Borç Nedeniyle Kapatılan Kredi Kartı Ne Zaman Açtırılabilir? Borç nedeniyle kapatılan kredi kartının açılması için öncelikle borcunuzu tamamen ödemiş olmanız gerekir. Bankalar genellikle borçlu olduğunuz süre boyunca kartınızı geçici olarak kullanıma kapatır ve borcunuz bittikten sonra kullanıma açar.
Kredi kartı, normal şartlar altında, ilgili borç tamamen ödendikten sonraki birkaç saat içinde kullanıma açılabilir. Ancak kartın yeniden kullanıma açılıp açılmayacağına ilişkin karar her bankanın kendi kredi politikalarına göre değişebilir.
Müşteri İsteğiyle Kapattığı Kredi Kartı Tekrar Kullanılabilir mi? Kullanıcının talebiyle kapatılan kredi kartlarının kullanıma kapanmasının ardından imha edilmesi gerekir. Kapatılan kredi kartının tekrar kullanıma açılması mümkün değildir.
Kredi kartının bloke edilmesinin nedeni, üst üste 3 ay boyunca ekstre borcunun ödenmemesi ise; söz konusu borcun tamamının ödenmesinin ardından 24 saat sonrasında kart blokesi kaldırılmaktadır.
İkamet edilen il ve ilçeye göre kredi kartının ulaşma süresi değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 3 ila 10 gün arasında kredi kartı sahibine ulaşır. Ayrıca şube üzerinden teslim veya online kullanıma açma gibi alternatiflerle bazı bankalar aynı gün içerisinde kredi kartını kullanıma açıp teslim edebiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Borç sebebiyle kapatılan kredi kartının tekrar açılabilmesi için borcun tamamının ödenmiş olması gereklidir. Kartın yeniden açılabilmesi için borcun yasal takibe düşmemiş olması gereklidir. Yasal süreç başlatılan kartın yeniden açılabilmesi mümkün değildir.
Kredi kartını kullanıcı kendi isteğiyle kapatırsa kapatılan aynı kredi kartı yeniden tekrar açılamaz. Kredi kartı borçlar yüzünden kapatıldıysa borcun tamamen ödenmesi durumunda kredi kartı tekrar açılır.
Borç nedeniyle kapatılan kredi kartının açılması için öncelikle borcunuzu tamamen ödemiş olmanız gerekir. Bankalar genellikle borçlu olduğunuz süre boyunca kartınızı geçici olarak kullanıma kapatır ve borcunuz bittikten sonra kullanıma açar.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır.
Kart borcunu ödemediğin zaman ilk karşılaşacağın durum gecikme faizidir. Sürecin devam etmesi halinde kredi kartı yasal takip süreci, kartının kullanıma kapatılması ve haciz işlemleri gibi olumsuz durumlarla karşılaşırsın. Kredi kartlarını doğru kullandığında alışverişleri çok daha avantajlı hale getirebilirsin.
Kartınız güvenliğiniz nedeni ile kullanıma kapalı gönderilmiştir. Kartınızı teslim aldığınıza dair bilgi kuryeden tarafımıza iletildiğinde kartınız otomatik olarak kullanıma açılacaktır. Kartınızı hemen kullanıma açmak için; Kart numaranız değiştiyse veya şifreniz belirlenmemişse; kartınıza şifre almanız gerekmektedir.
Kredi kartının sadece asgari tutarı ödendiğinde, ödenen tutar kadar limit açılır. Bu nedenle kartın toplam limiti kullanılamaz duruma gelir.
Günümüzde kart bakiyesi ile ödeme işlemleri gibi sayısız husus, online bankacılık uygulamaları sayesinde kolaylıkla takip edilebilmektedir. Yani online bankacılık uygulamasına giriş yapan kişiler, kartının kullanıma açık olup olmadığını ve diğer detaylı bilgileri görüntüleyebilmektedir.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Kredi kartı en fazla 7 iş günü içerisinde kapatılır fakat kapatılmaması söz konusu ise BDDK'ya şikayet etmek en doğal hakkınızdır. Kapatılan kredi kartının borcunu ödemek için ise şubeye giderek elden vermeniz kolay yöntemler arasındadır.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
Kişi kredi kartı borcunun son borcunu öderse kredi kartı birkaç saat içinde kullanıma açılır. Birkaç saatlik bu gecikme bankaya göre değişiklik gösterebilir. Kişi kredi kartında tekrar tekrar temerrüde düşerse, banka bu durumlarda kişiyi kara listeye alabilir.
Hâlihazırda borcunuz varken yeni bir kredi istediğinizde ancak risksiz bir grupta iseniz başvurunuz onaylanır. Bunun için kredi notunuzun en az 1500 olması gerekir. Bazı bankalar gelir durumunu da göz önünde bulundurarak az riskli grupta bulunan müşterilere de kredi kullandırır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez.
Kullanılmayan kredi kartlarını bankalar otomatik olarak iptal etme yetkisine sahip değildir.
Bu hususta ayrılan nokta ise bankaların 90 iş günü sonunda yasal takip başlatma hakkı olsa bile bankalar 60 gün içinde yani 2 dönem borcun ödenmemesi durumda borcunu ödeyemeyen kişiye idari takip başlatabilmektedir. İdari takibin amacı ise borçluya baskı kurarak 3. Döneme uzamadan borcun tahsilini sağlamak olmaktadır.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri