Madde 7 — Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır.
Kömür kaloriferli olmayan binada görev yapan ve sabah ve akşam servise dışında farklı görevler yaptığı ispatlanamayan konut kapıcısı için fazla çalışma ücretinden söz edilemez.
Kapıcının çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Gece en fazla kaç saat çalışabilir? Gece dönemi olarak kabul edilen 20.00-06.00 saatleri arasında kapıcı 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz.
Kapıcının apartman ile yaptığı sözleşmede (iş sözleşmesi) aksine bir hüküm bulunmadığı sürece kapıcının başka bir işte çalışabilmesi mümkündür.
Apartman görevlilerinin ücret ve tazminatlarından da kat malikleri eşit olarak sorumludur. Bina görevlileri için kıdem tazminatı hesabında diğer çalışanlardan farklı bir durum söz konusudur. Uygulamada birçok kapıcı kira vermediği gibi elektrik, su gibi abonelikleri de ücret ödemeden kullanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Hizmet süresi: 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara yılda 12 gün. 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlara yılda 18 gün. 15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 24 gün,yıllık ücretli izin verilir. Kapıcı aynı zamanda yönetici olabilir mi?
Apartman görevlilerinin ücreti, genel giderlere katılım payı yani aidat kapsamında olan ücretlerden biridir. Kat Mülkiyeti Kanununa göre aidat kiracıdan alınır, ancak konu kıdem tazminatı olduğunda kat mülkiyeti kanunundaki düzenlemeye göre öncelikli sorumluluk kat malikine yüklenmiştir.
Kanunen mümkün bulunan ve yönetici tarafından lüzum gösterilen fazla çalışmalar buna dahil değildir. 10- Günlük iş süresi aşağıda tespit olunmuştur. 11- Kapıcı, iş saatlerinden sayılmayan ara dinlenmelerinde tamamen serbesttir.
ç) Bina içinde düzenlenen kapıcı daireleri, en az brüt 50 m2'dir. Kapıcı dairelerinde, her birisi en az 9 m2 ve dar kenarı en az 2.50 metre olmak üzere 2 yatak odası ve 12 m2'den az olmamak üzere 1 oturma odası, en az 3,3 m2 mutfak ve banyo veya duş yeri ve tuvalet bulunur.
Düzenleme uyarınca, apartman görevlilerinin sosyal güvenlik primleri aksi başka şekilde kararlaştırılmış değil ise kat maliklerince eşit olarak ödenecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus kapıcı dairesinde hâlihazırda kapıcının bulunmamasıdır. Konut Kapıcıları Yönetmeliği'ne göre kapıcı dairesinde yaşayıp binada görevli olarak çalışan kapıcıdan kira alınamaz. Çalışma şekline göre de değişiklik gösteremez. Yani yarı zamanlı çalışan kapıcı da tüm bu haklara sahiptir.
Kapıcıların çok sayıda görev ve sorumluluğu var. Bunlar içinde belki de en az bilineni, kapıcıların ana taşınmazın ve bağımsız bölümlerde oturanların güvenliklerinden sorumlu olması. Kapıcılar bu doğrultuda yöneticinin talimatları ile güvenlik önlemleri almakla yükümlü.
Fazla çalışma haftalık 45 saat üzerinde olan çalışmadır. Günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat olmakla haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa da 11 saati geçen süreler gün bazında fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Kapıcı Kıdem Tazminatı Davası Kime Karşı Açılır? gösterebilir. Dava kime karşı açılırsa açılsın apartman görevlisinin kıdem tazminatından kat malikleri sorumludur.
Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir.
Cevap: Kapıcı dairesine su saati bağlanması
Bölümler, tahsis şekline uygun kullanılmalıdır. Kapıcı dairesi de normal dairenin donanımına sahip olmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz vs. abonelikler yaptırılmalıdır.
Apartman görevlisi, site görevlisi olarak da adlandırılan konut kapıcılar özellikle çalıştığı taşınmazın bakımı, korunması, temizliği, güvenliğinin sağlanması, kaloriferlerin yakılması, küçük çaptaki onarımlar ve taşınmazda oturanların alışveriş işlerinin görülmesi işleri ile iştigal etmektedirler.
Kapıcı, Pazar günleri dışında 7.5 saat hesabı ile haftada 45 saat çalışmaya mecburdur. Apartman yöneticisi kapıcının işine son verebilir mi? Apartmanlarda görev yapan Kapıcıların işten çıkarılmasına Kat Malikleri Kurulu karar verir.
Bu haklar arasında, emeklilik maaşı ve sağlık yardımı gibi sosyal güvenlik haklarını, hafta sonu tatili hakkını, yıllık ücretli izin hakkını, fazla çalışma ücreti hakkını, işten ayrılma durumunda kıdem ve ihbar tazminatı alma, işsiz kalındığında işsizlik sigortasından işsizlik maaşı talep etme hakkını sayabiliriz.
Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.
Dikkat! İzinde olan kapıcının yerine bakanın ücretini işveren öder. Kapıcı,hak ettiği halde,yıllık ücretli iznini kullanmadan iş akdi feshedilmişse,ne olur? Akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden yıllık ücretli izin ücreti ödenir.
Yasal olarak böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kapıcınız ile yapacağınız iş sözleşmesi kapsamında bu ödemelerin bir kısmını ya da tamamını kat malikleri üstlenebilir.
Kendi isteği ile işten ayrilan kapıcıya tazminat ödenir mi? İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri