Klasik biber dolmasından ilham alıp kapya biberle denediğimiz bu tarifi çok seveceksiniz. Püf noktalarından biri lezzetin doruk noktasına ulaşması için bol bol kuru soğan kullanmaktır. Pirinçlerin hafif diri kalacak şekilde kavrulması, hazırlanan dolmaların kısık ateşte pişirilmesi esastır.
Yarım su bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 kahve kaşığı tarçın, 1 kahve kaşığı karabiberi de ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Hazırladığınız içi kaşık yardımıyla kırmızı biberlerin içine doldurun. Domatesten kapak yaparak dolmaların ağızlarını örtün.
Mevsimi kısa sürdüğü için kapya biber turşusu, közlenmiş kapya biber konservesi gibi yöntemlerle saklanarak bir yıl boyunca sağlıkla tüketilebilir. Taze olarak mevsimindeyken tavuk veya et fajita yemeklerine doğranabilir, kapya biber dolması yapılabilir, közlendikten sonra enfes mezelere salatalara konuk olabilir.
🌶Sonra biberlerin üzerine önce pişirme kağıdı sonra da aluminyum folyo ile kaplanır. 🌶Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 30 dk pişirilir. Üzerinden pişirme kağıdı ve folyo alınır 8-10 dk yanı üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
Biber Acı Kapya Kırmızı, birçok yöresel yemek tarifinde sıklıkla tercih ediliyor. Acıyı seven tüketicilerin beklentilerini karşılayan kırmızı kapya biber, sofralara hem lezzet hem de görsellik katıyor. Damaklarda hoş bir acı tat bırakan ürün, daha çok garnitürlerde ve salatalarda tercih ediliyor.
Doğradığınız kırmızı biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Ardından poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içine koyun. Sebzeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Kırmızı biber, midede gaz birikmesini önler.
Kapya Biber: Sos ve Konservelerde 1 Numara!
Yemeklerin yapımında sık sık kullanılan biber, patlıcangiller familyasına ait bir türdür. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir.
Yemeklerde kullanacağınız şekilde doğranır. (Ben uç kısımlarını dilim dilim doğradım, geniş yerlerini ise kare kare doğramayı tercih ettim.) Bir kullanımlık miktarlarda buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek dondurucuya kaldırılır. Kışın yapılacak sulu yemeklerde, et ve tavuk sotelerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Domatesleri bol su ile yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleri de yıkayıp içini temizleyip ufak ufak doğrayın. Doğradığınız kapya ve yeşil biberleri büyük bir tencerede sıvı yağ ile kavurun kabuğunu soyduğunuz domatesleri kavrulan biberlere ekleyip karıştırın. 45 dakikaya yakın pişirin.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Tencerenin yarısına gelecek kadar sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin. Ardından tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte 35-40 dk kadar pişirin. Biberlere çatalla dokunduğunuzda rahat deliniyorsa dolma pişmiş demektir.
Yemeklik ya da kızartmalarda kullanılacak şekilde doğrayın. Doğradığınız biberleri buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Buzluğa atın.
Dondurucudan çıkartılan biber hiç bekletilmeden kızgın yağa atılarak yüksek olmayan orta ateşte pişirilir. Böylece biberin rengi kararmadan yeşil olarak kalacak ve lezzetinde önemli bir kayıp olmayacaktır.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Kapya ulaşılması kolay ve çok faydalı bir sebzedir. İnsan sağlığına birçok olumlu etkisi vardır. Kapya biber, C vitamini sayesinde güçlü bir idrar söktürücüdür. Düzenli olarak idrar yapmak hem vücuttaki toksinleri atar, hem de kan basıncını dengeleyerek tansiyonu düzene sokar.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
2 -Dolma içi: Tencereye sıvı yağı koyup, soğanları sararıncaya kadar karıştırın, üzerine incecik doğranmış domatesi koyup kavurun, salçasını ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra yıkanmış pirinci, maydanozu, naneyi, tuzu karabiberi ilave edip, birkaç dakika daha karıştırarak kavurun, sonra pirinçlerin üzerini ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri