Körü körüne inanmak kişinin herhangi bir konuda herhangi bir şeye ya da kişiye hesaplamadan, ölçmeden olduğu gibi inanmaya denmektedir.
Dogmatizm, dini ve politik sistemlerle alakalı bir kişilik özelliğidir. Dogmatikler boyun eğmez,uzlaşmaz ve sert bir stile sahiptirler. Belirli bir düşünce veya inanç sistemine körü körüne bağlanırlar. Yeni girdilerin zorlayıcılığına rağmen yenilikleri kabul etmekte güçlük çekerler.
Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır. Bağnaz kimseler, savundukları fikirleri hiç değişmeden savunmaya devam eder. Konu hakkında hiçbir araştırma yapmaz. Bu tür kimseler TDK sözlüğüne göre taassup sahibi olarak tanımlanmaktadır.
Sevecek, güvenecek ve bağlanacak en yüksek varlık olarak bilmek, iman etmek: Tanrı'ya inanmak.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında bu kelimenin anlamı, 'Bakımlı ve düzenli küçük orman' şeklinde ifade edilmektedir. Özel olarak ele alınmış ve bakımı yapılmış olan ormanlık alanlar şeklinde de ifade etmek mümkün.
İlgili 29 soru bulundu
TDK sözlüğüne göre; Türkçeye Fransızcadangeçen pardösü;"Serin havalarda öbür giysilerin üzerine giyilen, paltodan ince üstlük"tür.
İşi çok fazla olan kişi ise cevap verecek fırsat bulamaz. Komşusunun ısrarlı sorusuna en sonunda dayanamaz ve "öllüğün körü" der. Bu yemek her yapıldığında bu sözle anılır.
İman sözcüğünün temel anlamını inanmak yerine güvenmek sözcüğüyle ifade etmek daha uygun olur.
Bir gerçeği bilirsin gerçeğe/gerçeklere inanamazsın. İnanmak ise herhangi bir kanıt veya veriye ihtiyaç duymadan doğru olduğunu kabul ettiğin inançları kapsar. Bildiğin gerçekleri aksi kanıtlanana kadar doğru kabul edersin ancak inandığın ve senin doğru olduğunu düşündüğün bilgileri terk etmek bir hayli zordur.
Türk Dil Kurumu'na göre deizmin açıklaması şöyle; Tanrı'yı yalnızca ilk sebep olarak kabul eden, evreni bir Tanrı'nın yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiçbir müdahalesi olmadığını ve olmayacağını savunan, vahyi reddeden görüş.
Körü körüne deyimi herhangi bir işi düşünüp taşınmadan, hesaplamadan, nasıl neticeleneceğini bilmeden, dikkat etmeden, ölçüp tartmadan yapmak anlamında kullanılır. Örneğin; ''Sana kimseye körü körüne bağlanma demiştim'' cümlesindeki körü körüne deyimi bu duruma örnek teşkil etmektedir.
Körü körüne DEYİMİ AÇIKLAMASI
Düşünüp taşınmadan, nasıl sonuçlanacağını hesaplamadan, dikkat etmeden.
Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim. Aynı soydan gelenlerin veya bir başka sebeple aralarında yakınlık bulunanların muhaliflere karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu.
Vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdanı inanışlarına karşı, hiçbir kin duymayan, aksine saygı gösteren kimsede taassupsuzluk vardır. Hiç olmazsa, başkalarının, kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Taassupsuzluk budur.
Müşrikler İslam'a davet edildiğinde, onların körü körüne atalarının dinine sarılmaları, hiç araştırma ve tartışmaya gitmeden kendi dinlerini üstün görmelerini Kur'an, “cahiliye taassubu” olarak adlandırmaktadır.
Bu kelime öbeği mutaassıp kelimesinin karşılığıdır. Bu da farklı kavramlar içerisindeki koyu bağlılığa sahip olmak olarak ifade edilebilir. Taassup ehli ise din, ahlak, görüş, düşünce gibi konularda husumet derecesinde görüşlerini savunanlar olarak tanımlanır.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden terim. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
İnanmak, bir şeyi görmeden doğruluğundan emin olmadan kabul etmektir, bilmek ise aynı şeyi görerek ve doğruluğunu bilimsel olarak ispatlayarak kabul etmektir.
inanmak için somut bir kanıta ihtiyaç duyulurken, güvenmek için soyut kanıt yeterlidir. inanmak, güvenmenin altkümesidir. güven inanmayı getirir. güvendiğimiz her neyse ona inanırız fakat inandığımız şeye güvenmeyebiliriz. inanmak bir an ya da konuya bağlıdır.
İnanmak kısaca doğru olduğunu sanmaktır. Bir kişinin bir şeyin gerçek olduğunu onaylamasıdır. İnanç: bir düşünceye bağlı bulunma; güven duygusu; görüş, öğreti; din, akide, iman, itikat anlamlarına gelir.
Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır. Özellikle artık eskisi gibi ilgi görmeyen durumlar veya kişiler adına çok sık kullanılmaktadır. ''Bu oyun artık iyice gözden düştü.''
Ana kara TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,coğrafya Kıta.
Usandırıcı ile bıktırıcı bir durum karşısında yapılan azarlama kelime grubu elinin körü olarak ifade edilir. Herhangi bir konu üzerinden yaşanan bıkkınlık ile beraber dile getirilen bir serzeniştir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit anız kelimesi, 'Hasat sonrası tarladaki bitki saplarını temizlemek üzere başvurulan, kontrollü yakma yöntemi' olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri