Yetişkin farelere iki yıl boyunca, çocuklara reçete edilen dozlara yakın dozlarda Ritalin verilmiş ve farelerde, istatistiksel açıdan önemli oranlarda hepatoblastoma olarak bilinen ve az görülen agresif kanserler de dahil olmak üzere karaciğer anomalileri ve tümörleri görülmüştür.
Uzun vadede Ritalin kullanımı kas problemlerine, kasılmalara, kramplara sebep olabilir. İlacın çok yüksek dozda alınması durumunda eklem, kas ağrısı, kas komplikasyonları oluşabilir.
özellikle uyuşturucu kullanımı ya da bağımlılığı öyküsü olan kişilerde Ritalin (metilfenidat) kullanımı risk taşır. Doğuştan kalp sorunları olan çocuk ve ergenlerde, Ritalin (metilfenidat) kullanımı ani ölüme neden olabilir. Bir doğumsal kalp hastalığı varsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Eğer, aynı gün içinde gereğinden fazla dozda metilfenidat etken maddesi alırsanız, beyni strese sokarsınız. Ritalin ilacı, dikkat eksikliği bozukluğu tedavisi ilacı olarak uygun ve gerekli olan dozda kullanılmalıdır. Doz fazla gelirse, kişi kendisini daha kötü hissedebilir ve yan etkiler gözlenir.
Ritalinin en iyi özelliklerinden birisi çok kısa sürede etkisini gösterebilmesidir. İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
İlgili 42 soru bulundu
Altı yaşın altındaki DEHB çocuklara Ritalin yerine yine bir başka uyarıcı ilaç olan Dexedrine verilmekte veya davranış düzenleme teknikleri uygulanarak ilaçsız tedavi tercih edilmektedir.
Bu nedenle pek çok kişi Ritalin kullanımı sonrasında bağımlılık gelişip gelişmediğini merak etmektedir. Bugüne kadar yapılmış olan bilimsel araştırmalarda doktor kontrolü altında DEHB tedavisi için Ritalin kullananlarda bağımlılık gelişmediği gösterilmiştir.
“Yüksek derecede bağımlılık yarattığı için” ABD hükümeti Concerta ve Ritalin'in içerdiği metilfenidatı kokain ve morfinle aynı sınıfta değerlendiriyor. Satışı kontrol altında. Metilfenidat içeren ilaçların belirli bir miktarın üzerinde imal edilmeleri yasak.
RİTALİN tabletin düşük miktarda akşam dozu bu problemin çözümünde yardımcı olabilir. süresince ya da ergenlikten sonra kesilir. Metilfenidat tedavi süresi sınırsız değildir.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Bu güne kadar Ritalin kullanmakta olan çocuk, genç ve erişkinlerle yapılmış olan ve hem hasta hem de ilacı veren kişi tarafından ilaç mı yoksa etkisiz bir madde mi (plasebo) verildiği bilinmeden gerçekleştirilen 133 bilimsel araştırmada Ritalinin oldukça güvenli bir ilaç olduğu gösterilmiştir.
RİTALİN beynin normalin altında çalışan belli bölgelerindeki aktiviteyi arttırır. Dikkatin (dikkat süresi), konsantrasyonun artırılması ve dürtüsel davranışların azaltılmasına yardımcı olur.
Amerika'da ise sınıflandırılırken ikinci derece narkoz maddeleri arasında yer almakla beraber kokain ve morfinin de içerisinde bulunan bir etken maddedir. Methylphenidat sakinleştirici özelliğe sahip olmasının yanı sıra yasa dışı madde olarak da satılmaktadır.
Zorunlu olmadıkça dikkat eksikliği veya hiperaktivite ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Bu ilaçların iyi bilinen yan etkileri şunlardır; uyku problemleri, iştahta azalma, kilo kaybı, artmış kan basıncı ve kalp hızı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, rebound etki, irritabilite , sinirlilik.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Oral alınmasından sonra 48-96 saat içinde dozun %78-97'si idrar, % 1-3'ü dışkı ile, metabolitleri şeklinde atılır. Değişikliğe uğramamış metilfenidat ancak küçük miktarlarda (< % 1) idrarda görülür.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Genellikle altı yaşından küçük çocuklara Ritalin verilmemektedir.
Tabletler ile Ritalin10 mg 30 Tablet ya da Medikinet 10 mg 30 Tablet en fazla 2 kutu beraber yazılabilecektir. * Günlük en fazla 72 mg/gün doz kullanması gereken hastalarda 3 imzalı bir rapora istinaden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tableti adlı ilaç bir kırmızı reçeteye 2 aylık tedavi için 4 kutu reçete edilebilir.
Bağımlılık oluşmasına sebep olan faktörlerden biri, ilacın beyindeki dopamin miktarını ne kadar kısa sürede yükselttiğidir: Ne kadar çabuk yükselirse, istismar potansiyeli de o kadar yüksek olur. Araştırmalara göre Ritalin'in beyindeki dopamin miktarını artırması yaklaşık 1 saat, kokainin ise saniyeler sürmektedir.
Nöronlar üzerindeki alıcılar, “bu deneyim ilgi göstermeye değer” şeklinde tercüme edilebilecek sinyalleri aktive ederek dopamini emiyor. Sinyaller çok fazla olursa, deneyim, nahoş ve aşırı uyarıcı yüklü oluyor, çok az olursa, bu kez de esnemeye, sıkıntıya ve odaklanamamaya yol açıyor.
Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin çok uzun zamandan beri DEHB'nin tedavisinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri