Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
Macaristan'ın Zigetvar kenti yakınlarında Kanuni Sultan Süleyman'nın kayıp mezarı bulundu. Zigetvar seferi sırasında 72 yaşında ölen ve iç organları çıkartılarak Zigetvar önünde gömülen Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp mezarı bulundu.
İstanbul'da yer alan Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, İstanbul'un Eminönü ilçesinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman ve diğer aile fertlerinin de yatmış olduğu Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, aynı zamanda meşhur Süleymaniye Caminin olduğu yerde bulunuyor.
Süleyman'ın ölümü 48 gün boyunca, 21 Ekim günü ordunun Zigetvar'dan ayrılışına kadar saklandı. Cenazesi, 28 Kasım'da Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin kıldırdığı namazın ardından Süleymaniye Camii'nde toprağa verildi.
Türbede ayrı bir şaheser. Aynı bahçe içinde eşi Hürrem Sultan'ında ayrı bir türbesi bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi içinde ayrıca, Rabiya Sultan, Mihrimah Sultan, Saliha Dilaşub Sultan, Asiye Sultan'ın mezarlarıyla Sultan II. Ahmet Han ve Sultan II. Süleymanın mezarları bulunmakta.
İlgili 30 soru bulundu
Kanuni Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılında Zigetvar Seferi sırasında öldü ve bedeni iç organları çıkarılıp mumyalandıktan 82 gün sonra kendi adıyla yaptırdığı abidevi caminin kıble tarafına defnedildi.
Zigetvar kuşatması sırasında 1566'da hayatını hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmişti. Kanuni'nin naaşının bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömülmüştü.
Şimdiden hatırlatayım: Kanunî, Mustafa'nın ardından küçük torununu, sonra da Hürrem Sultan'dan doğan bir başka oğlunu, kendisine isyan eden Bayezid'i ve Bayezid'in küçük yaşlardaki beş çocuğunu da boğdurmuştur!
Kanuni Sultan Süleyman'ın bilinen dört eşi vardır.
Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır.
Son Osmanlı Sultanı Mehmet Vahdettin bundan 96 yıl önce ülkeyi terk etti. “TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR” adlı tarih dizileri serimizde güncelliği nedeni ile bugün, ülkesini terk eden, Türkiye dışında ölen ve mezarı Türk toprakları dışında olan tek Osmanlı Padişahı Mehmet Vahdettin'dir.
Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558'de İstanbul'da öldü. Kayıtlarda eceliyle öldüğü yazılır. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camii avlusuna gömüldü. Mezarı üzerine türbesi eşi Süleyman tarafından yaptırıldı.
İstanbul, Süleymaniye'de , Süleymaniye Külliyesi içinde, güney yönünde, caminin mihrap duvarı arkasındaki hazire alanı içinde yer alan Kanunî Sultan Süleyman Türbesi, Mimar Sinan tarafından, 1566 yılında inşa edilmiştir.
Macaristan'ın Zigetvar kenti yakınlarında Kanuni Sultan Süleyman'nın kayıp mezarının bulunduğu açıklandı.
Zigetvar Seferi'nde vefat etti
72 yaşında, ordusunun başında Zigetvar Seferi'ne çıktı. Hastalığı ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti.
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir.
İktidarının zirvesindeyken artan gururu ve muhaliflerinin suçlamaları 15 Mart 1536 gecesi idam edilmesine neden oldu. 1495´te Parga´da başlayan hayatı bir ramazan gecesi Topkapı Saray´ında 41 yaşındayken son buldu. İdamının ardından malları hazine için müsadere edildi.
Lakin Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra askerler arasında çıkan "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" dedikodularını işiten Kanuni, torununun da boğdurulmasını emretti ve 7 yaşındaki Şehzade Mehmed babasının ölümünden bir süre sonra boğularak katledilip Şehzade Mustafa'nın yanına defnedildi.
Kendisi 22,7'ye 17,5 cm, bakır çerçevesiyle beraber de 44,5'ye 39,8 cm boyutlarında olan portre, Kanuni Sultan Süleyman'ı 43 yaşındayken gösteriyor.
Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa, Şehzade Selim gelip tahtı devralana kadar padişahın ölümünü vezirlerden bile gizledi. Kanuni'nin naaşı, İstanbul'a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla tahnit edildi (mumyalandı). Bunun için kalbi ve iç organları çıkarıldı, misk ve amberle yıkanıp gömüldü.
Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti. Kuşatma sürerken iç organları çıkarılan naaşı, misk ve amber kokuları sürülerek tahtın altına gömüldü.
Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566'da hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'da türbesinin de bulunduğu bölge, yıl sonuna kadar açık hava müzesine dönüştürülecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri