Biri diğerinden gelen kişiler arasında üstsoy-altsoy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.
Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlıktır. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Evlenmenin sona ermesi ile sıhrî hısımlık sona ermez.
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
- Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri], - Eşinin büyük annesi [ve eşleri], - Eşinin büyük babası [ve eşleri].
“Medeni Kanunun 18. maddesinde “Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.” denilmek suretiyle sıhri ( kayın ) hısımlığın tanımı yapılmış, bu tanımlama çerçevesinde eşleri birbirine karşı sihri hısım olarak nitelendirmek mümkün değildir.”
İlgili 21 soru bulundu
Ortak kökten gelen kişiler arasındaki hısımlığı ifade eder (MK 17 II). Mesela kardeşler arasındaki; hala, dayı, amca, teyze ile yeğen arasındaki; kardeş çocukları arasındaki hısımlık, yansoy kan hısımlığıdır. Yansoy kan hısımlığı tam ya da yarım kan olabilir.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
2. Kayın hısımlığı Madde 18 - Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur. Kayın hısımlığı, kendisini meydana getiren evliliğin sona ermesiyle ortadan kalkmaz.
Hısımlık ve akrabalık Türk Hukukunda; kan hısımlığı, kayın hısımlığı ve yapay hısımlık(evlatlık ilişkisi) olarak üç şekilde kurulur. Kan hısımlığı; TMK madde 17 uyarınca kan hısımlığının derecesi, hısımları birbirine bağlayan doğum sayısı ile belli olur.
Birbirinden veya ortak soydan gelenler arasındaki hısımlığa “kan hısımlığı” (doğal hısımlık) (soy hısımlığı) denir. Bundan başka bir de, kişinin, eşinin kan hısımları ile olan bir hısımlığı vardır ki, buna da “kayın hısımlığı” (sıhri hısımlık) denir.
Evlenme manileri arasında yer alan ve kelime anlamı itibariyle “eritmek, karıştırmak ve yaklaştırmak”6 manalarına gelen sıhriyyet, fıkıh literatüründe “Bir erkeğin kendisi, babası, oğlu veya mahrem akrabaları tarafından yapılan evlilikler vasıtasıyla oluşan hısımlık”7 anlamında kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de sıhr kelimesi “evlilikten doğan hısımlık” anlamında bir âyette geçer ve insanlar arasında yaratılan soy (kan) bağı ve evlenme ile meydana gelen hısımlık bağı ilâhî kudretin delilleri arasında sayılır (el-Furkān 25/54).
Kardeş, dayı, amca, hala vs. yarı soy hısımlarıdır. Ebeveyn- çocuk ilişkisine bağlı hısımlıktır. Anne, baba üst soy iken, çocuk ve torun alt soydur. Evlenmeyle oluşan hısımlıktır.
Kayınvalide, kayınpeder; yani kişinin eşinin annesi ve babası birinci derecede sıhri hısımdır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Karı koca hısım değildir. Eşlerden birinin kan hısımlığı ile diğer eşin kan hısımları arasında kan hısımlığı yoktur. Sözleşme Hısımlığı: Evlat edinme ile oluşan hısımlıktır.
Kayın hısımlığı: MK 129 b.2 uyarınca kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu (düz hat kayın hısımları) arasında evlenme yasaktır. Evlenme ile eşler arasında doğan kayın hısımlığı, evlilik birliğinin sona ermesi ile ortadan kalkmaz (MK 18/II).
"4721 sayılı Türk Medenî Kanununun ikinci kitabı olan Aile Hukukunun ikinci kısmını Hısımlık Hukuku oluşturmaktadır. Hısımlık Hukuku ise Soybağı Hukuku ve Aile Topluluğu Hukuku bölümlerinden oluşmaktadır.
Eşlerin evlendikten sonra eşinin kan bağı olduğu akrabalarıyla kayın hısımlığı adı altında akrabalık kurmasıdır. Özetle; eşin akrabalarının diğer eşin de akrabası olmasıdır. Kayın hısımlığı evlilik birliğinin ortadan kalkması ile sona ermez; kayın hısımlığı boşandıktan sonra devam eder.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Kan bağından doğmayıp da bir sözleşmeden ileri gelen hısımlıktır.
Ortak şekilde her iki anlamda karşı tarafı göstermektedir. Yani bir rakibi ya da bir düşmana işaret eder. Ancak özellikle hasım kelimesi düşman ifadesi ile daha fazla tercih edilmektedir. ''Hasmım bugün İstanbul'a gelmiş.''
Sıla-i rahim, yakınlarımızla maddi ve manevi, söylem ve eylem olarak dayanışmanın, bütünleş- menin ifadesidir. Sıla-i rahim denildiğinde ilk olarak aklımıza akrabalarla ya da yakınlarımızla olan ilişkimizi sürdürmek geliyor.
Derece Akrabalar: Anne, baba ve çocuklar birinci derecede kan bağı olan akrabalardır ve ilk tercih edilen sınıftır. 3. Derece Akrabalar: Yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalardır. 4. Derece Akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
Biri diğerinden gelen kişiler arasında üstsoy-altsoy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri