Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
Kullanılmış kavanoz kapaklarını tekrar kullanmadan önce kaynatma işleminin etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Kapakların kaynatılması, mikropların öldürülmesi ve kapakların temizlenmesi amacıyla yapılır. Ancak her kaynatma işlemi, kapakların yapısını zayıflatabilir.
Bunun yanında kavanozların kapaklarının paslı olmamasına dikkat edilmelidir. Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır. Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su koyun. Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Kapağı tutmayan konservenin hava ile temas ettiği düşünülerek tekrar kaynatılması sağlıksız bulunur ve asla önerilmez, onun yerine kapağı tutmayan konserveyi buzdolabında muhafaza ederek kısa süre içinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Kavanoz ve Kavanoz Kapaklarının Temizliği
Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor. Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir.
Kapağın şişmiş veya bombeli olması, içeride oluşan gazların bir işareti olabilir ve bu durum konservenin bozulduğunu gösterebilir. Ayrıca, kapağın etrafında pas veya sızıntı izleri varsa, içeriğin kontamine olmuş olabileceği düşünülmelidir.
Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir). Ve unutmayalım ki güvenilir bir konserve en az 1 yıl kapak şişmeden, çökmeden dayanabilir.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Kaynatma Yöntemi: Kavanoz kapaklarını içi su dolu derin bir tencereye doldurun. Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Hepsi bu kadar.
Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilmeli. Çok sıcak ortamda ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserve gıdalar açıldıklarında lezzet, kalite ve duyusal özellik kaybı meydana gelir.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Kavanozların kapaklarını da sıcak suya atın ve 5 dakika kaynatın. Ardından havlunun üzerinde kuruması için bekletebilirsiniz.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Konserveleri normal tencerede de kaynatabilirsiniz. Bunun için kaynatma süresi 30 dakikadır. Eğer konservelerin aralarında çok boşluk olursa birbirlerine çarpmamaları için aralarına mutlaka bez koyun. Daha sonra tencereyi ocaktan alın.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Yaklaşık 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın. Domates sosunu kavanozlara döküp hemen kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin. Üzerini de bir bezle örtüp 1 gün boyunca bekletin. Ertesi gün kavanozlardan hava alan olursa bekletmeden tüketin.
İçerik istendiği gibiyse konserve kapağını çok dikkatli şekilde konserve üzerine yerleştirmek gerekir. Kapağın etrafında yer alan çıkıntılar kavanozun üstüne tamamen oturmalıdır. Kapak yerine oturmuş vaziyetteyken dikkatli bir şekilde yukarıdan bastırarak konserve kapağı kapatılır.
Kapağın Kilidini Açın
Tahta kaşık yerine çatal veya küçük bir bıçak da kullanabilirsiniz. Bu yöntemde çatalı kapak ile kavanoz arasına sıkıştırıp hafifçe dışarı doğru çekin. Eğer kavanozdan fıs sesi geldiyse, kilit açılmış demektir. Ancak bıçak kullanırken elinize gelmemesine ve kavanozun kırılmamasına özen gösterin.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri