Karabuğday (Fagopyrum esculentum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından Fagopyrum cinsine mensup bir hububat ve bitki türü. Tahıl benzeri türüne ait edilir. Eskiden Polygonum cinsi altında sınıflandırıldığı da olmuştur.
Karabuğday gerçek bir tahıl olmasa da bazen “tahıl” olarak adlandırılır. Bitki, olumsuz ortamlara çok güçlü bir adaptasyon kabiliyetine ve çok kısa bir büyüme süresine sahiptir. İki tür karabuğday vardır. Bunlar; karabuğday ( Fagopyrum esculentum ) ve Tartar karabuğdayıdır( Fagopyrum tartaricum ).
Sonuç olarak karabuğday, çimlerde yetişmeyen, ancak diğer tahıllara benzer şekilde kullanılan bir tahıl türü olan yalancı bir tahıldır.
Karabuğday, bolca magnezyum bulundurduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu sayede diyabet hastalarına da destek oluyor. Lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla işlemesini sağlıyor, özellikle bağırsak sağlığını korumada oldukça önemli görevler üstleniyor.
Karabuğday bir karbonhidrat kaynağı ama muadillerine oranla bir tık daha fazla bitkisel protein ve posaya sahip. Bulgur ve kinoaya alternatif olabileceği gibi tatlı ve tuzlu seçenekleriyle, artık hepimizin çok sık kullandığı yulafa da bir alternatif olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Karabuğday kalorisi düşük olduğundan dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Eğer diyetteyseniz ya da sağlıklı bir beslenme programı uygulayacaksanız mutlaka karabuğdayla tanışmalısınız.
% 75 oranında kompleks karbonhidrat içeren kara buğday, yüksek oranda lif içerir. Bu sayede hem sağlıklı bir besin alternatifi sunar hem de uzun süre tok tutar, aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar için iyi bir lif kaynağıdır.
Karabuğday tüketimi yüksek kolesterolün de düşmesinde etkilidir. Magnezyum oranı yüksek olan karabuğday kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı bir maddedir. Diyabet hastalarının beslenme listesinde rahatlıkla yer alabilir. Lif oranı yüksek olan karabuğday sindirim sisteminin de dostudur.
Karabuğday iyice yıkandıktan sonra tencereye 2 su bardağı su eklenir. Tencerenin kapağı tam kapatılmadan kısık ateşte pişirilir. Haşlanan karabuğday pilavda, salatada, lapa yapımında kullanılabildiği gibi yoğurtla karıştırılarak da yenebilir.
Hem verim hem de kalite yönünden tatminkar sonuçlara sahip olan Hasanbey çeşidi 2015 yılında, sulu koşullarda çok yüksek performans gösteren Sümerli 2018 yılında ve hem kuru hem de sulu koşullarda iyi performans gösteren Ganem çeşidi ise 2022 yılında tescil edilmiştir.
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir. Tam tahıl - Bir veya daha fazla tahıldan (buğday, yulaf, pirinç, mısır, arpa, darı, çavdar vb.) yapılır ve tüm tahıl çekirdeğini içerir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu'nun buğdayıdır.
Gluten içermeyen bir ürün olan Karabuğday (Greçka) Unu, özellikle çölyak hastaları veya diğer gluten intoleransları ve alerjileri olan kişiler için iyi bir gıda seçeneğidir. Ayrıca doymuş yağ, kolesterol ve sodyum konusunda endişe duyan herkes için mükemmel bir alternatiftir.
Düşük kalori miktarı alımı olacağı için sağlıklı kilo verilmez. Karabuğday diyeti yapılabilir ancak karabuğday diyeti yapılırken aç kalmamak ve kalori miktarına dikkat edilmesi gerekir. Günlük 100 gram karabuğday tüketimi yeterli olacaktır.
Karabuğday kurak ve serin iklimlerde yetişme özelliği olan bir bitkidir. Karabuğday bir buğday türü değildir, bir bakliyat ya da tahıl sınıfına girmemektedir.
Kolesterol düşürücü
Karabuğday içerisinde bulunan rutin sayesinde kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp dostu olan karabuğday, düzenli kullanımda hipertansiyon riskini de azaltır.
Karabuğdayımız hasat edildikten sonra dışını saran kabuğu soyuluyor. Ardından hiçbir işlem görmeden öğütülüyor. Dolayısıyla karabuğdayımız ve karabuğday unumuz çiğdir. Kesinlikle kokusu yoktur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karabuğday kahvaltıda nasıl tüketilir? Sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blender'dan geçirilmiş haliyle ekleyebilirsiniz. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Badem unu, susam unu, karnıyarık otu tohumu unu, keten tohumu unu özellikle de bir tahıl unu olmayan glütensiz Karabuğday Unu yani Greçka Unu ile üretilmiş ekmekler ketojenik diyette öne çıkan besinlerden.
Karabuğdayda Şeker var mı? Karabuğday Unu Kesinlikle Şeker İçermez!
Karabuğdayın 100 gramında 343 kalori bulunmaktadır. Karabuğdayın 1 su bardağı (140 gr) 480 kalori, 1 yemek kaşığı (20 gr) 69 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri