Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.
Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.
Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmişse bu nedenle hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulabilir.
Kesinleşmiş hüküm içermesine rağmen bazı durumlarda yargılamanın yenilenmesi için kanunda belirtilmiş olan sebeplerden herhangi birinin varlığı tespit edilirse kararı veren mahkemeye bir talep dilekçesi ile başvurulabilir. Müracaat sırasında bir dilekçe verilerek hükmü veren mahkemeye sunulur.
Davaya doğrudan uygulanan kanunun, Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi yahut, yasama organınca kaldırılması, değiştirilmesi, daha sonra yapılan bir yasa ile zımnen ilga edilmesi gibi durumların birer yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
-KİMLER BAŞVURABİLİR
Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir. Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir.
Yargılamanın Yenilenmesi HMK
Buna göre yargılama yenilenmesi bir dava şeklinde açılır ve incelenir. Yargılamanın yenilenmesini talep eden bir kişinin bu talebini içeren dava dilekçesi yazması gerekmektedir. Yargılamanın yenilenmesini davasının içeriği açısından, dava dilekçesine dair genel hükümler uygulanır.
Yargılamanın iadesi MHK madde 374-381 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Mahkeme sonucunun kesinleştiği kararların yeniden incelenmesi adına yeniden başvuru yapılır. Başvuruyu yapan kişinin; kesinleşmiş mahkeme kararını, direkt olarak değiştirebilecek delil ve olayların kanıtlarıyla başvuru yapması gerekir.
Yargılamanın yenilenmesi talebi, hükmü veren mahkemeye yapılır. CMK'nın 303. Maddesi gereğince Yargıtay'ın doğrudan vermiş olduğu bir hükme karşı yapılacak yeniden yargılama isteminin de hükmü vermiş olan mahkemeye yapılması gerekir.
Yargılamanın yenilenmesinin ilk iki aşamasına karşı istinaf veya temyiz kanun yoluna gidilemez, yalnızca itiraz yoluna gidilebilir. Duruşma sonunda verilen kararlara karşı ise, istinaf ve temyiz kanun yoluna gidilebilecektir[5].
Yargılamanın yenilenmesi istemleri, kural olarak esas kararı vermiş mahkemece karara bağlanır. İki ayrı yargı yeri tarafından verilen kararların çelişkili olması nedeni ile yargılamanın yenilenmesi istemine bakacak olan mahkeme, son kararı veren mahkemedir.
Yargılamanın iadesi talebi de bir davadır. Dava dilekçesinde aranan koşulların bu dilekçede de bulunması ve mahkemece de yeni bir dava gibi yeni esas numarası verilmesi ve taraf teşkilinin sağlanması gerekir.
Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.
Dosyanın silinmesi mümkün değildir. Uyap sisteminde "kapanmış dosyalar" kısmında muhafaza edilmektedir.
Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).
Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi
1086 sayılı Kanunun 449 uncu maddesini karşılamaktadır. Kural olarak fevkalade kanun yolu olan yargılamanın iadesi talebi, hükmün icrasını durdurmaz.
Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen hükmün hak ihlali veya hukuka aykırılık taşıdığının son- radan tespit edilmesi halinde, kanunda sayılan durumlarda başvurulabilecek olağanüstü bir ka- nun yoludur.
Başka bir ifadeyle yargılamanın iadesi için üç ay (kısa süre) ve on yıl (azami süre) olmak üzere iki tür süre öngörülmüştür.
Hemen belirtilmelidir ki, yargılamanın iadesi talebi, ayrı bir dava olarak açılır ve incelenir. Başka bir deyişle, diğer davalarda olduğu gibi harçlandırılmış bir dava dilekçesi ile açılır. Hakkında yargılamanın yenilenmesi istenilen davanın devamı niteliğinde olmayıp bilâkis yeni bir davadır.
Yargılamanın yenilenmesi davası, 1086 sayılı mülga HUMK'nın 445. ve devamı maddeleri hükmü uyarınca, bağımsız bir dava niteliğindedir. Açıklanan nedenle ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 10. maddesi hükmüne göre, yargılamanın yenilenmesinin kabulü üzerine cereyan edecek davalar, yeni davalar gibi harca tabidir.
Yargılamanın İadesi Yoluna Başvurulabilecek Sebepler
Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hakimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması. Vekil veya temsilci olmayan kimselerin huzuruyla davanın görülmüş ve karara bağlanmış olması.
2)Olumlu Yetki Uyuşmazlığı (m.44)
Olumlu yetki uyuşmazlığı, iki idare veya vergi mahkemesinin aynı davaya ilişkin olarak kendilerini davaya bakmakta yetkili; birbirlerini ise yetkisiz görmeleri halinde söz konusu olur. Aynı davadan maksat ise; konusu, sebebi ve tarafları aynı olan davadır.
İdari yargı mercileri ara karar ve nihai karar olmak üzere iki temel şekilde yargılama fonksiyonunu yerine getirirler. Ara kararlar, esas hakkında karar verebilmek için usule yönelik olarak verilen ve yargılamayı ilerletip kolaylaştıran kararlardır. Nihai karar ise yargılamaya son veren kararlardır.
İdari yargıda açılan dava ile adli yargıda açılan davanın aynı nitelikte olması. Belirtilen bu koşulların varlığı hâlinde, adli yargıda açılmış dava, hatalı yargı yolunda açılmış davanın devamı niteliğinde bulunacak, hak düşürücü süre de korunmuş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri