Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı Türk mutfağındaki kapuskadan biraz farklıdır.
Lahana ve et ile yapılan kapuska, aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapuska kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Rusça kapusta капуста "lahana" sözcüğünden alıntıdır. Rusça sözcük Eski Yüksek Almanca kapuz "1. baş, kafa, 2. lahana" sözcüğünden alıntıdır.
Lahana ile hazırlanan kapuska, Rus ve Slav kökenli bir yemektir. Genellikle et ile birlikte hazırlanır. Bazı yörelerde pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyatlar ekleyerek zenginleştirilir. İçerisinde kullanılan çiğ lahana sayesinde, sindirimi kolaylaştıran bir yemektir.
Kapuska kelimesi dilimize Rusça'dan geçmiş ve Rusça'da “Kapuska”, “Lahana” demek.
İlgili 16 soru bulundu
Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
En küçük ve en kısık ateşte lahana suyunu tamamen çekene kadar, arada karıştırılarak pişmesi beklenir. Pişince üzerine yoğurt dökülerek servis edilebilir.
Pişirirken Lahananın Kötü Kokusunu Önleme
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
Kış mevsiminde sık sık sofralarımızda yer verdiğimiz kapuska, farklı şekillerde tüketilebiliyor: Etli, tavuklu, kıymalı veya sade.
Lahanaların çok sert olan kısımlarını kesip ayırın ve yapraklarını yemeklik doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Sıvı yağı ve tereyağını tencereye alın. Soğanı ilave ederek orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik kapuska yemeği içindir. Afiyet olsun.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur. Günümüzde, çoğunlukla ilk Asya ve devamında Avrupa'da yetiştirilir.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Sade olarak, kıymalı yahut etli olarak hazırlanabilen kapuskanın tadını bir parça limon suyu ile dengelemek damağın arzu ettiği bir dokunuştur.
Lahanaları ince ince kıyın; domatesleri soyun ve rendeleyin. Sarımsakları ezin; soğanları da yemeklik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ve kıymayı da ekleyip rengi dönene kadar karıştırarak pişirin.
Eğer konserve baklagil kullanıyorsanız konserveden çıkarınca bol suyla iyice yıkayarak gaz yapma riskini en aza indirebilirsiniz. En çok gaz yapanlardan kuru fasulyeyi pişirirken içine bir çay kaşığı kimyon atarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Lahana, bol miktarda lif, protein, flot, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.
İnce doğranan lahanalar tencereye ilave edilir. Üzerine su ilave edilerek lahanaların yumuşaması sağlanır. Yumuşayan lahanaların üzerine yıkanan pirinçler ve baharatlar eklenerek pirinçler pişene kadar pişirilir ve servis edilir.
Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Peki Rusça'da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri