Yara ve Yanık Tedavisi Farmakoloji biliminin gelişmesi ile birlikte sarı kantaron yağının yara iyileştirici aktivitesini değerlendiren pek çok çalışma yapılmış ve bu değerli bitkinin yanık dahil çok sayıda doku yaralanmasının tedavisi için güvenilir olduğu ortaya koyulmuştur.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
Kantaron yağı yüze faydaları olan bir yağ türüdür. Yağın antibakteriyel ve antienflamatuar etkisi cilt sağlığını destekler. Cilde uygulanan kantaron yağı ile cilt üzerinde bulunan patojenik bakterilerin yok edilmesinde yardımcı etkisinden faydalanılır.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
İlgili 37 soru bulundu
Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın. Bu şekilde yarım saat kadar bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayabilir ya da cilt yapınıza uygun bir tonikle yağdan arındırabilirsiniz.
Saça uygulanan kantaron yağı bir saat bekletilir. Bu sürenin sonunca saçlar şampuanla yıkanarak iyice durulanır. Saçları yağdan tamamen arındırmaya dikkat etmek gerekir. Aşırı kullanım saçta yağlanmaya neden olabileceğinden haftada bir ya da iki kez uygulama yapılması yeterlidir.
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır.
Kantaron yağının yaralar üzerindeki kullanımı şöyledir: Ciltte meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına 8-10 damla kadar kantaron yağı sürün ve yağı masaj yaparak uygulayın.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Aynı zamanda ağrı kesici etkisi de bulunan sarı kantaron yağı yara ve yanık bakımında güvenle kullanılabilecek seçeneklerden biridir.
Antibakteriyel Etkiye Sahiptir
Mikropların üreme hızını düşürmesinin bir diğer faydalı yanı da kişinin daha kısa sürede iyileşmesinin yönünü açmasıdır. Yaralarda, yanıklarda ve hatta vajinal enfeksiyon gibi durumlarda dahi kantaron yağı içeren merhemleri kullanmanın oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Yanık izine kantaron yağı sık sık önerilir. Bitki uzmanlarının yanık izi kremi yerine bile önerdiği kantaron yağı yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı olur. Kantaron yağını birkaç damla suyla açıp cildinize sürebilirsiniz.
Kırmızı kantaron yağını yüze kullanmak için öncelikle cildi temizleyerek ve kurutmakla başlayabilirsiniz Daha sonra. bir miktar yağı parmak uçlarınıza alarak yüzünüze yukarı ve dışa doğru hareketlerle nazikçe masaj yapabilirsiniz. Tahriş, kızarıklık veya kuruluk bulunan bölgelere özellikle dikkat etmek önemlidir.
Antiseptik özelliğinden dolayı ciltte oluşan yaralarda mikrop ve iltihap oluşmasını engeller. Ciltte oluşan kırışıkların giderilmesinde yardımcı olur. Kantaron yağının faydaları arasında vücutta oluşan ağrıların azalmasında etkili olması yer alır. Bebeklerde oluşan pişiklerde iyileştirici etkiye sahiptir.
"Prof. Dr. Fatih Satıl, kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini, ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımı gibi bir hata yapıldığını söyledi, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneş zararları olacak, güneş lekeleri olacaktır" dedi."
Kantaron yağı, kılların beslendiği kıl foliküllerine kadar ulaşamadığı için yüzde tüylenmeye sebep olmamaktadır.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Koltuk altı ve dirseklerdeki kararmaları giderir cildi beyazlatır. Düzenli olarak kullanıldığında cildi temizler ve siyah noktaları giderir. Cildin ışıl ışıl ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Kantaron yağı cilde uygulanmadan önce temizlenmelidir.
Yanık ve Güneş Yanığı Tedavisi: Kantaron yağı, güneş yanıkları, yanıklar ve cilt tahrişi gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılabilir. Cildinizi sakinleştirip iyileşmesine yardımcı olur. Ancak, ciddi yanıkların üzerine doktorla görüşmeden önce ilk müdahale olarak asla kullanmayın.
Sarı kantaron çiçeklerinden üretilmiştir ve sarı kantaron yağı içerir (%100) Prof Saracoglu Sarı Kantaron Yağı katkı maddesi içermez. Sarı kantaron yağı masaj yağı olarak haricen kullanılabilir Ağızda ilgili bölgeye 1 tatlı kaşığı uygulayın ve 2 dakika bekletin (yutmayın) Serin ve kuru bir yerde saklayın.
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri