Üzüm sirkesi pek çok şekilde tüketilebilir. Üzüm sirkesi, kan şekeri seviyesini dengeler. Bu nedenle de şeker hastalığına iyi gelir.
Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Üzüm sirkesinin içeriğinde yer alan kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri kemik gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Anemi olarak adlandırılan kansızlığa iyi gelir. Saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle saç köklerini beslediği için dökülme problemlerini azaltmaktadır.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Yapılan araştırmalara göre üzüm sirkesi yemeklerden sonra tüketilirse kan şekerini düzenleyici bir etki sağlayarak hazmı kolaylaştırır. Ancak mide ülseri gibi bir şikayeti olan kişilerin üzüm sirkesi kullanmadan önce doktora başvurması gerekir. Üzüm sirkesi cilt tahrişlerine karşı da kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Üzüm sirkesi bir yemek kaşığına koyulup direkt olarak içilebilir. Eğer bu tat çok sert geliyorsa su içine bir yemek kaşığı sirke katılıp tüketilebilir. Üzüm sirkesi birçok hastalığın tedavisine yardım eden bir şifa deposu olmasının yanında güçlü bir ağrı kesicidir.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Fazla olmamak koşulu ile sulandırılmış sirke içmek sağlıklı beslenme ve sporla desteklendiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca saça uygulanan sulandırılmış sirke kepekleri önler, saçın parlamasını sağlar. Ancak çok fazla sirke tüketmek diş minelerinde aşınmaya ve mide sorunlarına neden olabilir.
Genellikle elma, üzüm ve alıç gibi meyvelerden yapılan sirkede, değişmeyen tek şey ise yüksek besin değeri ve probiyotik bakımından zengin içerik! Sirke, metabolizma üzerindeki rolü ve dengeli beslenmeye uygun bir gıda olması dolayısıyla sabahları aç karnına da tüketilebiliyor.
Günlük düzenli bir şekilde sirkeli su tüketildiğinde bağışıklık sistemini koruyor. Özellikle de soğuk kış günlerinde sirkeli su tüketmek hastalıklardan korur.
Gerek elma gerekse üzüm sirkesi yemek kaşığına koyularak içilebilir. Eğer, tadı çok ekşi geliyorsa, suyun içerisinde bir yemek kaşığı sirke katıp karıştırabilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz. Bunu günde bir kez, yemeği üzerinden 5-6 saat geçtikten sonra yapmaya dikkat etmelisiniz.
Doğal sirkenin aspirinden daha faydalı olduğunu belirten Aktar Kamil Güvenbaş, “Sirke aspirinden daha faydalıdır. Kanı sulandırmak için aslında en önemli şey sirke ve bol su. Su içmekte kanı sulandırır. Sirke sabah akşam 2 yemek kaşığı bir bardak su ile içilebilir” dedi.
Elma sirkesinin birinci tip diyabetli kişilere zararlı olabileceği vurgulanırlarken, ikinci tip diyabetli kişilerin kan şekerini dengelemekte faydalı olabileceği ifade edildi. Elma sirkesi yemeklerden önce bir bardak suyun içine 1 ila 2 yemek kaşığı konularak tüketilebiliyor. Yatmadan önce de içilebiliyor.
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Kavanozu ışık almayan, çok da serin olmayan bir ortamda saklayın. Bu kavanozu 2 günde bir tahta kaşıkla karıştırın. Tüm üzümler dibe çöktüğünde karıştırma işlemini bırakın. Bu işlem ortalama olarak 20 gün sürecektir.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Alıç sirkesi kalp, damar, sinir sıkışması ve ritim bozukluklarında fayda sağlıyor. Elma sirkesi yağ yakıcı özelliğinin yanı sıra zayıflama ve diyet uygulamalarında da kullanılıyor. Ayrıca elma sirkesi karaciğer yağlanmasını engelliyor. Saç ve beden temizliğinde de kullanılabiliyor.
Elma sirkesi ve bal karışımının zayıflatıcı etkisi olduğu bilinir. Çünkü bu karışım kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Yağ yakım işlemini hızlandırarak kilo vermeye katkı sağlar. Kabızlığa karşı da faydalı olan bal elma sirkesi ve ılık su karışımı, bağırsakların düzgün biçimde çalışmasına yardımcı olur.
Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Dr. Osman Müftüoğlu, önemli olanın su içmek olduğunu belirtti. “Suyun kendisi önemli. Limonlu sudan sirkeli sudan önce suyun kendisi gelir.” şeklinde yanıt verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri