Bunun için 1 litre suya 50 gram asma yaprağı atın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve 15 dakika kadar bekleyin. Sonrasında süzün ve yemeklerden sonra 1 fincan tüketin.
Bu özelliklerinden faydalanmak için birkaç asma yaprağını suda 15 dakika kadar kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Asma yaprağı mideye dokunur mu diye bir endişeniz varsa, endişelenmeyin mideye dokunmaz aksine midede iltihap oluşumunun engellenmesinde rol oynar. Ancak aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Kurutulmuş yapraklardan 1 yemek kaşığı kadarını 1 su bardağı kaynamış suya atmak ve 10 dakika demlenmesini beklemek önemlidir. Ardından süzerek, zeytin yaprağı çayı tüketilebilir. Etkisinin görülmesi adına gün içerisinde 3 bardak tüketmek yeterlidir.
Ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir. Bu sürede hazırda tuzlu su bekletilmesi gerekir çünkü su azalabilir, bu durumda su eklenir. Tuzlu suyun tuzunu ayarlamak için de tuzu ekledikten sonra içine 1 yumurta koyun yumurta yüzeye çıkarsa suyunuzun tuz oranı yeterlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
İçerisinde yüksek oranda bulundurduğu A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur, çinko sayesinde boşaltım sistemini destekler, demir sayesinde ise kansızlık oluşumunu önler. Bunların yanı sıra ağız sağlığında ve varis tedavisinde de olumlu etkilere sahip.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Vitamin, kalsiyum, bakır, potasyum, çinko ve bakır yönünden zengin olan defne yaprağının suyu şifa kaynağıdır. Bir avuç defne yaprağını 200 ml su ile kaynatın. Bu suyu günde 2 kez içtiğinizde hem böbrek enfeksiyonlarını hem de böbrek taşını önleyebilirsiniz.
Özellikle su iyice kaynatılmalıdır. Hemen ardından ise 3 adet defne yaprağı da bu suya konulur. yaklaşık 4 dakika kadar çay demlenir. Bunun ardından ise çay süzülerek 8 dakika beklenir.
Üzüm suyu, mide duvarında oluşan kramplara bağlı olarak ortaya çıkan kusma hissini azaltır. Kötü kolesterolü dengeler ve kalp hastalığı oluşumunu önler. Kandaki trigliserit seviyesini dengeler ve yağlanma oluşumunu önler. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır ve hastalık oluşumuna karşı sizi korur.
Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan asma yaprağı, Akdeniz mutfağına ait vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genellikle konserve şeklinde bulunan bu besin, çiğ ya da taze olarak buharda pişirilerek tüketilmektedir.
Asma yaprağı, Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan besleyici bir tarımsal üründür. İçeriğinde bol miktarda askorbik asit (C vitamini), A vitamini, D vitamini, B1 ve B2 vitamini, kalsiyum ve demir bulundurmaktadır (Eriş & Şeniz 1997).
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Salamura yaprakların haşlanması sayesinde yapraklar tuzdan iyice arınmış olur. Hem haşlanan yapraklar yumuşar ve çabuk pişer. Yaprak sarma yaparken tencerenin dibine yaprak döşemeyi unutmayın.
Asma suyunu içmek böbrek taşlarını döker. Günde bir fincan tüketilen asma yaprağı suyu kilo vermeye yardımcı olur ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur fakat ülkemizde genelde bu yapraklar salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır.
Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Derin dondurucuya atılacak olan asma yaprakları, öncelikle iyice yıkanarak toprak ve kirlerinden arındırılmalıdır. Daha sonrasında iyice süzülen yapraklar, 8-10 yapraklık desteler halinde alınarak kaynar su içerisinde ters yüz edilir.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri