Kuzu kapama, birçok farklı yorumu olan, isminden de anlaşıldığı gibi kuzu etinden yapılıp sebzelerle lezzetlendirilen basit ama lezzetli bir yemek.
Kuzu Kapamalık Et Kg (Kemikli, Parça Kuzu Eti)
Bu sırada kuşbaşı 250-300 gr eti tencereye koyalım. 4-5 yemek kaşığı yağ koyup suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince 2 bardak daha su ekleyip 1 çay kaşığı tuz ekleyip kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Çekince kalan yağında biraz döndürülüp kapatılır.
Trakya'daki komşu çiftliklerimizde doğal ortamlarında, özenle yetiştirilen kuzuların kol kısımlarından çıkartılan kapamalık etleri lezzetlendirmek işte bu kadar kolay. İlk olarak döküm tavada, arkalı önlü mühürlediğiniz etleri kök sebzeler eşliğinde güveç tenceresinde kendi suyunda pişirebilirsiniz.
Dana Etli Kapama Tarifi - Yapılışı
300 gram dana kuşbaşını yıkayıp üzerini 4 parmak geçek kadar su ile haşlıyoruz. Haşlarken 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Etin tuz ile birlikte pişmesi lezzetini daha çok arttırıyor. Etin sertleşmesinden korkmayın.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzu kapama, birçok farklı yorumu olan, isminden de anlaşıldığı gibi kuzu etinden yapılıp sebzelerle lezzetlendirilen basit ama lezzetli bir yemek. Yumuşacık pişmesi ve çok lezzetli olması makbul.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Kapama ya da kuzu kapama, daha çok bahar aylarında, genç kuzuların etinden yapılan yemek. Osmanlı saray mutfağına son dönemlerinde girmiş bir yemektir.
Özellikle çocuklarınızda, yeni ek gıdaya geçen bebeklerde et-köfte verecekseniz mutlaka kuzu etinden sinirlerini aldırarak yapın. Gelelim kuzu kapama için et seçimine. Kemikli et olması gerekiyor. Kuzu kol olur, ya da kasabınıza kapama için derseniz o özel kapamalık et de verir.
3,5 su bardağı (pirinçlerin üzerini 1 parmak geçecek kadar) tavuk suyunu da pirinçlerin üzerine gezdirin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 190-200 dereceye ayarlayıp önceden ısıttığınız fırında 45-50 dakika pişirin.
Soğanları halka doğrayın ve kapamayı pişireceğiniz tencerenin dibine taban olarak yayın. Tüm yeşillikleri iri iri doğrayın. Pazı, marul, dereotu ve taze soğanın yarısını tabana dizdiğiniz soğanların üzerine yayın. Pişen etleri yeşilliklerin üzerine alın ve geri kalan tüm malzemeleri etlerin üzerine kapatın.
Etlerimizi güveçlere koyuyoruz. Mayalanan hamuru bezelere ayırıyoruz, tabak büyüklüğünde açıyoruz güveçlerin üzerini kapatıyoruz, Üzerine sıvı yağ sürüp 200 derece fırında 1 saate yakın pişiyoruz. Piştikten sonra ters çevirip güveç kaplarını çıkarıyoruz, servis edebilirsiniz afiyet olsun hepimize ✨.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Kırklareli mutfağının has yemekleri arasında kabul edilen “kapama” tarifleri arasında kuzu etiyle yapılanı daha itibarlı bir yer tutar. Hayvancılığın yaygın olduğu yörede sair zamanlarda da yapılıyor olsa bile, özellikle bayram sofralarının olmazsa olmazı kuzu ile yapılan kapamadır.
Kuzu Kapamalık et neresi? Kuzu kolunun kemikli olarak büyük dilimlere bölünmesiyle elde edilen kuzu kol kapamalık etin iki tarafını da mühürledikten sonra istediğiniz sebzeyi ekleyip kendi suyunda ağır ateşte pişirebilirsiniz.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Önceden ısıtılmış 210 derece fırında, yaklaşık 1 saat kadar veya pirinçler suyunu çekene kadar güzelce pişirin.
İncik, kasaplık hayvanların bacaklarında, dizleriyle paçaları arasındaki kısma verilen isimdir. Kuzu incik, koyun etinin pirzola ile birlikte en makbul kısmı sayılır.
Kuzu kapama yapmak istiyorsanız, kuzu sırt eti en ideal bölümdür. Damakları şenlendiren, ağızda lokum gibi dağılan kuzu eti hazırlamak ne yazık ki her zaman kolay değildir. Bilgi, deneyim ve beceri gerektirir.
Yapılışı zahmetli gibi görünse de aslında oldukça basit, basit olmasına rağmen bir o kadar lezzetli, aynı zamanda oldukça bereketli ve doyurucu bir yöresel yemektir. Bu yemek başta Edirne ve Kırklareli olmak üzere tüm Trakya bölgesi ve balkanlarda oldukça yaygın olarak yapılır.
Bir tepsinin ortasına etlerin yapışmaması için iç yağı konur. Üzerine bir sıra et, etin üzerine soğan döşenir. Bu işleme et ve soğan bitene kadar devam edilir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri