Bilgisayarda bulunan dahili aygıtlar için standart bir bağlantı türü olan PCI Express, harici ekran kartının takılması için genişleme yuvası görevi görür ve anakart üzerinde yer alır.
PCI Express, harici ekran kartlarının takılabilmesi için genişleme yuvası işlevi görür. Anakartın üzerinde yer alan bu slot, piyasaya yeni çıkan çoğu bilgisayarda bulunur. Kısaca PCI Slotuna ekran kartı takılabilmektedir. Ancak PCI ekran kartlarının pek çoğu “eski” olarak nitelendirilen ekran kartlarıdır.
Boyutu uyan PCIe kartlar takabilirsiniz. Ses, Wi-Fi, dönüştürücü, USB çoklayıcı falan gibi.
PCIe, yüksek hızlı giriş çıkışı (HSIO) bileşenlerini bağlamak için bir arabirim standardıdır. Her yüksek performanslı bilgisayar anakartında, GPU'lar, RAID kartları, WiFi kartları veya SSD (katı hal sürücüsü) eklenti kartları eklemek için kullanabileceğiniz bir dizi PCIe yuvası bulunur.
Takılır, ama PCI-e 2.0 hızında çalışır. Bu videoda ise FPS karşılaştırması var. Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
İlgili 21 soru bulundu
Çıkmaz. PCI 4.0 geriye uyumlu olduğundan 3.0 anakartlarda da çalışır.
Takılır sadece PCI-e 4.0 hızını alamazsınız.
Bunlara ek olarak her yeni PCIe sürümünün en önemli özelliği, kendisinden önceki nesilde var olan bant genişliğinin iki katını sunmasıdır. Yani teorik açıdan PCIe 3.0 her yöne saniyede yaklaşık 16 GB veri akışı sağlarken PCIe 4.0'da bu sayı, saniyede 32 GB'dir.
PCIE 3.0 teknolojisi 16 şeritli bir veri yoluna sahip. Sata SSD'ler ile karşılaştırıldığında okuma yazma hızında yaklaşık 6 kat fark bulunmaktadır. Sata SSD'ler en fazla 600 mb/s okuma yazma hızlarına sahiplerdir. PCIE 3.0 ile kullanılan M2 ssd'ler en yüksek 4000mb/s okuma yazma hızlarına erişebilirler.
PCIe 4.0 arayüzünü kullanan SSD'ler, veri yoğun iş yükleri için idealdir. Uygulamaları ve oyunları daha hızlı yüklerken, açılış yükleme süresini de optimize ederler. PCIe 4.0 aynı zamanda güç tasarrufu konusunda da iyileştirmeler sağlayarak cihazınızın daha az güç tüketirken daha serin çalışmasına olanak tanır.
Ekran Kartı Nereye Takılır? Ekran kartını PCIe X16 slotuna takmanız gerekiyor. Fakat bu adım ekran kartınızın çalışmasına yeterli olmayacaktır. Çoğu kişi tarafından sık yapılan hata ise görüntü çıkışını anakartın üzerinde yer alan HDMI yuvasına bağlamak.
Takabilirsin ancak düşük olan sürümün hızında çalışır.
PCI Express Hızı Nedir? Bilgisayarlarda yer alan PCI express hızı geçit başına 250 MB\s olarak bilinir. Bunun yanı sıra Maksimum da 32 geçit sayısı bulunur. PCI express aynı zamanda toplamda birleştirilmiş alanı yaklaşık 8 GB\s veri transfer hızına da ulaşabilmektedir.
Yuva, hayvanların yumurtalarını tutmak ve/veya yavrularını yetiştirmek için inşa ettikleri yerdir.
Gelişmiş>PCI Kilidi:
Windows'un PCI veri yolundaki G/Ç ve IRQ kaynaklarını yeniden ayırmasını önler. BIOS tarafından ayarlanan G/Ç ve bellek kaynakları korunur.
PCI, “Peripheral Component Interconnect” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bilgisayar donanımları arasında veri transferini sağlayan bir veri yolu standardıdır. Bu standart, kartların anakart üzerindeki uygun bir yuvasına yerleştirilmesini ve ana bilgisayara bağlanmasını sağlar.
PCI (Peripheral Component Interconnect) Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.
PCI Express veri yolu ile eski PCI arasındaki temel farklardan biri veri yolu topolojisidir; PCI, PCI ana bilgisayarının ve tüm aygıtların ortak bir adres, veri ve kontrol hattı grubunu paylaştığı paylaşılan bir paralel veri yolu mimarisi kullanır.
PCI Express (PCIe) 2.0, çoğu kullanıcının özellikle ekran kartlarıyla tanıdığı (ama diğer genişleme kartları için de kullanılabilen) bilgisayar genişleme kartı arabirimi çeşidi olan PCIe spesifikasyonunun 2. sürümüdür.
PCIe Gen4, PCI Express spesifikasyonunun dördüncü neslidir. Gen3'ün sonraki yinelemesi olarak, Gen4'ün veri aktarım hızı PCIe Gen 3'ün iki katıdır ve PCIe Gen 4 cihazlarının verileri daha hızlı aktarmasını sağlar.
PCIe 5.0, Gen 4'e kıyasla iki kat daha fazla veri aktarımı sağlayan yeni bir PCIe standardı. Bant genişliğinin artmasıyla birlikte, öncelikle SSD'lerde olmak üzere tüm harici bileşenler daha yüksek performans seviyelerine ulaşabiliyor.
2023 yılının başlarında piyasaya çıkmaya başlayan PCIe 5.0 destekli SSD'ler, özellikle oyun yükleme sürelerinde kayda değer performans artışı getiriyor, dosya aktarım hızları ve görsel ağırlıklı dijital içerik üretimi konusunda da ciddi düzeyde bir başarım sıçraması yaşatıyor.
2 Tane M2 4 tane Sata yeri var. Sistemde tek M2 geldiyse 1 M2 4 Sata SSD takabilirsiniz.
HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
SSD'lerde kullanılan teknoloji içeriği bilgisayar sistemimizde ki RAM'e benzediği için çok hızlı ve çok etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyor. Bu performans içeriği, data içerisinde ki bilgilerin RAM'e ve sonrasında işlemciye gönderilmesini inanılmaz şekilde hızlandırabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri