Lastikleriniz yazında kullanılmış olabilir yazın kullanılan kış lastiği üstü ıslanmış buzda ve özellikle ıslak zeminde çok hayırsız oluyor. Karda dişlerinden dolayı bir şekilde gitse de ıslak zemin yaramıyor, yazın kullanılan kış lastiği.
Özel kauçuk yapısına ve sırt desenine sahip kış lastikleri ıslak zeminde suyu en iyi şekilde tahliye ederek, suda kızaklama (aquaplaning) riskini en aza indirirler. Bunun yanında üzerlerinde bulunan lameller (kılcal kanallar) sayesinde de karlı zeminde üstün performans sergilerler.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor.
Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur.
Dolayısıyla kış lastikleri karlı ve buzlu zeminlerde yere tutunmayı sağlayıp zorlu kış koşullarına çok mükemmel cevap verebilmektedirler. Aynı zamanda, kuru ve ıslak zeminlerde ise performanslarında herhangi bir azalma olmaksızın güvenle kullanılırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Buna göre, A ıslak zemin en güvenli ve en iyi kısa mesafe durma performansına sahip lastiklerde bulunur. Lastik etiketinde G derecesiyle işaretlenmiş bir lastik ise üzerindeki diğer derecelere kıyasla ıslak zeminlerde daha uzun bir frenleme mesafesi verir.
Bir kış lastiğinden, sıcak havada hızlı bir tepki alamazsınız. Kış lastiklerinin, kar ve buzda yol tutuş için bu esnekliğe ihtiyacı vardır ama sıcak havada aynı şekilde işe yaramazlar.
Birçok kar paletinde, kaymayı önleyen özel desenli bir yüzey bulunur. Desenler sürüş sırasında mükemmel çekiş gücü ve denge sağlar. Daha yumuşak bir sürüş ve üstün çekiş sağlamak için çapraz elmas desen kullanımı yaygındır.
Kış lastiği, havaların soğumaya başladığı, aşırı yağış, kar ve buzlanmanın görüldüğü aylarda aracın yola daha iyi tutunmasını, kaymadan ilerleyebilmesini sağlar. Kar zinciri ise aşırı kar yağışı olduğunda lastikle zemin arasında bir tutunma köprüsü kurarak kaymayı engeller.
Yapısal özellikleri sayesinde kış lastikleri 7 derecenin altındaki hava durumlarında sertleşmiyor, tutunma özelliklerini koruyor. Kuru yollardan ıslak ve kaygan yollara geçişte aracın kayma ve dolayısıyla kaza yapma riskini de azaltıyor.
Pek çok kişi, kış lastiklerine "kar lastiği" der ama "kar" lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir.
Yağmurlu ve serin havalarda, buzlanma ve kayma söz konusu olduğu için yaz lastikleri takmak konforlu olmayacaktır. Aracın yol tutuşu daha temkinsiz hale gelecek ve kimi durumlarda kayma da gözlemlenecektir. Bu sebeple yaz lastiklerinin en ideal kullanımı sıcak bahar ve yaz ayları denilebilir.
Kış lastikleri özel bir işaretle tanımlanır: M + S ve 3PMSF ve bu işaret lastiğin yanaklarında yer alır. Tehlikeli durumlara girmemek için bu basit kuralı unutmayın: Hava sıcaklığı 7 °C'nin altına düştüğünde kış lastiklerinizi kullanmanın zamanı gelmiş demektir!
Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Kış Lastiğinin “Islak Yol Fren” Performansının araca ve kişiye getireceği güvenlik unutulmamalıdır. "Islak Fren Performansı" C olan Kış Lastiği kullanan bir araç 80km/h hızda E Sınıfı bir Kış Lastiğine kıyasla 5 m, F sınıfı bir Kış Lastiğine kıyasla 11 m daha kısa mesafede durur.
3PMSF işareti, sertifikalı bir laboratuvar tarafından verilir. 3PMSF işareti olmayan lastikler, kış lastiği olarak kategorize edilemezler. Kış lastiklerinin resmi işareti olan 3PMSF sembolü, zorlu kar ve kış koşulları için gerekli güvenlik standartlarını sağlar.
Sanıldığının aksine kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, +7 derecenin altında ıslak ve kuru hava şartlarında da çok iyi performans göstermektedir.
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Lastik yanağında “M+S” sembolü taşıyan arazi lastikleri hem çamur hem de karlı yollarda kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir. Kauçuğun soğuk havalarda esnek kalması için özel bir formülle üretilen bu lastikler, bir takım testlerden de geçirilerek karlı yollarda uygun olduğunu kanıtlamış oluyor.
Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın. Bu noktada yapmanız gerekenler, ön veya arka tekerleğin kaymasına göre değişir. Ön tekerlek kayıyorsa, hafifçe frene basarak, aracı tekrar kontrol altına alabilirsiniz. Arka tekerlek kayıyorsa, yavaşça gaza basmanız gerekir.
Kar zinciri ve kar çoraplarının performansı
Sert karda, iki sistem aynı şekilde çalışır ancak yeni yağan karda ve gizli buzlanmada zincirler daha etkilidir. Ayrıca daha dayanıklıdır ve kardan temizlenmiş yollarda daha yavaş bozulurlar. Ancak çorapların takılması çok daha kolay ve hızlıdır.
Kış lastiklerinde diş derinliğini 3 mm ye getirmeden değiştirmek en idealidir. Lastiklerinizin araca ilk montajından yani ilk kullanımından itibaren 5 yıl geçti ise gene artık değiştirilme zamanları gelmiş demektir. Lastik ömrü araca takıldıktan sonra 5 senedir.
2 - M+S ibaresi
Bazı lastikler, dört mevsim ve kış lastikleri de dâhil olmak üzere lastik yanaklarında M+S ile işaretlenmiştir. Bu harfler sadece "Çamur" ve "Kar" ifadelerini ifade eder ve lastiğin üreticiye göre “kar” lastiği olduğunu gösterir.
Kış lastikleri kışın soğuk havalarda sürüş için tasarlanmış lastiklerdir. Sıcaklık yaklaşık 7°C'nin altına düştüğünde diğer mevsimlerde kullanılan lastikler sertleşir ve yol tutuşları azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri