Tuzsuz tereyağına kıyasla daha belirgin bir tada sahip olan tuzlu tereyağının, yemeklerde daha yoğun bir aroma bıraktığı da bilinmektedir. Ancak, tuz oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı tuzlu tereyağı, yüksek tuz alımına yol açabilir ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir.
Pişirme için kullanmamanız gerekirken, tuzlu tereyağının da yeri ve zamanı var. Yemek tarifleri çok daha esnek olabilir, bu nedenle ilerledikçe tuz eklemek için biraz kıpırdatma odanız olur. Tuzlu tereyağı, diğer tüm tatları artırabileceği için soslar yaparken veya sebzeleri sote ederken mükemmel bir bileşendir.
Tereyağlarına belirli tat özelliği kazandırmak ve dayanımı artırmak amacıyla tuzlu olarak da üretilebilmektedir. partiküllerinin boyutları 0.2-0.5 mm olmalıdır. ❖ Bakteriyolojik niteliği uygun olmalıdır. Kuru tuzlama: Tuz tereyağına direkt ilave edilir.
Tereyağı teknolojisinde hammadde olarak süt, krema ve yoğurttan faydalanılmaktadır. Tereyağ Bileşimi: Tuzsuz tereyağı en az %82 oranında süt yağı, su oranı ise en çok %16 olmalıdır. Buna göre tereyağında yaklaşık %2 oranında diğer maddeler bulunabilir.
İlgili 18 soru bulundu
"Tuzlu Tereyağı Ne İşe Yarar?" sorusuna gelirsek; tuzlu tereyağı, özellikle ekmek üzerine sürmek, yemeklere lezzet katmak ya da kızartmalarda kullanmak için tercih edilir. Tuzsuz tereyağına kıyasla daha belirgin bir tada sahip olan tuzlu tereyağının, yemeklerde daha yoğun bir aroma bıraktığı da bilinmektedir.
Tuzsuz tereyağı beş aya kadar dayanabilir; uygun depolama koşullarında tuzlu tereyağı dokuz aya kadar dayanabilir. Bunun yanında tereyağını dondurabilirsiniz.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Eritilmiş tereyağı kullanmanızı isteyen bir tarifiniz varsa kanola yağı tam aradığınız alternatiftir. Çikolatalı kurabiyelerde ve tuzsuz tereyağı gerektiren her yiyecekte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kalorisi biraz yüksek olsa da kolesterol ve sodyumu çok daha düşüktür.
Tereyağının Tuzlanması: Tuzlu tereyağ üretimi arzulanıyorsa, kitleye yoğurma işleminin başında saf mutfak tuzu olduğu gibi(kuru tuzlama) veya erimiş halde(ıslak tuzlama) katılır. Tuz, yoğurma işlemi sırasında yağ kitlesine muntazam şekilde yayılmalıdır. Tuz miktarı genel olarak %0.3 ile %1.5 arasında değişir.
Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Aklınızın bir köşesinde durması gereken bir diğer yöntemde çok az bilinse de tuzlayarak yani salamura ederek tereyağı saklamak. Tereyağlarınızı küp küp kesip tuzla kaplayıp ağız kısmı hava almayacak bir kavanozun içinde uzunca süre küflenmeden saklayabilirsiniz.
Torku geleneksel 1 kg tereyağ özellikleri arasında tuzsuz olması ile dikkat çeker.
Detaylı Ürün Bilgisi : Sütas Tereyagi, pastörize inek sütü kremasindan elde edilen tuzsuz bir süt ürünüdür. %82 süt yagi içerir.
Tuz eklenmemiştir. Yoğurdun yayıklanmasıyla elde edilmiştir. En az %82 süt yağı içerir.
Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Nefis börekler, tatlılar, yemekler yapmanızı sağlayacak olan bu yağ, tereyağının lezzet ikizi! Trans yağ içermeyen Teremyağ Paket Margarin % 100 bitkisel yağların hafifliğini taşır. Margarin ve tereyağı; nem miktarı fazla olduğu için bozulmaya müsait besinlerdir.
Tereyağı, sütün yağının çırpılıp yoğunlaşması sonucu elde edilir. Tamamen doğal bir hayvansal üründür. En az yüzde 82 süt yağı içerir. (Tuzlu tereyağında bu oran yüzde 80'dir) Kalan kısmı sadece sütten oluşmaktadır. Margarin ise bitkisel temellidir.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Paketi açılmamış tereyağlarında ısıl dengenin bozulması veya kabın hava alması küflenmeye neden olabilir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında bulunan mikroorganizmalar tereyağına bulaşabilir. Bu durumda küflenmeye neden olabilir. Küflenen tereyağının tüketilmemesi gerekir.
Tereyağı derin dondurucuda nasıl saklanır? Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet İçerisine yerleştirin, hava ile temasını kestiğinizden yani güzel bir şekilde paketlediğinizden emin olun ve derin dondurucu içerisine koyun. Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri