Geleneksel bypass cerrahilerinde açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi hastaların göğüs kafesine dik yapılan geniş bir kesi üzerinden kalp açığa çıkarılır ve kalp durdurularak hasta yapay kalp-dolaşım makinesine bağlanır. Bu sayede cerrah hareket etmeyen kalp üzerinde damar değişimini sağlar.
Kalp-akciğer makinesi eşliğinde yapılan bypass yönteminde, vücut 28 C 'ye soğutulur ve kalp durdurulur. Bypass işlemleri yapıldıktan sonra vücut ısıtılmaya başlanır ve kalp tekrar çalıştırılır. Kanama kontrollerini takiben ameliyat yeri kapatılır.
Normalde bypass ameliyatları kalp durdurularak ve akciğerler söndürülerek yapılır. Bu esnada vücut kalp akciğer pompası denen bir sisteme bağlanır ve operasyon gerçekleştirilir.
Kapalı Kalp Ameliyatı Avantajları
Kesi daha küçük olduğundan ameliyat sırasında daha az kanama olur ve komplikasyon riski daha düşüktür. Göğsün ön tarafında ameliyat izi olmadığından estetik açıdan iyi bir görünüm sağlar ve psikolojik olarak hastayı olumsuz etkilemez. Komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür.
Kapalı Kalp Ameliyatı Kaç Günde İyileşir? Aşağı yukarı 4-5 günlük yoğun bakım ve hastanede kalış süresi sonrasında 10-15 günde hastalar normal rutin hayatlarına dönebiliyorlar.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle yaşlı ve ameliyat sonrası göğüs kemiğinin kaynama problemi olabilecek hastalarda çok avantajlıdır. Akciğer fonksiyon bozukluğu, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve kanser hastalarında bu teknik daha avantajlı hale gelmektedir. Hastalarda daha az kan ihtiyacı olmakta ve enfeksiyon riski çok düşük olmaktadır.
Mitral kapak ameliyatı genellikle 2-3 saat süren bir operasyondur.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi açık kalp ameliyatında da birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Koroner bypass ameliyatları, cerrahi tekniklerdeki gelişmeler ve hasta bakım hizmetindeki kalitenin artması ile birlikte %1 gibi düşük bir risk oranı ile geçekleştirilmektedir.
Kalp Ameliyatlarında Risk Standart Bir Risk Değildir.
Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama damarı yırtılmış ana damarı çatlamış bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastanın örneğin ameliyatının riski %20'lere %30 'lara çıkabilir.
Koroner bypass kararı alınan ve çok kritik darlıkları bulunan hastalar ameliyatın geciktirilmesi sürecinde çok hayati ritim problemleri ve kalp krizi geçirebilmektedirler.
Genel anlamda göğüs kemiğinin açıldığı bu çeşit ameliyatlara açık kalp ameliyatı adı verilir. Günümüzde açık kalp ameliyatı en fazla koroner bypass adı verilen kalbi besleyen damarların daraldığı veya tıkandığı kalp hastalarına uygulanmaktadır.
5- Bir Kez Koroner Bypass Yapıldıktan Sonra Tekrar Bypass Ameliyat Olunabilir mi? Evet.
Koroner bypass ameliyatlarının riski yaklaşık %1 civarındadır.
Ameliyat sonrası kurallarına uyulursa genellikle 8- 10 yıl sorunsuz bir yaşam sağlanır.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bypass ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatın riskleri oldukça azaltılmıştır. Her 100 kişiden 1-3'ünde ölüm riskinin bulunduğu bilinmektedir. Bypass ameliyatı uzun vadede kişinin hayatını oldukça olumlu yönde etkilemektedir.
Kapalı ameliyatlarda karın içerisindeki dokulara el ile dokunulmaması, karın içi organların (tüplerin, rahmin, yumurtalıkların) açık havaya maruz kalmaması, kanama kontrolünün daha iyi yapılması nedeni ile kapalı ameliyat sonrası karın içerisinde oluşabilecek yapışıklıklar açık ameliyata göre daha azdır.
5'e Kadar Ameliyat Tekrarlanabilir
Bir hastada 4'üncü kez koroner arter bypass gerçekleştirdiklerine de değinen Prof. Dr. Güden, şöyle devam etti: Günümüzde stent teknolojisinin gelişmesiyle eskisi kadar ameliyat tekrarlarına ihtiyaç duyulmuyor.
Bypass ameliyatı, hazırlık ve ameliyat dahil tüm aşamalar, 2-6 saat kadar sürer. Bekleme sırasında sizi rahatlatacak bazı aktiviteler planlayın. Bypass ameliyatından hemen sonra kişi yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınır. Ameliyattan sonra 5-6 saat içinde solunum cihazından ayrılabilir.
Kalp Ameliyatı Sonrası Uyanma Süresi
Kalp Ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4 ila 6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar.
Hasta açısından bakıldığında kapalı ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Fakat kapalı ameliyat cerrah açısından açık ameliyata göre çok daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Bu ise hem cerrahinin süresini hem olası risklerini hem de işlemin zorluğunu ve karmaşıklığını artırır. Etkilenen damar sayısının yanında bypass iki farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Geleneksel veya açık bypass cerrahisinde hastanın göğüs kafesi ameliyatla açılarak kalp açığa çıkarılır.
Biyolojik kapaklar takılmadan önce hastanın kalp ritmi çok iyi değerlendirilmelidir. Kalp ritmi düzenli olmalıdır, hasta atriyal fibrilasyonda yani düzensiz kalp ritminde ise mekanik kalp kapakları tercih edilir. Bu kapaklar özellikle 70 yaş üstünde ve kalp ritmi düzgün kapak hastaları için idealdir.
Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır. Mitral Kapak Tamiri : Mitral kapak yaprakçıklarının kıkırdak yapısı çok bozulmamış ise, kireçlenme göstermemiş ise veya sadece kalbin büyümesine bağlı bir kaçak durumu söz konusu ise tamire uygun olabilir.
Kapalı (Laparoskopik) ameliyatlar en çok karın ve göğüs bölgesindeki hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ameliyat tekniğidir. Bu teknikte yaklaşık 1 cmlik delik yardımı ile karın içerisine bir kamera gönderilir. Bu kamera sayesinde karın içerisi bir ekrandan izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri