Figânî (ö. 1532), 16. yüzyıl Osmanlı divan şairi. Kanuni Sultan Süleyman çağı şairlerindendir. Kanuni'nin şehzadelerinin sünneti nedeniyle yazdığı “Sûriyye Kasîdesi” en bilinen eseridir. Devrin sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa aleyhine bir şiirin kendisine mal edilmesi nedeniyle genç yaşta idam edilmiştir.
Divan edebiyatın
Ünlü divan şairi Baki'nin Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü üstüne yazdığı Kanuni Mersiyesi, bu türün en güzel örneklerindendir.
Fuzûlî, Kanuni'yi övmek için yazdığı 71 beyitlik "Kaside Der Tavsif-i Bağdat ve Medh-i Sultan Süleyman" kasidesi Bağdat'ın biyografisi niteliğindedir. Bu kaside, okurlarına 1534'te sefere katılıp da Bağdat'a ulaşarak şehri keşfe çıkmış gibi hissettirir."
1534 yılında Kanunî, Bağdat'ı fethettiğinde Fuzûlî, padişaha uzun bir kaside sunmuş ve “Geldi burc-ı evliyâya pâdişâh-ı nâmdâr" dizesini tarih düşürmüştür. Bu fetih onun Osmanlı ordusuyla birlikte Bağdat'a gelen şairlerden Hayalî ve Taşlıcalı Yahya ile tanışmasına vesile olmuştur.
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Necâtî Bey'in Gül kasîdesi, bir sonraki asırda Fuzûlî gibi birinci sınıf şaire tesir ederek nazire yazmasına vesile olmuştur. Divan şiirinde Necâtî Bey'den sonra Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev'î gibi pek çok şair Gül redifli kasîde yazmaya başlamıştır.
Kendisinden sonra gelen bütün divan şairlerini etkilemiştir. Onun, Kerbela'da 1556 yılında içinde yaygın olan salgın bir hastalık sonucunda, veba veya koleradan öldüğü tahmin edilir. Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur.
Divan şiirinin kurucu şairlerinden Ahmed Paşa, inişli çıkışlı hayatının zor dönemlerinde devlet büyüklerine isteklerini kasidelerle bildirmiş bir şairdir. Onun hayat hikâyesinde önemli bir eşik, Fatih Sultan Mehmed'e sunduğu kerem kasidesidir.
*Şiirlerini Azeri Türkçesiyle yazan Fuzûlî; Arapça ve Farsçayı bu dillerde kusursuz eser yazabilecek ve şiir söyleyebilecek derecede öğrenmiştir. *Fuzûlî, kasideler de yazmakla birlikte en çok, gazel türünde şiirler yazmıştır.
Mersiye-i Hazret-i Süleyman Han veya Kanuni Mersiyesi, Bâkî'nin I. Süleyman'ın ölümü üzerine yazmış olduğu mersiye formundaki yapıtıdır. Şekil, dil ve arûzu kulanma bakımından ulaştığı başarı nedeniyle divan şiirinin en önemli yapıtları arasında sayılmaktadır.
Kanuni Mersiyesi, Kanuni Sultan Süleyman için yazılmış olan önemli bir eserdir. Mahmud Abdulbaki, Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat etmesi üzerine bağlılığını göstermek için 1566 yılında Kanuni Mersiyesi eserini yazarak tüm dünyayla paylaşmıştır.
Taşlıcalı Yahya ya da Dukaginzâde Yahyâ, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Osmanlı askeri ve divan edebiyatı şairidir. Yaşadığı dönemde Fuzuli'den sonra en büyük mesnevi şairi olarak tanınmıştır. Kanuni'nin emri ile boğdurulan Şehzade Mustafa için yazdığı “Şehzade Mersiyesi”, en ünlü eseridir.
“Fuzûlî'nin Malum Olmayan Bir Eseri: Sohbetü'l-esmâr”. Hayat Mecmuası 16: 314-315. Araslı, Hamit (1958). Büyük Azerbaycan Şairi Fuzûlî.
Beni candan usandırdı şiiri - Fuzuli.
Su Kasîdesi, Dîvân şiirinin sehl-i mümtenî denilen eşsiz bir misâlidir. Büyük Dîvân şâiri Fuzûlî, her kültürde mühim bir yeri olan su kavramından yola çıkarak Peygamber Efendimize olan sevgisini samimi, doğal ve “su gibi akıcı” bir üslûpla anlatmıştır.
Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Fuzûlî'nin şiirlerinde beşerî aşkın hususiyetleri ile beraber, ilahi aşkın yansımaları da görülmektedir. Bunun yanında şair, zaman zaman kendi psikolojisini, birtakım duygularını ve toplumsal konuları da şiirine aksettirmiştir.
(Fuzûlî meyhane köşesinde sağlık esenlik hazinesini buldu. O mülk mübârek bir mülktür, virȃn olmasın yâ Rabbi.) Fuzûlî, âfiyet yani sağlık, huzur ve esenlik hazinesini meyhâne köşesinde bulmuştur.
Fuzûlî'nin eserlerinde, gazel ve mesnevilerinde kullanılan Azerî Türkçesi kelimeleri asırlar boyu, Fuzûlî'den önce ve Fuzûlî'den sonra, kullanılmış Azerbaycan Türkçesinin kelimeleridir.
Bu çalışmada Necati Bey'in “Menekşe Kasidesi”nden yola çıkarak bu çiçeğin Türk kültüründeki yeri ve özellikleri ele alınacaktır.
Fatih Sultan Mehmed'i övmek için yazılan bu kasidede şair, güneşi bir hükümdar gibi düşünmüş ve kaside boyunca onun hükümdarlık özelliklerini tasvir etmiştir.
SÖZÜM KASİDESİ - Nef'î (İlk 7 Beyit) Prof. Dr. Özer ŞENÖDEYİCİ - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri