Biberin anavatanının Güney Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. Amerika'nın keşfi (1493) sırasında Meksika, Şili ve Peru civarındaki Kızılderililerin biber yetiştirdiği bildirilmektedir.
Kırmızı biber, Amerika'da MÖ 7500'lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Amerika'ya Avrupalıların gelmesiyle birlikte, önce İspanya ve Portekiz'de, daha sonra tüm Avrupa ve dünyada yayılmıştır.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Peki bu “kapya” ismi nereden geliyor? İhracatçı Ercan Boztepe, ilk olarak Almanya'da yaşayan Türklere sattıkları kapyanın gümrükten geçebilmesi için bir isim gerektiğini anlatıyor ve “Biz de İspanyolca biber anlamına gelen Capia sözcüğünden bu ismi türettik” diyor.
Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Biber cinsinin yaklaşık 20-27 adet türü vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Zamanla en çok yetiştirip tükettiğimiz sebzelerden biri haline gelmiştir.Taze ve toz halinde çok miktarda tüketilir.Biberin salça, sos ve yemeklik olarak kullanılan pek çok farklı çeşidi vardır.Biber anadoluya 15 ve 16. yy.'da gelmiştir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
bildiğimiz kırmızı biberin, şekilli şukullu ismiymiş. ilk yıllarda ihracatçılar gümrükten geçirebilmek için ispanyolca biber anlamına gelen (bkz: capia) sözcüğünden bu ismi türetmişler.
Kapya biber besin değeri bakımından zengin bir gıdadır. İçerisinde bol miktarda folik asit, potasyum, magnezyum vardır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kapya biber, birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Uzmanlar, biberlerin memelileri ve böcekleri uzak tutmak için acı tat geliştirdiğine inanıyor. Bu teoriye göre, lunaparktaki çarpışan arabalara binmeyi ya da paraşütle atlamayı sevdiren, heyacan arama içgüdüsü nedeniyle acı yemeye başladık.
Kapya biber, diğer bir adı ile kırmızı biber yağ yakıcı etkisi kanıtlanan süper besinlerden. Antioksidan bakımından zengin olan kırmızı kapya biber faydaları ile şaşırtıyor. Közlenmiş olarak da tüketilen kırmızı kapya biber lezzetinin yanı sıra faydaları ile de sofralarımızda yer almayı hakediyor.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
7500 yıllarında Amerika'da yapıldığı, bitkinin Çin ve Hindistan'a buradan yayıldığı bildirilmektedir. Kristof Kolomb, Amerika kıtasını keşfettiğinde acı meyveleri olan bitkiyi karabiber zannetmiş, bu nedenle de geldikleri bölgenin ilk önce Güney Hindistan olduğunu sanmıştır.
Avrupa'da ilk olarak İspanya'ya ulaşan acı biberi, 16. yüzyılda Kristof Kolomb'un getirdiği düşünülür. 16. yüzyılda Calabria ve Güney İtalya'ya, 17. yüzyılda Güneybatı Fransa'ya, 18. yüzyıla gelindiğinde ise Macaristan, Balkanlar ve tüm Güney Avrupa'ya yayılarak Asya karabiberine güçleri yetmeyen halkın tercihi olur.
Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Sivri biber, dolmalık biberden farklı olarak daha uzun ve daha etli olan bir türdür. Acı ve tatlı olmak üzere aynı bölgede yetişebilir. Ziraat bilimi açısından tatlısının veya acısının nasıl ve nerede yetişebileceği tam olarak çözülememiştir.Sivri biberin bilinen en eski tarihi 1700 yıl öncesine kadar gidebilir.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Grip, nezle, öksürük, bademcik ve boğaz iltihabı gibi rahatsızlıklar kış mevsiminde sıklıkla görülür. Sivri biber hem antioksidan özelliği hem de ihtiva ettiği vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi kış hastalıklarından korur. Bunun yanı sıra öksürüğe karşı da etkilidir.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Biber Acı Kapya Kırmızı, birçok yöresel yemek tarifinde sıklıkla tercih ediliyor. Acıyı seven tüketicilerin beklentilerini karşılayan kırmızı kapya biber, sofralara hem lezzet hem de görsellik katıyor. Damaklarda hoş bir acı tat bırakan ürün, daha çok garnitürlerde ve salatalarda tercih ediliyor.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Acı sosları ve biberleriyle ünlü mutfakların başında Meksika mutfağı geliyor. Bunun dışında en çok acı biber yetiştiren ülkeler arasında Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin yer almaktadır.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri