Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir. Ses, havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.
cevap ; Kar erirken hava tabiki sogur. Çünkü kar buz tanelerinde oluşmuş bir tanelerdir.
Aslında kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir.
Kar yağışı sırasında, yağış olarak düşen sıvı donmuş haldedir. Donarkende dışarıya ısı verir. Buda dışarıdaki sıcaklığı artırır. Böylece hava daha ılık olur.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
İlgili 45 soru bulundu
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Kar yağışı, dağlarda yükseltiye oranla artar. Yükseklere çıkıldıkça, kar örtüsünün yerde kalma süresi uzar. Kar örtüsünün yerde kalma süresi, gerek kar halindeki yağışların miktarına gerekse erime şartları üzerinde rol oynayan faktörlere bağlı olarak değişir.
Dağların yüksek kesimlerindeki karların erimemesinin sebebi sıcaklıkla ilgilidir. Bir dağ yamacında yükseklere çıktığımızı düşünürsek sıcaklık her 200 metrede 1 °C azalır. Buna bağlı olarak da dağların yüksek kesimlerinde sıcaklığın 0 °C'nin altında olduğu alanlarda bulunan karlar erimeyecektir.
Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmezken sıcak deniz üzerinden buharlaşan havanın bu duruma neden olduğu biliniyor.
Yükselen hava bulut içerisinde küçük dolu tanelerine dönüşüyor. Bu dolular bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçince gök gürültüsü oluşturuyor. Zaman zaman karasal bölgelerde de kar yağışı sırasında bu sesler duyulabilir." dedi.
Ama uzun süre yağmur yağması halinde civardaki hava serinleyerek kar kristallerinin oluşmasını sağlayabilir. Yani hava sıcaklığının yerde 6 derece kadar yüksek olması durumunda bile kar yağabilir.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk alması, bir optik olayla, ışığın yansımasıyla ilişkili.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
KAR YAĞARKEN NEDEN SESSİZLİK OLUR
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
Ancak olması da gayet normaldir, kışın Şimşek çakmasında ve gök gürlemesinde panik yaratacak bir durum yoktur” şeklinde konuştu. Cephesel orajın 1990'lı ve 2000'li yılların başında da görüldüğünü anlatan Okan Bozyurt, "Kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması nadir bir olaydır.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
"Everest'in zirvesi neden karlı?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Tropopause'un üzerindeki kısımda hiçbir sıcaklık aktivitesi görülmez. Yaz musonları esnasında yağan kar, rüzgarlar tarafından parçalanır ve dolaylı yoldan bulutların üzerinde kalarak yığılma yapar.
Hava kütleleri içinde yer alan nemin yükselerek 0 santigrat derecenin altına inmesi ve sıvı hale geçmeden buz kristallerinden oluşan katı hale geçerek yeryüzüne döküldüğü yağış biçimine kar adı verilmektedir.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Peki 2021- 2022 kar ne zaman yağacak? İşte Meteoroji uzmanından kar yağışı açıklaması... Her yıl Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'de görülen kar yağışları kışın başlangıcı olan Aralık ayının gelmesiyle birlikte hız kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri