Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
Eğer evde yoksanız ve kapıda ödeme teslim alınmazsa firma tekrar almanız için size fırsat sunar bir müddet kargo acentasında bekletilir ve telefon ile sizin onayınız alınır. Özellikle yani keyfi bir şekilde beğenmez istemiyorum ve vazgeçtim gibi bir bahane ile geri yollar ve paketinizi teslim almazsanız bunu suçtur.
Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder.
Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor.
Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan kişinin hukuki veya cezai sorumluluğu bulunmuyor. 'Kargonuz var' diye arayan veya mesaj gönderen kişi 'almazsanız ceza öderseniz' diye bir iddiada bulunuyorsa kesin dolandırıcıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Kargo şirketlerinin bu yaptıkları tüketicilerin haklarını kullanmasına fırsat vermiyor. Çünkü müşteri ister kapıda ödeme ile isterse kredi kartı ya da havale/eft ile ödeme yaparak sipariş vermiş olsun, kargoyu teslim almadan önce kargoyu kontrol etme hakkına sahip.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargolarınız; teslimat şubesine geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilmektedir. Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir.
Kapıda ödeme ile yapılan alışverişlerin iade işlemlerinde, IBAN NO bilgisi olmadan ücret iadesinin yapılması mümkün değildir. Gerekli bilgilerin iletilmemesi durumunda iade tutarınız sistem kayıtlarında bekletilir. Iban Numaranızı ilettiğiniz tarihte belirtilen hesaba iade işlemi gerçekleştirilir.
herhangi bir sebeple teslim edilemeyen kargonuzun iade süreci hemen başlamaz. Teslim edilemeyen kargonuz şubemize geldikten sonra, şubemiz tarafından sizinle iletişime geçilir. Size ulaşıldıktan sonra, talebiniz doğrultusunda randevulu teslimat planlanarak kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılır.
Hiçbir şey olmaz. Ürün size bizzat teslim edilmediyse iade işlemi başlar. Ardından satıcıyla iletişime geçilebilirsiniz. Ücret iade olur sonuçta belli prosedürde belirttiği süre zarfında.
Ne kadar alırlar ? Hocam kargoyu alıcı ödemeli gönderdikten sonra misal 8 lira ücret. Karşı taraf bilinçli veya bilinçsiz olsun, almazsa gerekli kargo iade olarak size geri döner. Kargoyu teslim alırken karşı tarafa yazılan tutarı siz ödemek zorunda kalırsınız.
Hatta her hangi bir kargo ücreti tahsil ettiyse bunu da iade etmek zorunda. Sadece kargo ücreti de değil. Eğer müşteri bir ürün satın alırken kredi dosya masrafı gibi herhangi bir ücret ödediyse bu masrafları da eksiksiz satıcıdan geri alır.
Kapıda ödeme ile kullanıcılar ürünleri geldikten sonra ödeme yapacakları için güvenlik açısından oldukça uygun bir ödeme seçeneğidir. Güvenliğin yanı sıra sipariş verdikleri ürünün gelmeyeceğini düşünen kullanıcılar da ürünü teslim aldıktan sonra ödeme yapmayı daha çok tercih ediyor.
Kapıda ödeme sistemiyle çalışan firmalar, sipariş, gönderi, teslimat ve tahsilat, tahsilat transferi ile sattıkları ürünlerin ücretini almaktadır. Ürünün tahsilat transferi sipariş teslim edildikten 3 iş günü sonra satıcıya aktarılmaktadır. Genellikle işlem ücreti 5- 10 TL arasında değişmektedir.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
Eve haciz gelme durumu, kişinin borçlu olması sebebiyle oluşur. Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
Nitekim birçok borçlu düşük miktarlardaki borçları için icra takibi yapılamayacağını düşünmektedir. Kişileri bu düşünceye iten ise Yargıtay'ın 2015 yılında vermiş olduğu bir içtihat oldu. Buna göre; 3.300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetleri'nden karar alınmaksızın icra takibine geçilemeyecektir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir. Bu istisnai durumlar kurulan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri