Yedek parça olarak fabrikadan gelen yeni parçalar genelde siyah halde gelir, bazı boyacı ustaları parçanın içini de boyarlar. Örnek olarak; sağ ön çamurluğu kontrol ettiğinizde motor kaputu açılıp iç tarafında siyah kalmış alanlar görüyorsak ve gözle çok rahat görülüyorsa o bölge değişmiştir.
Eğer üretim kalitesinden ve işçiliğinden emin olduğunuz bir marka ise (BMW gibi) değişen parça olma ihtimali yüksek! Kaput boşluklarını karşılaştırın. Araçta değişen yoksa kaputun gövde ve çamurluk boşlukları birbirine eşit olmalı. Eğer arada bariz bir fark varsa araçta değişen olabilir.
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Değişen Parça Bilgisi Sorgulama
Eksper raporuna göre araçta değişen parça bilgileri sorgusu için PARCA yazıp boşluk bırakarak plakanızı yazıp boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarihi (gg/aa/yyyy) aşağıdaki örnekteki gibi yazıp TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için mesaj metnine “PARÇA” bir boşluk bırakıp “plaka numarası” yazarak 5664'e SMS göndermelisin. Ardından kısa süre içinde araca ilişkin değişen parçalar ve bu parçaların hangi tarihlerde değiştiği hakkında bilgi SMS ile iletilecektir.
Tramer sorgulaması için aracın plakasını boşluk bırakmadan 5664'e göndermeniz yeterli. Eğer şasi numarasıyla sorgulama yapmak istiyorsanız HASAR boşluk S boşluk şasi numarası şeklinde yazacağınız SMS'i 5664'e gönderebilirsiniz.
En İyi Cevap. Arabanın şasilerinde, podyelerinde, direklerinde işlem yoksa ve hava yastıkları patlamamışsa kaputu değişik araba almakta bir sorun olmaz.
Kasko Orijinal Parça Veriyor mu? Kasko sigortasında araçta hasar görüp değişmesi gereken parça orijinal ise sigortacı tarafından orijinal parça tedarik edilir ve değişimi yapılır. Eğer değişmesi gereken araç parçası orijinal değilse aynı özellikleri taşıyan eşdeğer parça takılarak onarım yapılır.
Genelde eksperde kaputun kapının araca bağlantı vidasına bakarlar, eğer o vidada aşınma, sıyrılma izin varsa direkt sök-tak yazarlar. Bazen kaput ayarı için veya motorda daha rahat çalışabilmek için sök-tak yapabilirler ama çıkma kaput da takabilirler.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Hiç bir sıkıntı olmaz. Hiç bir ekspertiz tampon için boya ve tak çıkar var diye yazmaz.
Ön kaputun altında birçok bileşen bulunur, bunlar aracın motoru, soğutma sistemi, yakıt sistemi, akü, şasi, süspansiyon, fren sistemi ve elektronik bileşenlerdir. Bu bileşenler, aracın doğru şekilde çalışmasını ve güvenli bir şekilde sürüş yapılmasını sağlar.
Kaput Keçesi Ne işe Yarar ? Kaput keçesi motorun sesi ve de sıcaklığını izolasyon eder. Motor kaputunda keçe olmaz ise motorun yüksek ısısı motor kaputundaki boyaya zarar vermekte ilerki dönemde boyada yıpranma solma vernik atması olur. Keçe montajı ise oldukça kolaydır.
Kaput tamiri en zor ve imkansız olan parçadır. Mecburen değiştirirler. Kaput çift katmandan oluştuğu için tamiri zor oluyor, hatta olmuyor.
Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır.
Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.
Hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine yan sanayi, eşdeğer veya çıkma parçalarla yapılması neticesinde orijinal parçalarla onarım bedeli arasındaki farka hasar farkı denir. Başka bir ifadeyle orijinal parça fark bedeli de denilmektedir.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Aracınız önden hasar almış, ağır bir kaza geçirmişse, ön kaput düzeltme uygulamaları da işe yaramayacak durumdaysa ön kaput değişimi kaçınılmaz bir sonuç olabilir. Bir kaza sonucu bu değişim gerekliyse her şeyden önce ön çamurluk düzeltme, ön tampon düzeltme gibi işlemlerin yeni kaput takılmadan önce yapılması gerekir.
Kaput koruma filmi, bir arabanın kaputunu hasardan korumak için tasarlanmıştır, bu nedenle kaputtaki boyaya zarar vermemelidir. Ancak film düzgün takılmazsa veya uzun süre takılı kalırsa boyaya zarar vermesi söz konusu olabilir.
Vatandaşlarımız e-devlet (turkiye.gov.tr) veya hasartespit.csb.gov.tr adresi üzerinden bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır.
Aracınız kaza yerinden sigortanın anlaşmalı olduğu en yakın servise çekilmesi ve eksperin aracı incelemesi gerekecektir. Kazada hasar alan aracınız serviste eksper tarafından incelendikten sonra, tespit tutanağı ile birlikte raporlar Tramer'e gönderilir.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri