TSK'nın kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle isteyen kadın subay ve astsubaylara başörtüsü serbestisi getirildi. Yeni düzenleme askeri öğrencileri de kapsıyor. Milli Savunma Bakanlığı, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hazırladı.
Artık kadın subay ve astsubaylar ile askeri öğrenciler başörtüsü kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlığı komutanlıklara konuyla ilgili talimat gönderdi.
Milli Savunma Bakanlığı, 15 Şubat 2017 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanmadan yürürlüğe giren yönetmeliğe eklenen maddeyle TSK'da kadın subay veya astsubayların türban takmasının önü açıldı.
Türkiye'de askerlik sadece erkeklere zorunlu olmasına rağmen kadınlar da orduya girebilmektedir. Kadın askerler özellikle I.Dünya Savaşı'nın ardından verilen Kurtuluş Savaşı sırasında muharebelere katılmışlardır.
Görüldüğü gibi kadın askerler verilen her türlü görevi yerine getirmektedir, ancak Kara Kuvvetleri'nin muharip en önemli iki sınıfı “tank” ve “piyade” olup her ikisinde de kadın subay veya astsubay yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Ülkemizde bir çok kadın subay ve astsubay bulunmaktadır. Ülkemizde 1500'ü aşkın kadın subay aktif olarak askerlik hizmeti yapmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre Kara'da 55, Deniz'de 22, Hava'da 9, Jandarma Genel Komutanlığı'nda ise 4 albay rütbesinde kadın subay vermektedir.
Mesleğe başlamadan aldıkları sıkı eğitim sonrası Kars'ın zorlu coğrafyasında görev alan kadın PÖH'ler, kentte terör olayları başta olmak üzere riskli operasyonlara katılıyor.
Harp Okulları için gün ve aya bakılmaksızın en fazla 20 yaşında olmak (01 Ocak 2001 ve sonrası doğumlu) şartı bulunuyor. Kadın öğrenciler, sadece Harp Okullarına alınacak. Onlar için de en fazla 20 yaşında (2001 ve sonrası doğumlu) olma şartı var.
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır.
Bir devrin sonu: TSK personeli ve askeri öğrencilere başörtüsü serbestisi getirildi. TSK'nın kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle isteyen kadın subay ve astsubaylara başörtüsü serbestisi getirildi. Yeni düzenleme askeri öğrencileri de kapsıyor.
Türkiye'de subay olmak için 27 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir. Fiziksel Yeterlilik: Subay adayları fiziksel olarak askeri standartlara uygun olmalıdır. Bu nedenle subay adayları, belli bir fiziksel yeterlilik testini geçmek zorundadır. Bu gibi şartlar olmadığı sürece subay olmak mümkün değildir.
Lisans düzeyinde mezunlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşından büyük olmamak, Lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 32 yaşından büyük olmamak, tıpta uzmanlık eğitimi almış olanlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk ...
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Yönetmelik yenilenirken bu bölüm “Yükümlülerin tam bir fizik muayeneleri yapılır, boy ve ağırlıkları tespit edilir” yönünde değiştirilerek “çıplaklık” şartı kaldırıldı.
Yüksekokullardan Yetişen Subay ve Astsubaylara İlişkin Yönetmelikteki “Fakülte ve yüksekokulları kendi nam ve hesaplarına bitiren subay adayları ile yedeksubaylık hizmetleri sırasında müracaat edenlerde aranacak nitelikler” arasından “Evli, hamile, çocuklu, daha önceden evlenmemiş olmak” şartı kaldırıldı.
Dolayısıyla ülkemizde kadın subay ve astsubay olarak görev alanların sayısı da bir hayli fazladır. Kadın subay olmak için yine yazılı sınav, sağlık kontrolleri, sözlü mülakat ve fiziksel testlere girilmesi gerekir. Kadınlarda boy sınırı 1.62 olarak belirlenmiştir.
Ülkemizdeki kadın subaylar yönerge gereği cephede savaşamıyor, dolayısıyla tank ve piyade sınıflarına giremiyorlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan 3 bin 319 rütbeli kadın askerden bazıları artık sıcak çatışma bölgelerine katılıyor. TSK'da daha önce yargıda, havacılıkta, olay yeri incelemede, asayişde ve atış taliminde görev yapan kadın askerler, terör olaylarında ağır silahlarla çatışma bölgelerine giriyor.
Gönüllü kadın askerlik için alım yok. Fakat gönüllü askerlik yapmak isteyen kadınlar subay ve astsubay olarak görev yapabilirler. Bunun için belirli şartlar bulunuyor. Bunlar; 27 yaşının aşmaması, Lisans diploması olması, hukuki bir engel taşımaması, evli ise eşinin de hukuki engeli bulunmaması gerekiyor.
Milli Savunma Üniversitesi Harp Okullarına kadın ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokulları'na sadece erkek öğrenci alınır.
JÖH olabilmek için Jandarma Genel Komutanlığı'nda çalışıyor olmak gereklidir. Bu durumda erkekler; askerlik bitimine minimum 180 gün kaldığında JÖH için başvuru yapabilir. Kadınlar; astsubay ve subay alımlarına istedikleri zaman başvuru yapabilirler.
Tabi bütün bunların olabilmesi için özel harekât polisi olmak için gereken şartların neler olduğunu biliyor olmalısınız. PÖH olmak için boy kilo şartları şu şekilde: Kadınlarda boy 1.62, erkeklerde de 1,67 üzerinde olmalıdır.
Yeni uygulamayla kısa ve uzun dönem askerler, aktif çatışma görevlerinden çekildi. Çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri