Çeliklerin ve dökme demirlerin sert lehiminde, bakır-çinko ve bakır-çinko-nikel alaşımı sert lehim telleri ile kullanılanır. Bakır-çinko ve Bakır-çinko-kalay alaşımı sert lehim telleri ile galvanizli çeliklerin, pirinç ve bakır alaşımlarının sert lehim uygulamalarında kullanılır.
Lehim teli özellikleri
Farklı teller farklı uygulamalara ve farklı sıcaklıklara uygundur. Uygulamaya ve lehimleme sıcaklığına bağlı olarak birçok farklı tipte lehim teli mevcuttur. Lehim telleri genellikle iki farklı tiptedir; bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleri olarak ayrılırlar.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
Sizce en iyisi hangisi? bu kişiye göre değişir. çok iyi dağılma istiyorsanız KURTEL 1.2mm, eğer çok parlak görünsün isterseniz SOLDEX 60/40, lehim sonrası ortalığı temiz görmek isterseniz FERAY, çok iyi tutunması için STANNOL, kolay eriyen birşey isterseniz GOOT 63/37 en uygun olanıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Yine projenize uygun lehim telini seçerken, kullanılacak metalin özelliklerine dikkat etmelisiniz. Bakır ve benzeri metaller için özel lehim telleri bulunmaktadır. Alaşımı, flux miktarı, tel lehim çapı, bağlantı tipi, flux tipi gibi özelliklere dikkat etmelisiniz.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Erime sıcaklığı: 650-800 °C. İşlem sıcaklığı: 710 °C. Kullanım yerleri: Bakır, kırmızı pirinç, pirinç ve bronz.
Erimiş metal, sert lehimlenecek parçaların arasında kapiler etki ile (kılcal boru kuvvetleri ile) yayılarak katılaşır. Kapiler etkiden yararlanabilmek için sert lehimlenecek parçaların aralığının 0.05-0.5 mm. arasında ayarlanması tavsiye edilir. Daha büyük lehimleme aralıklarında kapiler etkiden faydalanılamaz.
Alüminyum folyo gibi şeyler kullanılabilir.
En tipik kurşunsuz lehim alaşımları kalay/gümüş, kalay/bakır, gümüş, bakır/fosfor olup bileşimlerine bağlı olarak 250 °C (482 °F) civarında erirler.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Kurşunsuz lehim telleri çoğu alanda kullanıma uygundur. Elektrik, elektronik alanlarında sıkça kullanılır. Aynı zamanda kurşunsuz lehimler sanayi sektöründe ve sigortalarda amacına uygun olarak kullanılır.
Güçleri 5 - 300 watt arasında değişebilmesine rağmen kullanımı en rahat ve en çok tercih edilen havya modelleri 60 watt ve 80 watt kalem havyalardır.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Sert lehimleme işlerinde en yaygın kullanılan dekapan borakstır. Boraksın etki sıcaklığı 741°C' den başlar. Dekapanlar, iş parçalarının tavlanmaya başlanmasıyla aktif duruma geçer ve etki sıcaklığına ulaşıldığında yüzeyde oluşan oksit tabakasını çözer.
Lehimleme işlemleri sırasında lehimlenecek yüzeylere sürülerek yüzeylerin temizlenmesini sağlayan ve lehimin yüzeyle kolayca birleşmesini yardımda bulunan metalik olmayan maddelere dekapan denir. Dekapanlar yüzeylere sürüldükten sonra yüzeyleri temizler ve oksit filmini yok etmektedir.
Galvanizli Sacın Özellikleri Uzun Ömürlüdür, Katlandığı zaman çinko kaplaması dökülmez, derin çekme ve sıvamaya karşı elverişlidir, kolay lehim tutar, çok basit boyanabilir, ateşe karşı dayanıklıdır, ekonomiktir, kolaydır ve birçok dış faktörlere dayanıklıdır.
LEHİM NEDİR? İki veya daha çok metali farklı oranlarda içeren alaşımdır. Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
Yüksek sıcaklıkta çalışan parçaların lehimlenmesinde kullanılır. Araç motorları, bobinaj motorları vb. 1,00 mm-6,00 mm aralığında istenilen çaplarda özel siparişleriniz alınır.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri