Bir devlette yetkili kamu organı tarafından çıkarılan uyulması zorunlu, genel, sürekli ve soyut hukuk kuralları anlamında bir hukuk terimi.
Yasa ya da diğer adıyla kanun (Grekçe kanōn κανων 1. kargı, çıta, cetvel, 2. kural< EYun kánna κάννα kamış, kargı = Aram ḳanyā קניא) anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır.
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb.
Kanuni, yasanın, dinin ve kamu vicdanının doğru bulduğu, yasalara uygun, yasal, meşru. Kanuni, kanun çalan kişi.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
İlgili 32 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında bu kelimenin anlamı, 'Bakımlı ve düzenli küçük orman' şeklinde ifade edilmektedir. Özel olarak ele alınmış ve bakımı yapılmış olan ormanlık alanlar şeklinde de ifade etmek mümkün.
Rüyada kumrunun eve girmesi hayra yorulmaktadır. Rüya sahibinin üzüntülerinden kurtulacağı anlamına gelmektedir. Rüya sahibi hamile ise ve evine erkek bir kumru girmişse o kişinin erkek bir evlat doğuracağı anlamına gelmektedir. Rüyada ağaçta kumru görülmesi kişilerin evlat sahibi olacağı anlamına gelmektedir.
Zigetvar Kalesi'nin kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlendi. Cesedi bozulmasın diye iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömüldü.
Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre görev verirdi.
Batı Dünyası'nda "Muhteşem Süleyman" ve Doğu Dünyası'nda "Kanuni" unvanıyla anılan I. Süleyman, 25 yaşında babası I. Selim'in ölümü üzerine 1520'de padişah oldu. Döneminde askerî seferler çok oldu. Vezirleri ve kaptanları ile 13 büyük sefer açtı. At üzerinde seferleri 10 yıl 3 ay kadar süre bizzat yönetti.
Belli bir kanun, tüzük, yönetmelik kastedildiğinde büyük harfle yazılan kanun, tüzük, yönetmelik sözlerinin ek alması durumunda kesme işareti kullanılır: Bu Kanun'un 17. maddesinin c bendi…
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb. 20.
Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar17: Allah, Cebrail, Kibele, Osiris, Tanrı, Gök Tanrı, Yahve, Zeus vb.
İsmi Arapça 'yasa ve yönetmek' manasındaki 'kanun' kelimesinden gelmektedir.
Kanun kelimesi, kazandığı "dünya ve âhiret işlerinde ölçüt alınması gereken dosdoğru kurallar" (hayat düsturu) anlamına uygun bir hukuk terimi olarak Hıristiyanlık'ta kilise hukukunu ve kilise konsillerinin kararlarını (Canon law), İslâm'da ise şer'î hukuku (el-kānûnü'ş-şer'î) ifade etmekte de kullanılmıştır.
“Yasa” ve “kanun”, doğal olarak, Türkçe hukuk dilinde çok sık kullanılan sözcükler. Birbirlerinin yerine geçen bu sözcüklerin arasında, kural olarak bir anlam farkı yok.
Kanuni Sultan Süleyman, tartışmasız Osmanlı Devleti'nin en kudretli padişahıydı. Onun iktidarını gölgeleyen en ihtilaflı yan şüphesiz ailesiydi. Muhteşem Süleyman, 2 öz evladını ve 6 torununu siyasi gerekçelerle katledecekti. Bilhassa katledilen torunların henüz çocuk olması ahali tarafından teessürle karşılanmıştı.
Özellikle lâlâlarından iyi bir eğitim alan I. Süleyman, önce Kırım/Kefe'de sancağa çıkmış, babasının 1512 yılında padişah olmasıyla Saruhan/Manisa sancağına tayin edilmiştir1.
Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca:شهزاده مصطفى; d. 1515, Manisa - ö. 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Mahidevran Sultan'ın boğularak öldürülen oğludur. Saruhan, Amasya, Konya sancak beyliklerinde bulunmuştur.
'Muhteşem Yüzyıl'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Kanuni, Mohaç Meydan Muharebesi sırasında kibrini yenmek için diri diri mezara girdi. Dizinin final sahnesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın zafer sonrası kibirini yenmek için boş mezara girmesi büyük yankı uyandırdı.
Takvimler 1566 yılını gösteriyordu. Kanuni Sultan Süleyman, 48 gün boyunca cesedinin ecnebi bir ülkede saklanacağını bilmeden, Avusturya İmparatorluğuna savaş ilan etmişti. Daha önce iki kez kuşattığı; fakat fethedemediği Zigetvar Kalesi'nin etrafını sarmıştı.
Hayır, Kumru ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Büyüklerimizin eski hikayelerinde de bolca rastlayacağınız gibi evinize kumruların yuva yapması evinize uğur getirir.
İlçenin isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmasına rağmen , büyük çoğunluk Elekçi deresi kenarında yerleşmesinden dolayı verilen kumlu ismi zamanla halk arasında Kumru olarak anılmaya başlanmasından dolayı bu ismi aldığı konusunda fikir birliği içindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri