Karaciğer Sağlığı: Kantaron yağında bulunan acı bileşikler, karaciğerin toksinleri daha hızlı ve kolay bir şekilde atmasına yardımcı olarak safra üretimini uyarmaya yardımcı olabilir.
Kantaron yağı koleretik özelliğiyle, aynı zamanda karaciğer konforunu artırır. Safra atılımını teşvik eder ve safra salgılanmasını uyarır. Ayrıca bu bitki vücutta genel bir tonik görevi görür.
Safra kesesi ve karaciğer gibi organların iyi çalışması içinde kantaron çayı tüketilmesi tav- siye edilir. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kantaron yağının sindirime faydaları
Özellikle yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Gaz sancıları ve buna bağlı karın ağrıları yaşayan bireylerde de kantaron yağının olumlu etkileri görülebilir.
Araştırmalara göre sarı kantaron depresyon ve strese bağlı hastalıklara iyi geliyor. Uykusuzluğu gideriyor, iltihapları alıyor. En önemlisi karaciğeri korumada çok etkili oluyor.
İlgili 35 soru bulundu
Karaciğer Sağlığı: Kantaron yağında bulunan acı bileşikler, karaciğerin toksinleri daha hızlı ve kolay bir şekilde atmasına yardımcı olarak safra üretimini uyarmaya yardımcı olabilir.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Sarı kantaron yağı, kilo vermek için yardımcı ve idrar söktürücü özelliklerinden yararlanmak için kullanılabilir. Her gün belirli miktarda kullanılması gerekmektedir. Ancak uzun süreli kullanımının uygun olmadığı belirlenmiştir. Bağırsak sorunlarına iyi gelen sarı kantaron yağı kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
Kantaron yağı, kantaron çayı yapımında eklenerek de tüketilebilmektedir. Bir çay kaşığı olarak direkt içilmesi de bazı durumlarda önerilebilmektedir. Kantaron yağı sıcak suya birkaç damla damlatılarak elde edilebilmektedir.
Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şekli şudur: Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir. Bu sayede mide koruyucu etki gösterir ve mide ülserini tedavi etmeye destek olur.
Egzama, varis gibi cilt hastalıklarına sahip olanlar kantaron otu kullanarak Kantaron Otu Cilde Faydalarından yararlanabilir. Güneş yanığı ya da güneş lekelerinin tedavisinde, Sivilce ve akne tedavisinde, sivilcelerden kalan izlerin tedavisinde Kantaron Otu Yüze Faydalarından yararlanılır.
Elma Sirkesi: Karaciğer tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemlerinden olan elma sirkesi tam bir karaciğer dostudur.
Sezgin, “Kanser ile ilişkili olarak yapılan hücre ve hayvan çalışmaları, kantaron otunun akciğer, karaciğer, meme, mesane, mide, over ile serviks kanseri, lösemi ve bazı beyin tümörlerinde kanser hücrelerini öldürdüğü ve kanserin damarlanmasını engellediğini gösterilmiştir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Günde 2-3 saat güneş gören yerde 2-3 ay bekletilerek hazırlanan sarı kantaron otu yağı, içilerek ya da cilde ve saçlara sürülerek kullanılabilir. Sarı kantaron yağı nasıl içilir? Günde 1 tatlı kaşığı tok ya da aç karnına içilebilir.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Cilde sayısız faydalar sağlayan kantaron yağı aşırı kullanımda özellikle hassas ve narin ciltlere zarar verebilir. Özellikle hamile ve lohusa olan kadınlar da ciddi rahatsızlıkları varsa kantaron yağının kullanılması önerilmemektedir.
Sarı kantaron yağı cildinize nemi hapseder, cildiniz yumuşar ve elastikiyet kazanır. Düzenli uygulamaya devam ettiğinizde cildinizin aydınlandığını ve parlamaya başladığını görebilirsiniz. Sarı kantaron yağı 10-12 gün içinde cildinizdeki lekelerin azalmasını sağlar.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Sarı kantaronun serotonin miktarını artırmasından dolayı antidepresan ilaçlarla aynı anda alınmaması gerektiğini belirten Özgüç, “Bununla beraber sarı kantaron özütleri, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, astım ve kanser ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır” dedi.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Yan etki profili açısından oldukça güvenli bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren raporlanmış yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi hafif seyreden yan etkiler, sıklıkla bitkinin tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulanması sonucunda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri