Uygulama sonrasında dişin üzerinde kalan yapıştırıcı kalıntıları rahatsızlık oluşturabilir ve bu kalıntılar günlük diş bakımı olan fırçalama ile kaybolmaktadır. Bu nedenle hastalara günlük ağız bakımının düzgünce yapılması önerilmektedir. Diş kaplama işlemi sonrasında ağız ve dişlerde hassasiyet olabilmektedir.
Günde en az iki kere fırçalanmalı ve diş ipi ile kaplama araları temizlenmelidir. Diş arasında kalan yemek kalıntıları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verir.
Kaplama yapıldıktan sonra çok sert gıdalar yerine biraz daha yumuşak besinler tüketmeye özen göstermek uyum sağlamaya yardımcı olacaktır. Porselen diş kaplamalarında da orijinal dişlerdeki gibi fırçalamaya özen göstermek gerekmektedir.
Günde en az iki defa fırçalama ve diş ipi kullanarak kaplama aralarında kalan besin artıkları temizlenmelidir. Diş aralarında biriken kalıntılar zamanla ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için misvak kullanımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımına dikkat edilmelidir.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kaplama dişlere alışmak, her birey için farklılık gösterebilir, ancak genellikle birkaç gün veya hafta içinde alışma süreci tamamlanır. Kaplama dişler, ağızda bir yabancı cisim hissi yaratabilir ve ilk birkaç gün boyunca konuşurken, çiğnerken ve dişlerinizi fırçalarken alışma süreci yaşayabilirsiniz.
Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir. Normal şartlar altında diş kaplamalarının zaman içinde çeşitli etkenlere bağlı olarak zayıflaması ve yıpranması doğal bir durum olarak kabul edilir. Bununla birlikte yaşam tarzı alışkanlıklarının bu süreci daha da hızlandırması riski vardır.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Kaplama yapılan dişlerin hassasiyeti, özellikle ilk birkaç gün veya hafta boyunca sıkça görülebilir ve ağrı olur.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Düşen kaplamanın içini temizlemek ve kuru olmasını sağlamak yapıştırıcının gücünü artırır . Ardından dikkatli bir şekilde yapıştırmanız gerekmektedir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ise yaklaşık 2 saat kadar kaplama dişin yapışıcısının kurumasını beklemeniz gerekmektedir.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir. Diş hekimi tarafından verilen randevulara gününde gitmelisiniz.
Kaplama diş nasıl çıkar diye merak edenler için süreç oldukça basittir. Kaplama yapılan dişlerinizin tamamının çıkarılmasının gerekli olmadığı durumlarda tek bir kısma da uygulanır. Eğer çürük probleminiz varsa, kaplamanız çıkarılır.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
Porselen kaplamalar geldikten sonra hastanın dişlerinde bulunan geçici kaplamalar çıkarılır ve yerine hastaya özel olarak yapılan porselen kaplamalar takılır. Bu aşamada porselen kaplama tedavisi sona ermiş olur. Porselen kaplama tedavisi maksimum 3 hafta kadar sürmektedir.
Rahatsızlık ya da Hassasiyet Oluşumu
Anestezi etkisini yitirmeye başladıkça dişte hassasiyet hissedilebilir. Geçici kaplama kullanılan dönemde ve daimi kaplamalar takıldıktan sonraki ilk dönemde hassasiyet çok sık görülür. Bir problem olarak düşünülmemelidir. Problem; gece uykudan uyandıran ağrıdır.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Diş kaplamasının diş üzerinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Hatta tam tersi diş kaplama dişin ömrünü uzatabilmektedir. Diş kaplamada görülebilecek yan etki ise dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı meydana gelen hassasiyet durumudur. Bu hassasiyet hissi zaman içinde etkisini yitirmektedir.
Kaplamaların Temizliği ve Bakımı
Kaplamaların bakımı, doğal dişlerin temizliği ile aynıdır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı iyi ağız sağlığı için temel oluşturur. Ağzınızın sağlıklı kalması konusunda diş hekiminizin müttefikiniz olduğunu unutmayın.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir. Güvenli bir biçimde çıkarılan diş kaplamalarının yerine yenileri yapılır ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri