Bu sebepten pet şişeleri ve damacana suları güneşten korumak gerekir. Suyu cam şişe veya termosta ağzı sıkıca kapalı olarak saklarsanız, su tazeliğinden bir şey kaybetmez.
Damacanalar dezenfekte edildikten sonra tekrar dolduruluyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey ise damacanaların ömrü 70 dolumdur ve 5 yıl ömrü vardır. Müşterilerimiz suyu rahatça tüketebilir. Bazı firmalar artık damacanaların altlarına kare kod yerleştiriyor.
Dolumda bir defadan fazla kullanılan ve su ile etkileşime girmeyen cam, metal, krom-nikel, polikarbonat ve benzeri kaplar ise geri dönüşlü olarak sınıflandırılır. Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır.
Su Bayatlar mı? Bir besin ya da içeceğin tazeliğini yitirmesi, genellikle son kullanma tarihinin geçtiğini gösterir. Bu durum, pet şişede ya da bardakta uzun süre beklemiş olan sular için de geçerlidir. Bekleyen su, ilk günkü tazeliğini kaybederek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
İlgili 41 soru bulundu
Sade maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz. Ürünlere son kullanma tarihi konulmasının tek nedeni, dolumdan sonra belirli bir süre geçtiği zaman sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı kaçması ve azalmasıdır.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar. Plastikte yer alan bazı kimyasallar zamanla şişelenmiş suya karışabilir. Bu durum sağlığınıza zarar verebilir. Bayatlamış su tüketilmesi durumunda ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir.
Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı. Zararlı olma meselesi ise ambalajla ilintili.
Güneş ışığına maruz kalan ve sıcak bir ortamda bekletilen damacana ya da pet şişelerdeki zararlı maddeler, zamanla suyun içerisinde karışmakta, bu da insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Altaylı, “Pet şişelerden kurtulun” başlıklı köşe yazısında, pet şişeye konulan suyun en fazla iki haftalık sürede tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre, özellikle direkt güneş ışığı alan yerlerde, büfelerde bekletilen pet şişeler, plajlarda gün boyu kullanılan ambalajlar son derece sağlıksız.
Su kullanan ve elektrik harcayan tüm teknolojilerde su ve enerji tasarruflu teknolojileri tercih edin. Duş sürenizi kısaltarak ciddi su tasarrufu yapabileceğinizi unutmayın. Duşta ya da mutfakta suyun ısınmasını beklerken akan suyu ve meyve, sebze yıkadığınız suyu bir kapta biriktirin.
Kısacası suyun kimyasal yapısı değişime uğruyor. Aynı zamanda bu durum suyun pH seviyesini düşürdüğü için tadının da değişmesine sebep oluyor. Sonuç olarak bir gece boyunca açıkta duran suyu içtiğinizde bakteriler de suyla birlikte hızla vücudunuza giriyor ve sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Çünkü pet suyun tüketim ömrü bulunmasa da, pet şişelerde muhafaza edilen suyun bir kullanım ömrü vardır. Bunun temel nedeni ise su değil şişedir. Yani kullanım ömrünü meydana getiren, sudan ziyade şişenin kendisidir.
Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden çok zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması önerilir.
Genel olarak, su uzun süre açıkta bekletilirse, havadaki zararlı mikroorganizmalarla etkileşime girer ve zamanla bozulur. Bu da suyun tadını, kokusunu ve rengini değiştirebilir. Ayrıca, suyun içindeki mineraller ve kimyasallar da zamanla çökelme, oksidasyon veya reaksiyona girebilir.
Cam ambalajların tümü, zararlı kimyasalların ve toksinlerin gıdaya geçmesini önler. Camın gaz geçirgenliğine sahip olmaması da muhafaza edilen suyun yapısının bozulmasını engelleyen unsurlardandır. Özellikle içerisindeki sıvıya zararlı maddelerin geçmesini önlemek, cam su şişesi faydalarından sadece bir tanesidir.
Tip II ve Tip III su cam veya polietilen şişelerde depolanabilir. Fakat havadaki mikroorganizmalarla muhtemel bulaşmadan dolayı mümkün olduğu kadar çabuk kullanılmalıdır. Steril şişelenmiş Tip II suyun ömrü kapağı açılmadığı taktirde 3 yıldır.
ÖLÜ SU HAREKET ETMEDEN BİR KAPTA UZUN SÜRE BEKLEMİŞ VE YOĞUNLAŞARAK HAYAT VERME ÖZELLİĞİ AZALMIŞ SUDUR . İÇİLDİĞİNDE FAYDASI OLMAZ ,KANI KOYULAŞTIRIR. DURGUN /ÖLÜ SUYUN MOLEKÜLLERİ BÜYÜK GRUPLAR HALİNE KÜMELENİR. BU NEDENLE SUYUN VÜCUDUMUZDA Kİ HÜCRELERDEN GİRİŞİ ZORLAŞIR, HÜCRENİN TEMİZLİĞİNE KATKISI AZ OLUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri