Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
“HAVA BULUTLU DA OLSA KORUYUCU SÜRÜLMELİ”
Yanılgı yaratan diğer bir konu da, bulutlu havalarda güneş koruyucu kullanıp kullanmayacağımız sorusudur. Güneş ışınları yaklaşık %85 oranında bulutlardan geçer. Hava bulutlu olsa dahi güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmemeliyiz” diyor.
Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir. Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Kremlerin cilde işlemesi, emilmesi ve koruyucu bir tabaka oluşturabilmesi için güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeleri gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Güneş kremi denilince akıllara yazın kullanılması gereken bir ürünmüş gibi gelebilir ancak bu yanlış bir bilgidir. Güneş kremi yalnızca yaz aylarında değil kışın da mutlaka kullanılması gereken bir üründür ve cildi dış etkenlere karşı koruyucu bir etki gösterir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Hassas ciltlerde ortalama 50 bin saat sonunda deri kanserleri başlamaktadır. Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz.
Güneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
Güneş ışınlarının ciltte geçici ve kalıcı olarak verdiği hasara foto yaşlanma denir. Periyodik aralıklarla kullanılan güneş kremleri ise foto yaşlanmanın önüne geçer. Cildi beslediği için kırışıklıkları giderir ve cildin sarkmasını önler.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
DOĞRU:Bilinenin aksine, açık renkli ve gevşek dokunmuş kumaşlardan üretilen giysilerin güneşten koruyucu etkisi daha zayıftır. Koyu renkli ve sıkı dokunmuş kıyafetler güneş ışınlarından çok daha fazla koruyucudur. Açık renkli kıyafetler sadece sıcaktan korunmayı sağlar.
Güneş koruyucuları genellikle plajda güneşlenirken kullanmamız gerektiğini düşünsek de durum öyle değil. Hava ister açık, ister yağmurlu olsun, gökyüzünde güneş olduğu müddetçe güneş kremi sürmeniz gerekir.
Hücerlerin geceleri atacağı toksinleri kimyasal bir örtüyle kapatmaya gerek yoktur. Bu sebeple geceleri spf içeren kremler sürülmez.
Evet güneş kremleri kışın da kullanılır. Bu ürünlerin kullanımı hakkında en fazla karşılaşılan sorun ve hata da bu konudur; güneş kremlerinin kışın ya da kapalı havalarda da kullanılması gerektiği konusu. Yazın güneş ışınları cildi daha fazla yıpratıcı bir etkiyle yer yüzüne ulaşır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Denize girmeden önce UVB ışınlarına karşı koruyan güneş kremini mutlaka uygulamalısın.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Uzman Dr. Onur Çapkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli 2-3 saate bir tekrarlanmalıdır.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Güneş Kremi Cildi Gençleştirir mi? Cildi gençleştirme gibi doğrudan bir etkisi olmayan güneş kremi sadece cildin yaşlanma belirtilerinin gecikmesini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri