Kapuska, özellikle Karadeniz yöresinde pek çok farklı tarifin ana malzemesi olan lahananın en hafif ve besleyici halidir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuska, lahana ve et ile yapılan bir tencere yemeğidir. Etli ve etsiz olarak yapılabilir.
Lahana ile hazırlanan kapuska, Rus ve Slav kökenli bir yemektir. Genellikle et ile birlikte hazırlanır. Bazı yörelerde pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyatlar ekleyerek zenginleştirilir. İçerisinde kullanılan çiğ lahana sayesinde, sindirimi kolaylaştıran bir yemektir.
Kış mevsiminin en çok tüketilen sebzelerinden biri lahanadır. Lahana turşusu ve sarması en bilinen kullanımlardan olsa da kapuska da lahananın en gözde kullanım şekillerinden biridir. Lahana severler için kapuska tarifi etsiz yapılırken etli ve tavuklu da yapılabilir.
Kapuska Yemeği İçin Malzemeler :
1 kilo beyaz lahana.
Kapuska kelimesi dilimize Rusça'dan geçmiş ve Rusça'da “Kapuska”, “Lahana” demek. Kocaman ve mis gibi lahanaların dış yapraklarıyla nefis bir lahana sarması yaparsınız, geri kalan iç kısmıyla da harika bir kapuska pişirirsiniz, işte mutfakta ekonominin kitabını yazmanıza çok az kaldı.
İlgili 21 soru bulundu
Bu lezzetli sebze K vitamini, C vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Demir, potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içeren beyaz lahanada ideal oranda lif de bulunur.
Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
Pişirirken Lahananın Kötü Kokusunu Önleme
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Bu yemek hem doyurucu hem de çok lezzetli. Tabi ki kıymalı kapuskadan bahsediyoruz. Rusça ve Slavca'da “lahana” anlamına gelen “kapuska” kelimesi dilimize yerleşmiş ve bir yemek ismi olarak mutfak kültürümüzde yerini almış. Yapımı da oldukça pratik yemeklerin başında geliyor.
Lahanaların çok sert olan kısımlarını kesip ayırın ve yapraklarını yemeklik doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Sıvı yağı ve tereyağını tencereye alın. Soğanı ilave ederek orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
Bol Nane Kokulu: Yayla Çorbası
İşte, yayla çorbası tarifi: Tencereye suyu ve pirinçleri koyup kaynatın.
En küçük ve en kısık ateşte lahana suyunu tamamen çekene kadar, arada karıştırılarak pişmesi beklenir. Pişince üzerine yoğurt dökülerek servis edilebilir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Kapuska, özellikle Karadeniz yöresinde pek çok farklı tarifin ana malzemesi olan lahananın en hafif ve besleyici halidir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuska, lahana ve et ile yapılan bir tencere yemeğidir.
Rusça kapusta капуста "lahana" sözcüğünden alıntıdır. Rusça sözcük Eski Yüksek Almanca kapuz "1. baş, kafa, 2. lahana" sözcüğünden alıntıdır.
Ülkemiz insanlarının severek tükettiği bir sebzedir. Kış sebzeleri arasında yer alan bitki, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için oldukça yararlı bir sebzedir. Hasat zamanları ise ekim kasım ayları ile mart ayları arasında yapılabilmektedir.
Lahana ve et ile yapılan kapuska, aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapuska kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Eğer konserve baklagil kullanıyorsanız konserveden çıkarınca bol suyla iyice yıkayarak gaz yapma riskini en aza indirebilirsiniz. En çok gaz yapanlardan kuru fasulyeyi pişirirken içine bir çay kaşığı kimyon atarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Lahanaları ince ince kıyın; domatesleri soyun ve rendeleyin. Sarımsakları ezin; soğanları da yemeklik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ve kıymayı da ekleyip rengi dönene kadar karıştırarak pişirin.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Peki Rusça'da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Evet, biraz kokuyor olabilir ama kapuskanın ödem attırıcı olduğunu biliyor musunuz? Bir porsiyon kapuska hem diyet dostu hem şişkinlik azaltıcı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri