Karlılığı etkileyen faktörler hasılat, öz sermaye ve aktifler olmuştur. Bunların yorumuna baktığımız zaman ise hasılat ve aktif büyüklüğü ile karlılık arasında negatif yönlü ilişki varken öz sermaye ile karlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.
Rekabet ve piyasa koşulları, işletmenizin piyasadaki payı, direk maliyetleri, ürünlerinizin kalitesi, müşteri yapısı, satış fiyatlarını, rakip sayınız, pazarın büyüme hızı, sattığınız ürünün talep elastikiyeti ile doğrudan ilgilidir.
K = Birim katkı marjı x Satış Miktarı – Sabit Maliyetler
Buradaki X satış miktarını göstermektedir. Bu eşitlik, satış hacmi ile kar arasındaki ilişkiyi gösterir ve kar fonksiyonu olarak isimlendirilir.
Kâr, ticari bir faaliyet sonucunda kazanılan gelir ve ödenen gider arasındaki farktır. Bir diğer ifadeyle getiri, girişimcilerin üretim sürecinde katlandığı maliyetler ile elde ettiği kazanç arasındaki farkı gösterir.
Kârlılık analizi kısaca gelirin maliyet ile karşılaştırılarak belirli bir zaman dilimi içerisinde ne oranda kâr elde edildiğinin belirlendiği bir süreçtir. Kârlılık analizinde temelde gider ve gelir tutarları kaynakları ile birlikte ortaya konulur.
İlgili 35 soru bulundu
Kârlılık, şirketin kaynaklarını, gider olarak ödemek zorunda olduklarından daha fazla gelir elde edebilecek şekilde kullanma yeteneğidir.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Genişleyen satış hacmi sonucu kar marjındaki düşüşe rağmen işletme karını artırabilir. Bu durum işletmecilikte “sürümden kazanma” şeklinde ifade edilir. Ancak stok devir hızının artması her zaman işletmeye daha yüksek bir kar sağlanması sonucunu doğurmayabilir.
Kâr ya da getiri,bir mal ve hizmet üretiminde elde edilen gelirin maliyetten yüksek olma durumudur.
İşletme yönetimlerinin kâr sağlama ve bunu azamileştirme ile ilgili olarak kullanabilecekleri çok çeşitli yönetim araç ve tekniklerinden birisi de kâr planlamasıdır [2]. Kâr planlaması, kârı belirleyen çeşitli etkenlerin dikkatli bir şekilde göz önüne alınmasını ve bunlar arasında gerekli uyumun sağlanmasını içeren bir ...
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Faaliyet karı, işletmelerin brüt satış karı ya da zararı ile faaliyet giderleri arasındaki farktır; yani şirketin esas çalışmaları altındaki net kar eve zararı gösterir. Kısacası faaliyet karı, işletmenin yalnızca alanındaki faaliyetleriyle ilgili elde ettiği kar miktarıdır.
Faaliyet Kârı veya Zararı
Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.) giderler (faaliyet giderleri) çıkarılarak hesaplanır.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Belirli dönemlerde belirli ürünlere olan talep artışlarına ya da önceden tahmin edilemeyen artan taleplere karşı hazırlıklı olmak için stok tutulur. Bu sayede, işletmeler müşterilerin taleplerini yerine getirmiş, müşteri memnuniyeti sağlamış olur.
Maliyetlerle kazançlar arasındaki pozitif ayrıma kâr; negatif farka ise zarar adı verilir. Maliyetlerle kazançlar arasındaki pozitif ayrıma kâr; negatif farka ise zarar adı verilir. Kar ve zarar, şirketlerin ticari performansını gösterir.
Kâr payı; kârın, pay sahibine şirket tarafından ödenebilen ve miktarı belli edilmiş, dağıtılmasına genel kurul tarafından karar verilen kısmıdır. Kar payı dağıtımı; ayrılması gerekli yedek akçeler ayrılmasından sonra, yasada ve esas sözleşmede belirlenen ya da genel kurulda kararlaştırılan oran üzerinden dağıtılır.
Kar oranı : Satışlar ile maliyet arasındaki farkın maliyet içindeki oranıdır. Kar marjı : Satışlar ile maliyet arasındaki farkın satışlara oranıdır. Kısaca örneklendirelim; 100 TL maliyeti olan bir ürününüzü 200 TL'ye satıyorsunuz. Bu durumda kar marjınız %50 olur.
toptan satışlarda %3 -8, perakende satışlarda ise %18-20; kırmızı et ürünlerinde ise toptan satışlarda %6- 7 perakende satışlarda %10-12 arasında olabileceği taktir olunmuştur.
Kâr Paylaşım Oranı Neyi İfade Etmektedir? Kâr paylaşım oranı, kâr zarar ortaklığı çerçevesinde toplanan fonların hesap sahipleriyle Vakıf Katılım arasında paylaştırılarak dağıtılan getiridir.
Kar-zarar oranı, bir yatırımın veya bir dizi yatırımın beklenen karı ile yatırımı veya yatırımları yapma maliyeti arasındaki ilişkiyi ifade eder. İlk sayı (kar) ikinci sayıya (zarar) göre ne kadar büyük olursa, oran o kadar iyi olur.
Örnek bir marj hesaplama yapalım. A işletmesinin yıl sonu satışları 100 milyon TL, sattığı malların maliyeti ise 75 milyon TL olduğu bir durumda brüt kar marjı: (100 milyon TL - 75 milyon TL) ÷ 100 milyon TL = 0,25 yani %25.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri