Diş kaplama temizliği rutin diş temizliğinden farklı değildir. Rutin ağız ve diş bakımıyla günde iki kez diş fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması önerilmektedir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Günde en az iki kere fırçalanmalı ve diş ipi ile kaplama araları temizlenmelidir. Diş arasında kalan yemek kalıntıları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verir.
Kaplama yapıldıktan sonra çok sert gıdalar yerine biraz daha yumuşak besinler tüketmeye özen göstermek uyum sağlamaya yardımcı olacaktır. Porselen diş kaplamalarında da orijinal dişlerdeki gibi fırçalamaya özen göstermek gerekmektedir.
Günde en az iki defa fırçalama ve diş ipi kullanarak kaplama aralarında kalan besin artıkları temizlenmelidir. Diş aralarında biriken kalıntılar zamanla ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için misvak kullanımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımına dikkat edilmelidir.
Düşen kaplamanın içini temizlemek ve kuru olmasını sağlamak yapıştırıcının gücünü artırır . Ardından dikkatli bir şekilde yapıştırmanız gerekmektedir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ise yaklaşık 2 saat kadar kaplama dişin yapışıcısının kurumasını beklemeniz gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir. Normal şartlar altında diş kaplamalarının zaman içinde çeşitli etkenlere bağlı olarak zayıflaması ve yıpranması doğal bir durum olarak kabul edilir. Bununla birlikte yaşam tarzı alışkanlıklarının bu süreci daha da hızlandırması riski vardır.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir. Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.
Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir. Diş hekimi tarafından verilen randevulara gününde gitmelisiniz.
Zirkonyum diş kaplamaya alışma süresi genellikle 5-10 gün içerisinde tamamlanır. Hastalar bu süre sonunda zirkonyum diş kaplamalarını herhangi bir rahatsızlık hissetmeden, son derece konforlu bir şekilde kullanmaya başlarlar.
Kaplamaların Temizliği ve Bakımı
Kaplamaların bakımı, doğal dişlerin temizliği ile aynıdır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı iyi ağız sağlığı için temel oluşturur. Ağzınızın sağlıklı kalması konusunda diş hekiminizin müttefikiniz olduğunu unutmayın.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
Zirkonyum kaplama diş tedavisi herhangi bir şekilde sorun yaratmaz, sağlıksız da değildir. Aksine estetik bir görünüm için daha fazla uygununu da bulamazsınız. Değişik renk seçeneklerinde bulunan bu dolgu uzun vadede leke tutmaz. Gülüş tasarımı için tercih edilebilir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Kaplama dişler sararır mı sorusu diş kaplama işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Kaplama dişlerin rengi değişmez, sararma olmaz.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Porselen kaplamalar takıldıktan sonra alışma sürecinden sonra bir sıkıntı yaşanmaz. İlk zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Çiğneme , ısırma sırasında ağrı hissediliyorsa muhtemelen kaplamalarda yükseklik vardır. Diş hekiminize gidip yüksekliği düzelttirebilirsiniz.
2023 yılında diş kaplama fiyatları şu şekildedir: Laminate Veneer (Akrilik): 1000-3000 TL arasında. Laminate Veneer (Seramik): 2500-6500 TL arasında. Tam Seramik Kuron (Metalsiz): 2000-6000 TL aralığında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri