Uğultu bilyanın bozulduğuna işarettir. Değiştirmeniz gereklidir. Kitler kalırsa başınıza daha büyük problem çıkarabilir. uğultu nedeni genelde bilya dır, hangi tekerden geldiğini lastikçilere gösterirsen söylerler..
Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir
Ancak ses kesilmez. Sonrasında lastiklerin değişimi ile sorun çözülmektedir.
Lastiklerden gelen sesin çeşitli sebepleri vardır. Lastik sırtındaki diş yapısı ve derinliği üç farklı açıdan gürültüye neden olur: “Kenar” etkisi: Lastiğin yol ile temas halindeki kısmı lastiklerin gürültüsünü arttıran bir kenar oluşturur. Lastik tabanının “hava emme” etkisi.
Eğer araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa muhtemelen sorun motor ile alakalı değildir. Ancak triger gergi bilyesi, klima pompası veya şarj dinamosu bilyesi vb. bilye bulunan aksamlarla alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Uğultu hissi düdük, rüzgar veya dalga sesi gibi olabilir. Biz bunların hepsini çınlama diye tarif ederiz. Uğultu iki kulaktan da duyuluyorsa bunun altından genellikle sistemik bir hastalık çıkar. Tansiyon, diyabet gibi.
İlgili 32 soru bulundu
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Kış lastiği yaz lastiğine göre ses artışı gözlenir. Bu normaldir.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Viteslerin tamamında içeri doğru meyillenen spiral dişliler bulunuyor. Ancak geri vites çarkları dışa doğru çıkan keskin dişlere sahip. Böylece otomobillerin vites geçişlerinin çok kolay ve rahat bir şekilde yapılması sağlanıyor. Geri vites dişlilerinde bulunan fazla alan, çok fazla ses çıkmasına neden oluyor.
1.Rot ve Balans Ayarı Sorunları
Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir. Ancak rot ve balans ayarı bozuk olduğundan genellikle lastiklerden uğultu ve davul gibi sesler gelecektir.
Dört mevsim lastiklere kış lastikleri gibi M/S mud and snow ibareleri konur ama yaz performansına uygun hale getirme çabalarından dolayı kış aylarında performans genelde kış lastiklerinden kötüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi yazın da daha gürültülü lastiklerdir.
En sessiz yaz lastiği modelleri arasında; Falken Ziex ZE 310 Ecorun ses seviyesi 68 desibel, Nokian Wetproof ve Fulda SportControl ise 68 desibel ses seviyesi ile tercih edilen en sessiz lastik çeşitleri arasında yer alır.
Sıcak havalarda, yumuşak hamurlu, özellikle; yeni lastiklerin hepsi dönüşlerde öter.
Mevsimine uygun lastik kullanmamak yol gürültüsünün içeri daha fazla girmesine sebep oluyor. Yazın kış lastiği kullanmak aracın içindeki uğultuyu arttırırken, kışın yaz lastiği kullanmak darbe seslerinin kabine daha sert ulaşmasına neden oluyor.
Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir. Bunun sonucunda fren sisteminde de problemler oluşacaktır. Porya bilyasının bozulduğuna dair en önemli belirti ise zarardan dolayı meydana gelen aracın gitmesi esnasında oluşan uğultulu seslerdir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Direkt hava filtrelerinin üretiliş amacı AnarKin arkadaşımızın da belirttiği gibi ses değil, hava geçirgenliği ve performans. Filtrenin sıcak hava çekmeyecek yerde olması gerekir. (Bazı araçlar için filtre kitleri var) Aksi halde performans düşebilir ve ses var görüntü yok durumu meydana gelebilir.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Frene bastığınızda çıkan ötme ya da ıslık sesi, frenden değil balatadan gelir. Genellikle frenlerin tutmasında gözlenen soruna eşlik eden bu durumun farklı sebepleri olabilir. Ancak temel sorun genellikle balatada veya disktedir.
Mevcut vites motor devrini yeterli karşılayamayınca ve aşınmaya bağlı olarak şanzıman uğulduyor, ağlıyor. Düşük km'li aracımda da var. Örneğin 50 ile giderken 2000 devire ulaşmadan 5. vitese atarsanız ses gelir.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri