177 Bağlanma parası hükmünde olduğu kabul edilmeli ve ödenen kapora satıcı tarafından iade edilmeli ve alıcı tarafından iade gerçekleştirilmediyse talep edilmeli, talep karşılıksız bırakılırsa hukuki süreç başlatılmalıdır." Bu duruma göre iade yapmak zorundadırlar, yoksa başlatacağım hukuki bir süreçte bir çok ek ...
Kaparo açıklamasıyla gönderilen para bağlanma parası olarak TBK 177 kapsamında kabul edilir. Sözleşmenin herhangi bir sebeple geçersiz olması veya dönülmesi durumunda verilenlerin iadesi gerekecektir. Kaparo yani bağlanma parasının da iadesi gerekir.
Kapora belirli bir süre için verilir. Bu nedenle kapora verirken ne kadar süre için verildiği net olarak belirlenmelidir. Ayrıca, bir çeşit güvence parası olan kapora, evi tutmaktan vazgeçtiğiniz durumlarda iade edilmez.
Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur.
Taraflar aksine anlaşma yapması mümkündür. –Kapora Asıl Alacaktan Düşülür. Taraflardan birinin sözleşme akdedilirken ya da akdedildikten sonra verdiği bir miktar para aksine yerel adet ya da bir anlaşma yoksa esas alacaktan düşülür. –Sözleşme Geçersiz Hale Gelirse Kaporanın İadesi Gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Kaporanın geri verilmemesi durumunda kişiyi temerrüde düşürmek söz konusu olacaktır. Kaporasını iade almak isteyen taraf satıcıya ihtarname yollayarak satıcıyı temerrüde düşürmelidir.
Kaporunun yanması olarak adlandırılan durum ev sahipleri ile kiracıların arasında en sık yaşanan sorunların başında yer almaktadır. Kira sözleşmesi imzalanırken kapora iadesi için aranılan şartlar tam olarak yer almalıdır. Bu şartlardan birinin yerine getirilmemesi durumunda kapora yanar.
KAPORA ÖDEMELERİNDE ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Kapora verilmesi zorunlu değildir. Ve bu ödemede zaman aşımı süresi denen bir şey yoktur. Ancak verilecek olan bu kapora hizmetin devrine kadar yapılması gerekmektedir. Hizmet devri olduktan sonra geçen zamanda ödenmemiş bir kapora almak söz konusu değildir.
Sözleşmede bu yönde bir düzenleme bulunmuyorsa veya sözleşme bulunmuyorsa yapılan ödemenin T.B.K. 177 Bağlanma parası hükmünde olduğu kabul edilmeli ve ödenen kapora satıcı tarafından iade edilmeli ve alıcı tarafından iade gerçekleştirilmediyse talep edilmeli, talep karşılıksız bırakılırsa hukuki süreç başlatılmalıdır.
Kaporanın verme amacı konusunda karışıklık çıkmaması için, öncelikle kapora ödemesini banka aracılığıyla yapmalı, açıklama kısmında kapora bedeli yazmalısınız. Bu, sizin verdiğiniz paranın kapora olması niyetiyle verildiğinin ve konut alma konusunda niyetinizin ciddi olduğunun bir ispatı niteliğindedir.
Kaporanın “Bağlanma Parası” Sayılacağı Sözleşme
Buradaki kapora / para; sözleşme yapıldığını göstermek ve bir ön ödeme amacıyla verilmektedir. Dolayısıyla verilen para esas alacaktan düşülecektir. Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kapora alıcıya iade edilecektir.
Müşterinin sözleşmeden cayması hâlinde kaporanın kendisine iade edilmesi şartıyla yapılan akdin cevazında bir ihtilaf yoktur (İbn Cüzey, el-Kavânîn, 171). Alıcının akitten cayması durumunda verdiği kaporanın yanması, yani satıcının mülkiyetine geçmesi şartıyla yapılan akdi fakihlerin çoğu caiz görmemişlerdir.
Böyle bir durumla denk gelen mağdur vatandaşlar, tüketici mahkemelerine giderek başlarına gelen olayı detaylı bir şekilde anlatıp gerekli kanıtları gösterdikten sonra dolandırıcının yakalanması için gereken işlemleri başlatmalıdır.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.
Kapora dolandırıcılığı suçu için görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi'dir. Bu suç nitelikli olarak işlenen suçlar kapsamında olduğundan yargılama mercii Ağır Ceza Mahkemesi olmaktadır.
Eğer ürün zamanında satın alınmazsa, kapora yanabilir ve kapora geri verilmez. Kaporayı veren kişinin ürün için verdiği süreyi geçmemesi gerekiyor. Aksi taktirde kaporası iptal olur ve ürün satan kişide kalır.
Kapora ile Depozito Arasındaki Fark
Kiracı, kapora ödeyerek evin belirlenen süre zarfında başka birine kiralanmayacağını garanti altına almış olur. Depozito ise kiralanan ev ya da evdeki taşınmazların zarar görmeyeceğine dair verilen ücrettir.
Ancak günümüzde söz konusu uygulama sıklıkla emlak kaparo dolandırıcılığı haberlerine konu olmakta, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere taşınmaktadır. Emlakçı kaparomu vermiyor diyen kişiler konuyu Sulh Hukuk Mahkemeleri üzerinden yargıya taşıma hakkına sahiptir.
Kapora verilmesi yazılı ya da sözlü olmak üzere iki farklı biçimde yapılır. Ancak yazılı bir şekilde anlaşmak ve buna uygun biçimde kapora vermek en doğrusudur. Bu aşamada sözleşme yapılması gerekir. Sözleşme sayesinde hem alıcı hem de satıcı güvende kalır.
Ödenek olan kapora genel olarak satım bedelinin yüzde 5 inden fazla olmaması yerindedir. Alım satım işleminde verilecek olan kapora için satım için belirlenen bedel tam belirtilmeli ve bunun üzerinden bir kapora belirlenmelidir. Kapora satıcıya bizzat kendisine verilmelidir.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
Kapora sözleşmesinde neler yazmalı? Kapora sözleşmesinde alıcı ve satıcı tarafın adı soyadı adresi ve TC kimlik numarası adresi mutlaka yazmalıdır. Şirket adına ise şirket adı, vergi dairesi, vergi numarası, yetkili adı olmalıdır. Gayrimenkulün detaylı bilgileri mutlaka yazılmalıdır.
Yani sözleşmenin yapıldığı sırada verilen paranın bağlanma parası (pey akçesi) olduğu karinedir. Paranın cayma parası olduğunu iddia eden taraf bunu ispat etmekle yükümlüdür. Bağlanma parası olarak verilen para, sözleşme ifa edilmediği takdirde kural olarak parayı verene iade edilir.
Cayma parası – Madde 178
Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.
Kapora, kişinin bir taşınmazı almakta ya da kiralamakta kararlı olduğunu gösteren adımlardan biridir. Kapora sözleşmesi ise bir taşınmazın alımı ya da kiralama işlemi için gayrimenkul danışmanına kapora verirken imzalanan sözleşmeye denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri