yapılan dişin üzerine, ortalama olarak 24 – 72 saat arası süren iyileşme süreci tamamlanana kadar herhangi bir şekilde sert olarak bastırmayıp, kuvvet uygulamayınız.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Başarılı tedavi edilen bir dişte, tedavi tamamlandıktan bir kaç hafta sonra ağrı ve duyarlılık kalmamalıdır. Başarısız olmuş tedavilerde ise hissedilen bu rahatsızlık, hafif hassasiyetten şiddetli ağrıya kadar değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri